MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Τραπεζικές ασυδοσίες

Σε διεθνές επίπεδο υπάρχει ένα ακόμη πιο εξτρεμιστικό παράδειγμα ακραίας νομισματικής πολιτικής, από αυτό της Ιαπωνίας: η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας – ενώ σε εθνικό η Ευρώπη προτείνει τη δημιουργία μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για το ξεπούλημα των ελληνικών σπιτιών σε ξένους, η οποία ενδεχομένως θα λειτουργεί όπως η E-Bay!

Επικαιρότητα 

Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 οι κεντρικές τράπεζες έχουν πλημμυρίσει με χιλιάδες δις το χρηματοπιστωτικό σύστημα, με μηδενικό κόστος (=επιτόκια) – χωρίς να έχει προκληθεί ακόμη μεγάλος πληθωρισμός, αφού το 90% των κυκλοφορούντων χρημάτων παράγεται από τις εμπορικές τράπεζες, μέσω της παροχής δανείων (ανάλυση), οι οποίες όμως έχουν μειώσει κατά πολύ το δανεισμό της πραγματικής οικονομίας. 

Deutsche Bank, σκάνδαλα δίχως τέλος

Η γερμανική τράπεζα, η οποία έφτασε να έχει μόχλευση στα παράγωγα 1:100, όταν η Lehman Brothers χρεοκόπησε με περίπου 1:33 και με ζημία άνω των 500 δις $, θα είχε προ πολλού χρεοκοπήσει, εάν δεν ανήκε στη Γερμανία.

Επικαιρότητα 

Η τράπεζα των σκανδάλων, η εγκληματική συμμορία κατά τη γερμανική αστυνομία, η Deutsche Bank, η οποία έχει πληρώσει περί τα 18 δις € σε πρόστιμα από το ξεκίνημα της κρίσης, ενώ τη βρίσκουμε παντού στον πλανήτη όπου γίνονται απάτες, είναι ακόμη μία φορά στην επικαιρότητα – αφού ερευνώνται όλα της τα γραφεία σε συνολικά έξι κτίρια από 170 ειδικευμένα στελέχη των γερμανικών αρχών, αυτή τη φορά για τη βοήθεια πελατών της να κρύψουν χρήματα σε παράκτιες εταιρείες και ξανά για ξέπλυμα μαύρου χρήματος (πηγή).