MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

Πυρηνική βόμβα χρέους - Σχεδόν 3,5 φορές πάνω από τον ετήσιο πλανητικά παραγόμενο πλούτο

Πάνω σε μία βραδυφλεγή «βόμβα» χρέους 258 τρισ. δολαρίων, το οποίο κανείς δεν ξέρει πότε θα «σκάσει» και τι επιπτώσεις θα έχει για την ανθρωπότητα, κάθεται ολόκληρος ο πλανήτης, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Και σαν να μην έφτανε το δυσθεώρητο παγκόσμιο χρέος, ήρθε και η κρίση του κορωνοϊού να επιβαρύνει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς τα κράτη και τους μελλοντικούς φορολογουμένους με νέα χρέη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κρατικός δανεισμός έκανε ρεκόρ όλων των εποχών στο πρώτο πεντάμηνο του 2020, καθώς ήταν κατά 70% μεγαλύτερος από τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τον κρατικό δανεισμό δημοσίευσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης συμπεριλαμβάνοντας τα στοιχεία των εκδόσεων ομολόγων των πρώτων μηνών της πανδημίας της Covid-19.

ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ ΣΕ 420εκ ΔΑΝΕΙΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ

«Κουκούλωμα»στο σκάνδαλο κομματικών θαλασσοδανείων ύψους 420εκ. ευρώ σε Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ…

Ως μη γενόμενο είναι για τέσσερις ελληνικές τράπεζες και συγκεκριμένα την Τράπεζα Πειραιώς, την Τράπεζα Αττικής, την Eurobank και τη Εθνική Τράπεζα, το μέγα σκάνδαλο πελώριου ύψους 422εκ.ευρώ των κομματικών θαλασσοδανείων που πήραν από το παράθυρο και χαριστικά η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Οι διοικήσεις αυτών των Τραπεζών αποφάσισαν χωρίς ντροπή και χωρίς κανένα σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και συνεχίζοντας τις πρακτικές της καταλήστευσης της ελληνικής οικονομίας, να παραιτηθούν από την ποινική διαδικασία, η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη και να δώσουν συγχωροχάρτι σε 97 τραπεζίτες αλλά και 7 διευθυντές και ταμίες μεγαλοστελέχη της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι κατηγορούνταν για το κακούργημα της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας σε αυτήν, καθώς οι διοικήσεις των Τραπεζών τους κάλυψαν όλους συλλήβδην, αρνούμενες να υποβάλλουν την απαιτούμενη από τον νόμο έγκληση για τη δίωξή τους.

Κύρα Αδάμ : Η πλασματική ελληνο/αιγυπτιακή Συμφωνία οδηγεί σε συρρίκνωση την Ελλάδα και την Κύπρο στην καταστροφή

Της Κύρας Αδάμ

Η Συμφωνία Ελλάδας/Αιγύπτου «ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΟΖ» μεταξύ των δύο κρατών, όπως δηλώνει και ο επίσημος τίτλος του εγγράφου, δεν συνιστά συμφωνημένη, πλήρη οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο κρατών. Αποτελεί απλώς ένα έγγραφο ΠΡΟΘΕΣΗΣ των δύο πλευρών για να οριοθετήσουν μελλοντικά την μεταξύ τους ΑΟΖ, σιγουρεύοντας μόνον « τη μερική θαλάσσια οριοθετική γραμμή μεταξύ των Μερών..».

Ως εκ τούτου, εμφανής πλέον στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν ήταν να «οριοθετήσει πλήρως την ΑΟΖ και να κλείσει την εκκρεμμότητα με την Αίγυπτο, αλλά να σιγουρέψει το ..μέτωπο με την Τουρκία, παραχωρώντας στην Άγκυρα- μέσω της συμφωνίας με την Αίγυπτο- την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ από τον 28ο μεσημβρινό και ανατολικά. Σημειώνεται ακόμα ότι οι συντεταγμένες που αναφέρονται στο ελληνο/αιγυπτιακό έγγραφο δεν ακουμπούν καν τον 28ο μεσημβρινό, αλλα …φρενάρουν στον 27ο μεσημβρινό, ( 027-59-02.00Ε και 027-30-42.47 Ε είναι οι συντεταγμένες), αφήνοντας έτσι και..ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίας μέχρι το 28ο μεσημβρινό, που ορίζει η Τουρκία για την ΥΦ/ΑΟΖ της και ανατολικά. 

Οι μαύροι κύκνοι που απειλούν τον πλανήτη

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η καταστροφή των καλλιεργειών, η αύξηση των θερμοκρασιών και η ερήμωση τεραστίων εκτάσεων, θα οδηγήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους από τις θερμές τροπικές χώρες προς τις Η.Π.Α. και την Ευρώπη – ενώ το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική και στη Γροιλανδία, θα αυξήσει τη στάθμη της θάλασσας επικίνδυνα. Επειδή δε λιώνει το επίστρωμα πάγου της Σιβηρίας, τα μακροχρόνια αδρανή βακτήρια και οι ιοί που ήταν παγιδευμένοι για αιώνες κάτω από τους πάγους, θα επανεμφανισθούν – ενώ θα εξαπλωθούν γρήγορα στον πλανήτη, όπως ο COVID 19 σήμερα. Εν τούτοις, παρά τους οικονομικούς, γεωπολιτικούς, περιβαλλοντικούς και υγειονομικούς κινδύνους, οι χρηματιστηριακές αγορές είναι αισιόδοξες, μετά την κατάρρευση τους στις αρχές του έτους – προφανώς αναμένοντας ακόμη μία ανάκαμψη της οικονομίας τύπου V. Κάτι ανάλογο διαπιστώνεται και στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, την οποία είναι αδύνατον να εξηγήσουμε – αφού η Ελλάδα είναι σήμερα η πιο χρεοκοπημένη χώρα στην παγκόσμια ιστορία, με τις συνθήκες της οικονομίας της να έχουν επιδεινωθεί από τον COVID 19, περισσότερο από κάθε άλλο κράτος του πλανήτη. Ευχόμαστε και ελπίζουμε πάντως να είναι σωστή η αισιοδοξία τόσο των αγορών, όσο και της ελληνικής κυβέρνησης που μάλλον τη στηρίζει στη γερμανόφιλη πολιτική της – αφού κανένας δεν θέλει να επαληθεύονται οι εφιάλτες του, προτιμώντας να κάνει ο ίδιος λάθος εκτιμήσεις. Με δεδομένο όμως το ότι, είναι η πρώτη φορά που η μία ελληνική κυβέρνηση επιλέγει ως σύμμαχο τη Γερμανία, είμαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί – ειδικά επειδή η χώρα αυτή, όπως και η Τουρκία, δεν έχει ιστορία αλλά ποινικό μητρώο.