MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Το πείραμα του "Milgram"

Tο πείραμα του Μίλγκραμ είναι ένα από τα πιο γνωστά αντιδεοντολογικά πειράματα της ψυχολογίας, ουσιαστικά μια «φάρσα» που ξεγύμνωσε την ανθρώπινη ψυχή.

Το 1961, ο είκοσι εφτάχρονος Στάνλει Μίλγκραμ, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας στο Γέιλ, αποφάσισε να μελετήσει την υπακοή στην εξουσία.

Είχαν περάσει λίγα μόνο χρόνια από τα φρικτά εγκλήματα των Ναζί και γινόταν μια προσπάθεια κατανόησης της συμπεριφοράς των απλών στρατιωτών και αξιωματικών των SS, οι οποίοι είχαν εξολοθρεύσει εκατομμύρια αμάχων. Η ευρέως αποδεκτή εξήγηση –πριν το πείραμα του Μίλγκραμ- ήταν η αυταρχική τευτονική διαπαιδαγώγηση και η καταπιεσμένη –κυρίως σεξουαλικά- παιδική ηλικία των Γερμανών.

Ελλάδα, χώρα ανασφάλειας: Το 70% των πολιτών φοβούνται ότι θα τους κλέψουν, θα τους ληστέψουν ή θα τους κακοποιήσουν!

( Σ.Σ. : Η αστυνομία στο προτεκτοράτο υπάρχει για να δέρνει τίποτα γεροντάκια όταν πάνε να διαμαρτυρηθούν για τα λεφτά που τους κόψανε , να πυροβολεί κανένα μαθητή ..., να δέρνει τίποτα αγανακτισμένους που μαζεύονται ειρηνικά για να διαμαρτυρηθούν για τα αντισυνταγματικά μέτρα της κυβέρνησης κλπ. Γενικά εκτελεί εντολές "άνωθεν".... Τα γνωστά .... Οι Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν τους υπερβολικούς φόρους του προτεκτοράτου, για να μπορούν να πληρώνονται και όλοι αυτοί οι τύποι .... )
 

Το 70% των Ελλήνων ανησυχεί μήπως πέσει θύμα εγκληματικής δραστηριότητας σύμφωνα με την έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πανεπιστημίου.

Η τουρκική πρόκληση

Με δεδομένο τον άξονα «Γερμανίας-Τουρκίας-Κίνας» που διευκολύνεται σημαντικά από τα Σκόπια, η Ελλάδα θα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ – κατανοώντας επιτέλους πως μία οικονομικά ανίσχυρη χώρα δεν είναι ποτέ σε θέση να διαπραγματεύεται επιτυχώς και δεν είναι επιθυμητή ως σύμμαχος από κανέναν.
 
Ανάλυση 

Ένας από τους παράγοντες που θα επηρεάσουν την ελληνική οικονομία το 2019, η οποία θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, από την υπερχρέωση των τραπεζών έως την πολιτική αστάθεια λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων (σε συνθήκες πόλωσης των δύο μεγάλων κομμάτων που έχουν συμβάλλει ανάλογα στην καταστροφή της χώρας μετά το 2010), είναι αναμφίβολα οι οικονομικές εξελίξεις στην Τουρκία – όπου ασφαλώς η υποτίμηση του νομίσματος της θα έχει πολύ σημαντικές συνέπειες για τη χώρα μας, τουλάχιστον στον τουρισμό και στις εξαγωγές. 

Οι 7 προκλήσεις για την ελληνική οικονομία που «βλέπει» το 2019 η Alpha Bank

Έτος καμπής για την ελληνική οικονομία αποτέλεσε το 2018, σύμφωνα με την εβδομαδιαία ανάλυση της Αlpha Bank για την ελληνική οικονομία.

Η τράπεζα σημειώνει ότι η οικονομική ανάκαμψη ενισχύθηκε σε σχέση με το 2017, ενώ κάνει εκτενή αναφορά στις 7 προσκλήσεις που να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία το 2019.