MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

Προς Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου…

Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης 

Ο αρχηγός της Τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατά τακτά χρονικά διαστήματα κάνει δηλώσεις σχετικές με Ελληνικά νησιά και βραχονησίδες του Αιγαίου, ισχυριζόμενος πως «ανήκουν στην Τουρκία». 

Σε κάθε δήλωση υπάρχει μια σκόπιμη σύγχυση όσον αφορά τον αριθμό τους. Άλλοτε «18 νησιά είναι υπό κατάληψη από τους Έλληνες στρατιώτες» (Haberturk / Δεκέμβριος 2017), άλλοτε «156 νησιά και βραχονησίδες που ανήκουν στην Τουρκία και η στρατιωτικοποίηση τους δεν είναι σωστή» (Εφημερίδα Sozcu /Μάρτιος 2018) και άλλοτε αναρωτιέται «Γιατί η κυβέρνηση δεν βγάζει άχνα για τα 16 κατεχόμενα νησιά του Αιγαίου» (ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, Ιούνιος 2019). 

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Λ. Καλαρρύτη για την συνάντηση Μητσοτάκη-Χαφτάρ

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Λ. Καλαρρύτη για την συνάντηση Μητσοτάκη-Χαφτάρ. Παραπολιτικά 90,1.

17 Ιανουαρίου 2020

Με θέμα : Γεωπολιτικά, Εξελίξεις, Τουρκία

Bloomberg: Η υπόθεση Λιβύη δείχνει γιατί η Τουρκία δεν έχει φίλους

Της Kori Schake
Bloomberg 

Τουρκία, Λιβύη και η στρατηγική Ερντογάν: Δύσκολα το θυμάται κανείς σήμερα, αλλά υπήρξε μια περίοδος, μόλις πριν από μια δεκαετία, που η Τουρκία περιέγραφε το δόγμα της εξωτερικής της πολιτικής υπό τον γενικό τίτλο “μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες”. Από τότε, η Άγκυρα “έκαψε” τις γέφυρές της με το Ισραήλ, με αφορμή τον “Στολίσκο Ελευθερίας για τη Γάζα”. Εξόργισε την Αίγυπτο, επικρίνοντας σκληρά το στρατιωτικό πραξικόπημα του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και υποστηρίζοντας την αιγυπτιακή Μουσουλμανική Αδελφότητα. Τα “έσπασε” με τη Συρία βοηθώντας τους αντι-ασαντικούς αντάρτες (και πιο πρόσφατα εισβάλλοντας στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, μεταξύ άλλων και για να επαναπατρίσει υποχρεωτικά Σύρους πρόσφυγες). Μπήκε δε σε αντιπαράθεση με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στηρίζοντας ανοικτά το Κατάρ ενάντια στο εμπάργκο τους.