MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

SARS-CoV2 και νόσος Covid-19 : Πανδημία και Διαφάνεια , μύθοι και αλήθειες

Στην εκπομπή καταθέτουν την οπτική τους, δίνουν απαντήσεις και παραθέτουν όλα τα νέα δεδομένα που ο καθένας διαθέτει στο πεδίο του οι :


-Γιάννης Ιωαννίδης , Καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Πρόληψης του ίδιου Πανεπιστημίου.

-Αθηνά Λινού , Καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis.

Το άθλιο δίλημμα πολεμάμε ή συζητάμε με τους Τούρκους και οι “τζιτζιφιόγκοι” των Αθηνών-Χρ.Λαζαρίδης

Άθλιο λαϊκισμό χαρακτηρίζει το δίλημμα “ή συζητάμε ή πολεμάμε”, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης. Πρώην βουλευτής της ΝΔ, δημοσιογράφος, στρατηγικός αναλυτής, οικονομολόγος, μαθηματικός αλλά και ο στενότερος συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Λαζαρίδης δεν έχει μόνο θεωρητική άποψη για τα ελληνοτουρκικά. Την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον Αντώνη Σαμαρά ήταν “άνθρωπος κλειδί” και είχε θέση και άποψη στις αποφάσεις για τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών.

Ούτε για δεύτερους ρόλους δεν είναι άξιες οι ελληνικές ελίτ

Προϋπόθεση ανεξαρτησίας των μικρών και αδύναμων χωρών είναι η εξασθένηση των ισχυρών παικτών οπότε αποδυναμώνεται ο έλεγχός τους. Με τους απελευθερωτικούς αγώνες απαλλάχθηκαν οι χώρες του Τρίτου Κόσμου από τις ευρωπαϊκές αποικιακές Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία κ.α.) αλλά αρχικά επωφελήθηκαν οι ΗΠΑ που εμφανίστηκαν ως αντι-αποικιοκράτες, "ελευθερωτές των λαών".


Μετά το Βιετνάμ και την αποτυχία τους να ελέγξουν τη Ρωσία, όταν έπεσε η ΕΣΣΔ, αποδυναμώθηκαν, σχετικά, και οι ΗΠΑ. Για τους Αμερικανούς, όταν έφτιαχναν το ΝΑΤΟ, η Ελλάδα και η Τουρκία ήταν ένας ενιαίος στρατηγικός χώρος, στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία ήταν στην πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στην ΕΣΣΔ (Ρωσία) και η Ελλάδα στα μετόπισθεν με το αντίστοιχο, δευτερεύον, βάρος.

Η αποκεφαλαιοποίηση της μεσαίας τάξης

Οι εισοδηματικές ανισότητες συνεχίζουν να καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο – αφού το 10% των Αμερικανών εισπράττει σήμερα το 97% του συνόλου των κεφαλαιακών εισοδημάτων στη χώρα, το 50% των εισοδημάτων που δημιουργήθηκαν μετά την κρίση του 2008 οδηγήθηκε στο πλουσιότερο 1%, ενώ οι τρεις πλουσιότεροι Αμερικανοί μαζί έχουν περισσότερο πλούτο από τα 160.000.000 φτωχότερους! Πριν από το πρόγραμμα της Fed για τη χρηματοδότηση της οικονομίας, η μεσαία τάξη μπορούσε ακόμη να συγκεντρώσει εισόδημα από τα κεφάλαια που διέθετε – τοποθετώντας τα σε επενδύσεις χαμηλού ρίσκου και σταθερών αποδόσεων. Σήμερα είναι πια αδύνατο ενώ, ακόμη χειρότερα, η αξία της εργασίας της συνεχίζει να μειώνεται – οπότε αδυνατεί να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία ή χάνει αυτά που ήδη είχε. Η αποκεφαλαιοποίηση της είναι δηλαδή δραματική, χωρίς καμία προοπτική αλλαγής στον ορίζοντα – με επόμενο στάδιο τις ληστρικές επιθέσεις του κεφαλαίου, όταν δεν θα βρίσκει πλέον συμφέρουσες αποδόσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Επίσης οι οικονομικοί πόλεμοι μεταξύ διαφόρων χωρών, όπως αυτός που βιώνουμε στην Ελλάδα – η οποία έχει χάσει όλες τις μάχες, έρμαιο πια των Γερμανών και των άλλων δανειστών της που έχουν καταλύσει την εθνική της κυριαρχία, με κυβερνήσεις υποχείρια τους. Κάτι ανάλογο συμβαίνει στην Ιταλία, με τον ενδεχόμενο «διορισμό» του M. Draghi – κάτι που θυμίζει την εποχή Παπαδήμου στην Ελλάδα, ο οποίος δρομολόγησε το εγκληματικό PSI με τη βοήθεια της τότε πατριδοκτόνου κυβέρνησης της. Βέβαια, δεν γνωρίζουμε εάν οι Ιταλοί σκύψουν το κεφάλι ανάλογα, αποδεχόμενοι τη λεηλασία τους – αν και η βόρεια Ιταλία είναι πλέον σε γερμανικά χέρια. Φυσικά υπάρχουν πολλές άλλες εξελίξεις, όπως η «Μεγάλη Επαναφορά», η «πανδημία» και τα κλειδώματα (lockdown) που αύξησαν κατά 1 τρις $ τα κέρδη μόνο των αμερικανικών πολυεθνικών – ενώ δεν γνωρίζει κανείς εάν αντιδράσουν τελικά οι κοινωνίες, αρνούμενες τη ληστεία τους.