MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Eurostat: Σταθερή στο 20,9% η ανεργία στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2017

Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα

Σταθερή στο 20,9% παρέμεινε η ανεργία στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2017, σε σχέση με τον Οκτώβριο, ενώ αυξήθηκε το ποσοστό ανεργίας των «νέων κάτω των 25», από 42% σε 43,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τη Eurostat, μεταξύ Νοεμβρίου 2016 και Νοεμβρίου 2017 το επίπεδο της ανεργίας στην Ελλάδα, μειώθηκε από 23,3% σε 20,9%, καταγράφοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ μέσα σε ένα χρόνο.

Η εποχή των διαστρεβλώσεων

Ενδεχομένως η Ιταλία δεν θα διαλύσει την Ευρωζώνη, αλλά θα τη μετατρέψει σε ιταλική, χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα οι Γερμανοί – ενώ δύσκολα πιστεύει κανείς πως οι κεντρικές τράπεζες βρήκαν τη φιλοσοφική λίθο των αλχημιστών.

«Φαίνεται πως η Ιταλία έχει συνειδητοποιήσει τη δύναμη της – ενώ έχει επί πλέον διδαχθεί από την παταγώδη ηλιθιότητα της Ελλάδας, χωρίς καμία διάθεση υπερβολής. Ειδικότερα, δεν έχει καμία διάθεση να πέσει σε μία παγίδα του τύπου του PSI, υποθηκεύοντας τη δημόσια περιουσία της όπως η εγκληματική ελληνική κυβέρνηση του 2011 που εγκλώβισε την πατρίδα μας στο χρέος, στο ευρώ και στα μνημόνια – ούτε φυσικά να απολέσει τη δυνατότητα μετατροπής των δημοσίων χρεών της στο δικό της νόμισμα, όπως επιβλήθηκε στην Ελλάδα με το PSI, εάν κάποια στιγμή το κρίνει σκόπιμο. 

Οι σκανδαλώδεις γερμανικές τράπεζες

Αν και διακωμωδούταν ανέκαθεν η ανικανότητα των Γερμανών εφοπλιστών, η ανικανότητα των Γερμανών τραπεζιτών είναι πολύ μεγαλύτερη – όπου στη μεν πρώτη περίπτωση τα χρεοκοπημένα πλοία τους εξαγοράζονται σε εξευτελιστικές τιμές από Έλληνες, ενώ στη δεύτερη οι τράπεζες τους από Αμερικανούς, με τους φορολογουμένους Πολίτες να πληρώνουν το βαρύ λογαριασμό.

Επικαιρότητα

Οι βασικές απαιτήσεις του προέδρου Macron, όσον αφορά την Ευρώπη, ένας ανεξάρτητος προϋπολογισμός δηλαδή, ένας υπουργός οικονομικών της Ευρωζώνης, καθώς επίσης η ενίσχυση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, αποτελούν ήδη παρελθόν – αφού η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι σύμφωνη. Αντί αυτού το Euro Group θα επικεντρωθεί στην τραπεζική ενοποίηση και στη μεταρρύθμιση του ESM, έτσι ώστε να εξελιχθεί στο ΔΝΤ της ένωσης – όπου όμως η τραπεζική ενοποίηση επίσης εμποδίζεται από τους Γερμανούς, οι οποίοι αντιδρούν στην εγγύηση των καταθέσεων, απαιτώντας να μειωθούν προηγουμένως τα τραπεζικά ρίσκα.

Αμερικανικό ινστιτούτο- δεξαμενή «σκέψης» : Γιατί η Τουρκία θέλει να εισβάλει στην Ελλάδα!

Υπάρχει ένα θέμα για το οποίο το τουρκικό κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και η αξιωματική αντιπολίτευση, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), είναι σε πλήρη συμφωνία:

Η πεποίθηση ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν τουρκικό έδαφος και πρέπει να ανακαταληφθούν, αναφέρει το αμερικανικό ινστιτούτο Gatestone.

Πρόκειται για μία πεποίθηση τόσο ισχυρή με την οποία οι Τούρκοι ηγέτες απειλούν ανοιχτά να εισβάλουν στο Αιγαίο, αναφέρει το αμερικανικό ινστιτούτο 

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΑΡΕΚΑΜΨΑΝ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ;

Θα πρέπει να είναι κάποιος πολύ ηλίθιος πολιτικά, για να μην υποψιαστεί ότι Γερμανία και Τουρκία συνεργάζονται σε βάρος της Ελλάδας στην προκειμένη περίπτωση και προφανώς όχι μόνο. 

Συγκεκριμένα, ενώ η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου καλύπτεται από την ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ και λογικό θα ήταν οι Γερμανοί να ζητήσουν άδεια για έρευνες από την Ελλάδα και την Κύπρο, αντίθετα οι Γερμανοί (και συγκεκριμένα το γνωστό ερευνητικό σκάφος “Maria S. Merian”, που ανήκει στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου) ζήτησαν άδεια από άσχετο κράτος και συγκεκριμένα την Τουρκία.

Ενωμένη Ευρώπη που είσαι;

Η Commission οφείλει να αναθεωρήσει την πολιτική της

Η ΕΕ οφείλει να μας προστατεύσει από τους κακούς γειτόνους μας Γράφει ο Νίκος Αναγνωστάτος

Αλήθεια υπάρχει Ενωμένη Ευρώπη; Είμαστε και εμείς μέλος και μάλιστα του στενού πυρήνα της Ε.Ε. και αισθανόμαστε ωσάν να είμαστε μόνοι, κατάμονοι και εγκαταλελειμμένοι σε κάθε μας βήμα; Γιατί; Τις πταίει; Όμως η Ε.Ε. οφείλει να λειτουργεί και ενεργεί με βάση τους κανόνες της Συνθήκης της Ε.Ε. και μάλιστα οι όροι αυτοί της Συνθήκης, να βελτιώνονται προς όφελος των μελών της και να συσφίγγονται οι δεσμοί των κρατών μελών και να λειτουργούν ως ένα ενιαίο σύνολο, έτσι το οτιδήποτε συμβεί και ο οποιοσδήποτε ενοχλήσει κράτος μέλος, έχει να κάνει με την Ε.Ε. στο σύνολό της, η οποία πρέπει να είναι σε άμεση ετοιμότητα να δώσει την δέουσα απάντηση.

Ερντογάν, ο φρικτός ψυχασθενής

Στην πραγματικότητα αποτελεί έναν παγκόσμιο πειρατή που μέσα στην ψυχική του ασθένεια, ζει σε ένα δικό του κόσμο. Η ώρα όμως που θα προσγειωθεί απότομα στον κόσμο της σημερινής πραγματικότητας δεν μπορεί να είναι πλέον μακριά.

Άποψη

του Λεωνίδα Κουμάκη

Ο χαρακτηρισμός ανήκει στον Τούρκο παίκτη του ΝΒΑ (New York Knicks) Ενές Καντέρ με αφορμή τα λόγια του Τούρκου προέδρου προς ένα εξάχρονο κοριτσάκι βουτηγμένο στα κλάματα πως «θα ήταν πολύ τιμητικό να γίνει μάρτυρας αν θυσίαζε την ζωή του στο πεδίο της μάχης» προσθέτοντας μάλιστα πως «κρατούσε στην τσέπη της μια σημαία με την οποία θα την τύλιγαν, αν γινόταν μάρτυρας» (25 Φεβρουαρίου 2018, Καχράμανμαρας).