MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Από όταν οι Τούρκοι άρχισαν να μιλούν για την «Οθωμανική αυτοκρατορία»

Γεράσιμος Γερολυμάτος

Από τη στιγμή που, εδώ και χρόνια, οι Τούρκοι άρχισαν να μιλούν για την «Οθωμανική αυτοκρατορία», οι εξελίξεις στις σχέσεις μας μπήκαν σε μια τροχιά σύγκρουσης, που μόνο ο κατευνασμός εκ μέρους μας έχει σταθεί δυνατό να αναβάλλει ως τώρα. Όμως ο κατευνασμός και η παθητικότητα δεν μπορούν να κρατήσουν μακριά μας επ΄αόριστον την τουρκική βουλιμία.

Η κλιματική αλλαγή ως new age θρησκεία

Τον τελευταίο καιρό, το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής έχει τοποθετηθεί στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων. Μόνο ένας τυφλός δεν βλέπει ότι η σχετική συζήτηση έχει ξεφύγει από το επίπεδο της αντιπαράθεσης επιστημονικών επιχειρημάτων. Πλέον διεξάγεται με χιλιαστικούς και εσχατολογικούς όρους. Η αλλαγή του κλίματος γίνεται αντιληπτή ως μια μείζονα καταστροφή κοσμογονικών διαστάσεων για την οποία υπεύθυνος είναι αποκλειστικά ο άνθρωπος. 

Άμαχοι – βρέφη θύματα των Ερντογάν, Τραμπ, Πούτιν και …λοιπών “συγγενών”

Λουτρό αίματος στη Συρία. Η Τουρκία συνεχίζει να χτυπά την κουρδική πολιτοφυλακή στη βορειοανατολική Συρία για δεύτερη μέρα, αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης, οι νεκροί από την τουρκική εισβολή στη Συρία ξεπερνούν τους 100. Όπως αναφέρει ωστόσο το Συριακό Παρατηρητήριο, οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 31 ανάμεσα στους οποίους και οκτώ άμαχοι. 

Την ίδια στιγμή, από την απάντηση των Κούρδων με ρουκέτες έναντι δύο τουρκικών πόλεων έχουν – μέχρι στιγμής – σκοτωθεί τουλάχιστον έξι άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους και ένα μωρό εννέα μηνών. 

Έγινε σαφές ότι θα ξεσπάσει η νέα παγκόσμια οικονομική κρίση

© AP Φωτογραφία / Richard Drew
Οι έμποροι στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης 

ΜΟΣΧΑ, 10 Οκτωβρίου – RIA Novosti, Alexander Lesnykh. 

Οι Πρόσφατες δηλώσεις εκπροσώπων κορυφαίων διεθνών νομισματικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προκαλούν πανικό. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει μειώσει φέτος την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου από 2,6 σε 1,5% και η νέα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Kristalina Georgieva προέβλεψε χειρότερη οικονομική κρίση από ό, τι το 2008.