MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Έχουν …τρελαθεί οι Τούρκοι με την απόφαση της Γερουσίας να αναγνωρίσει την Γενοκτονία

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.
EPA, ERDEM SAHIN
Η απόφαση της αμερικανικής Γερουσίας, με την οποία αναγνωρίζεται η Αρμενική Γενοκτονία, δεν έχει …ισχύ, ούτε είναι δεσμευτική, ισχυρίζεται σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Με δηλώσεις τους αντέδρασαν επίσης ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φαχρετίν Αλτούν, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “η απόφαση της 12ης Δεκεμβρίου 2019 του Κογκρέσου των ΗΠΑ για τα γεγονότα του 1915 στερείται κάθε είδους ιστορικής συνείδησης και νομικής βάσης”, προσθέτοντας ότι “δεν είναι ούτε δεσμευτική, ούτε έχει ισχύ”.

Η Fed θα πλημμυρίσει την αγορά με 500 δισ δολ από 23/12/2019 έως τα μέσα Ιανουαρίου 2020

Μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2020 ο ισολογισμός της Fed θα είχε αυξηθεί κατά 365 δισεκ. δολ. και από 4,066 τρισεκατομμύρια δολάρια, θα ξεπεράσει τα 4,5 τρισεκ. δολάρια μαζί με κάποιες άλλες πράξεις 

Η Fed η αμερικανική κεντρική τράπεζα μέσω της αγοράς των repos στην διατραπεζική έχει ενεργοποιήσει έμμεσα την ποσοτική χαλάρωση και σχεδιάζει να πλημμυρίσει την αγορά με 500 δισ δολ σε ρευστότητα για να αποφύγει τα χειρότερα τις τελευταίες ημέρες του 2019 

Η Fed θα ανακοινώσει συναλλαγή repos στην διατραπεζική ύψους 50 δισεκ. δολαρίων για τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου (διπλάσια από ότι κάνει έως τώρα) και ο σκοπός της κίνησης είναι να συντηρηθούν οι αγορές με τεχνητό τρόπο σε υψηλά επίπεδα. 

Η Fed της Νέας Υόρκης θα συνεχίσει να προσφέρει για ακόμη δύο εβδομάδες προθεσμιακές πράξεις επαναγοράς δύο φορές εβδομαδιαίως, τέσσερις από τις οποίες καλύπτουν το τέλος του 2019.

Ηρακλής, η συμπαιγνία κυβέρνησης και τραπεζών

Είτε θα πετύχει το νομοσχέδιο, οπότε οι Έλληνες θα χάσουν τα σπίτια τους παραμένοντας χρεωμένοι στο διηνεκές, είτε δεν θα πετύχει και θα το πληρώσουν οι φορολογούμενοι – με την αύξηση του δημοσίου χρέους τουλάχιστον κατά 12 δις €.

Εισήγηση
Μέχρι στιγμής έχουμε διασώσει τις τράπεζες τρεις φορές με περίπου 44 δις € που προστέθηκαν στο δημόσιο χρέος, μία τέταρτη που τις ενισχύσαμε με αναβαλλόμενους φόρους 17 δις € (γεγονός που σημαίνει πως δεν θα πληρώσουν ανάλογους φόρους, οπότε θα τους πληρώσουμε εμείς), χάσαμε την ιδιοκτησία τους, όπου το κράτος μας κατείχε πάνω από το 80% των μετοχών τους σε ορισμένες και σήμερα καλούμαστε να τις διασώσουμε ακόμη μία φορά – με κρατικές εγγυήσεις ύψους 12 δις € που, εάν εκπέσουν, θα επιβαρύνουν ξανά το χρέος μας.

Έγινε ρεζίλι η Τουρκία: Μόνο αυτή ψήφισε κατά του Δικαίου της Θάλασσας στην Γ.Σ. του ΟΗΕ

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών,
στη Νέα Υόρκη. EPA, JASON SZENES
Για μια ακόμη χρονιά η Τουρκία βρέθηκε να είναι το μοναδικό κράτος – μέλος του ΟΗΕ που καταψήφισε στη Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού το ψήφισμα για τους Ωκεανούς και το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο υιοθετήθηκε την Τρίτη με συντριπτική πλειοψηφία 135 υπέρ, 1 εναντίον (Τουρκία), και 3 αποχές (Κολομβία, Ελ Σαλβαδόρ, Βενεζουέλα). 

Μάλιστα η Τουρκία ζήτησε να γίνει ψηφοφορία για να καταμετρήσει την αντίθεσή της. 

Στη ίδια συνεδρίαση υιοθετήθηκε χωρίς ψηφοφορία ψήφισμα για τη βιώσιμη αλιεία (Sustainable fisheries Resolution). 

Τη στιγμή που η τουρκική εξωτερική πολιτική, έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα ακύρωσης των ελληνικών εξορύξεων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα, οι τιμές φυσικού αερίου συνεχίζουν να καταρρέουν στη διεθνή αγορά, με αποτέλεσμα να έχουν έλθει σε δυσχερή θέση πολλές εξορυκτικές εταιρείες. 

Η καθυστέρηση μας για 15 χρόνια στις εξορύξεις, ίσως αποβεί μοιραία όχι μόνο εξαιτίας των γεωπολιτικών δεδομένων που θέλει να φτιάξει στην περιοχή και νότια της Κρήτης ο Ερντογάν, αλλά και εξαιτίας της ραγδαίας πτώσης της τιμής του φυσικού αερίου, που καθιστά την εξόρυξη του ασύμφορη για την επόμενη πενταετία.Αυτά υποστηρίζει μεταξύ άλλων το μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών και γνώστης της διεθνούς ενεργειακά αγοράς, Ηλίας Κονοφάγος , μιλώντας στον 98.4.