MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Η ακραία παρακμή της Ελλάδας

Επειδή ο οικονομικός πόλεμος είναι αθέατος, σε αντίθεση με το συμβατικό, είναι εύλογη η δειλία της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων – ειδικά όταν η χώρα έχει δεθεί χειροπόδαρα και οι Πολίτες μοιάζουν με φυλακισμένους που δέχονται τεράστιες πιέσεις από έναν παντοδύναμο κατασταλτικό μηχανισμό.

«Δεν μπορώ πια να βλέπω την αξία να ζητιανεύει, τα μηδενικά να κορδώνονται από ξιπασιά, την τιμή περιφρονημένη, την αρετή εμπορευμένη, την τελειότητα παραπεταμένη, την δύναμη σακατεμένη, το τάλαντο να παίρνει μαθήματα από την βλακεία, την αλήθεια γελοιοποιημένη, το καλό υποδουλωμένο στο κακό. Τα λόγια αυτά αποδίδονται στο Σαίξπηρ, χωρίς να προσδιορίζεται όμως σε ποιο από τα έργα του αναφέρονται. 

Στα «χαρακώματα» Βρυξέλλες και Ρώμη – Με veto στον προϋπολογισμό της ΕΕ και δυσάρεστες εκπλήξεις απαντά στο τελεσίγραφο (13/11) ο Salvini

Δύο μέρες πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο των Βρυξελλών ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας απειλεί με veto 

Για σκηνικό ακόμη και ρήξης προϊδεάζει η σκληρή απάντηση, που επεφύλασσε ο Ιταλός αναπληρωτής πρωθυπουργός και επικεφαλής της Lega, Matteo Salvini, στις έντονες πιέσεις των Βρυξελλών στη Ρώμη για αναθεώρηση του κρατικού προϋπολογισμού και ενώ το σχετικό τελεσίγραφο εκπνέει την Τρίτη 13 Νοεμβρίου. 

Ο Salvini, που έχει και το αξίωμα του υπουργού Εσωτερικών, απείλησε ευθέως με veto αποφάσεις της ΕΕ, όπως ο προϋπολογισμός, ενώ προειδοποίησε με δυσάρεστες εκπλήξεις τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Οι εξελίξεις προοιωνίζονται απρόβλεπτες, αφού η επίθεση αυτή του Salvini ήλθε λίγες ώρες μετά τα δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία ο υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria επιδιώκει συμβιβασμό με την ΕΕ για το έλλειμμα. 

Οδηγός Επιβίωσης στην Κρίση – Ο Κανόνας του Αγίου Βενέδικτου

Καὶ τοῦτο εἰδότες τὸν καιρόν, ὅτι ὥρα ἤδη ὑμᾶς ἐξ ὕπνου ἐγερθῆναι, νῦν γὰρ ἐγγύτερον ἡμῶν ἡ σωτηρία ἢ ὅτε ἐπιστεύσαμεν.

Προς Ρωμαίους 13:11

Ο Ροντ Ντρέερ ήταν ένας Μεθοδιστής ιερέας που αποφάσισε να γίνει Χριστιανός Ορθόδοξος. Εκτός όμως από ιερέας είναι και συγγραφέας, συντάκτης και ιστολόγος. Εγραψε το βιβλίο (ελεύθερη απόδοση στα ελληνικά «Η επιλογή του Βενέδικτου, μία στρατηγική για τους Χριστιανούς σε ένα μετά – χριστιανικό έθνος) το οποίο έγινε ευπώλητο και συζητήθηκε εκτενώς. 

Ο πατέρας Ροντ βασίστηκε στον Κανόνα του Αγίου Βένεδικτου (540 μ.Χ.) και προτείνει έναν οδηγό επιβίωσης για τους Χριστιανούς σε ένα μετα-χριστιανικό έθνος, όπως αποκαλεί την Αμερική. 

ΦΤΑΙΕΙ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ Ή ΜΗΠΩΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΗ;

Πριν μερικές μέρες άκουσα ένα Έλληνα καθηγητή πανεπιστημίου, που αναρωτιόταν μήπως το πρόβλημα πλέον δεν είναι η όποια διαχείριση του Τσίπρα ή του Μητσοτάκη, αλλά ότι θα πρέπει να αναρωτηθούμε μήπως το όλο «πακέτο» που λέγεται ελληνικό κράτος, ελληνική πραγματικότητα είναι πλέον μη διαχειρίσιμα πράγματα.

Προσωπικά συμφωνώ με αυτό το ερώτημα και μάλιστα έχω αρθρογραφήσει πολλές φορές και έχω γράψει κάτι που σοκάρει και δεν το δέχεται εύκολα ο αναγνώστης. Δηλαδή ότι δεν φταίνε ούτε οι πολιτικοί ως πρόσωπα, αλλά το όλο πολιτικό σύστημα κυρίως στη νομική θεσμική μορφή του.