MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Ενέχυρο στους δανειστές η δημόσια περιουσία

του Θάνου Καμήλαλη

Ενέχυρο για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας καθίσταται ολόκληρη η δημόσια περιουσία που έχει μεταβιβαστεί στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) κοινώς, το νέο Υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Με σειρά άρθρων στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, γίνεται ξεκάθαρος ο ρόλος του Υπερταμείου για τις επόμενες δεκαετίες, όπως επίσης και ο ασφυκτικός έλεγχος των δανειστών σε κάθε του δραστηριότητα. 

Η ΕΕ σφυρίζει αδιάφορα μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις

Η Κομισιόν αρκέστηκε στο να ζητήσει «διευκρινήσεις» από την Τουρκία σχετικά με την προκλητική απόφαση της Άγκυρας, που πάγωσε τη συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών με την Ελλάδα. Χαρακτήρισε «ατυχή» την τοποθέτηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί «απάντηση» στην απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να αφήσει ελεύθερους τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, που σύμφωνα με το καθεστώς Ερντογάν πήραν μέρος στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016.

Η 66η συνάντηση της Λέσχης Bilderberg διεξάγεται στο Τορίνο - Ποιοι Έλληνες συμμετέχουν

Η 66η συνάντηση της Λέσχης Bilderberg διεξάγεται στο Τορίνο - Ποιοι Έλληνες συμμετέχουν 

Εκατόν τριάντα μία προσωπικότητες από 23 χώρες του δυτικού κόσμου συναντώνται από χθες (7/6) Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή στο Τορίνο της Ιταλίας για την 66η ετήσια συνάντηση της λέσχης Μπίλντερμπεργκ.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της λέσχης, αντικείμενο των φετινών συναντήσεων είναι να «ευνοηθεί ο διάλογος ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική» και να συζητηθούν «οι ισχυρές τάσεις και τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος». 

Η «πραγματική» ιστορία της χώρας μας σύμφωνα με τους Τούρκους

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης 

Όλα όσα ξέρατε μέχρι σήμερα για την Ελληνική ιστορία είναι «παραμύθια» κάποιων φασιστών, ρατσιστών και δεν συμμαζεύεται. 

Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς, (της… κακιάς ώρας, του κακού συναπαντήματος και της… Σχολής Ιστορίας της Άγκυρας), η «πραγματική» ιστορία αυτής της χώρας μας έχει ως εξής: 

Το μεταμνημονιακό μνημόνιο

Είναι ανόητο να ενοχοποιεί κανείς τους κακούς Γερμανούς – οι οποίοι είναι φυσικό να θέλουν να πάρουν ότι μπορούν, από μία χώρα που δεν αντιστέκεται καθόλου στην κατοχή και λεηλασία της.

Επικαιρότητα 

Σωρευτικά 42 δις € πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2022 – πολύ περισσότερα από το 3,5% της δέσμευσης των μνημονίων (3,56% του ΑΕΠ το 2018, 3,96% το 2019, 4,15% το 2020, 4,53% το 2021 και 5,19% του ΑΕΠ το 2022). Ενέχυρο κρατική περιουσία 25 δις € εάν δεν πληρωθούν οι δόσεις της τρίτης δανειακής σύμβασης – ύψους 86 δις €, από τα οποία έχουν ληφθεί περί τα 45 δις €. 

Η Τουρκία αγοράζει τεθωρακισμένα με ευρωπαϊκά κονδύλια και η Κομισιόν σιωπά

Εξοπλίζεται η Τουρκία με θωρακισμένα οχήματα στρατιωτικού τύπου, χρησιμοποιώντας Ευρωπαϊκά κονδύλια; Κι όμως συμβαίνει και σχετική συζήτηση έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος είχε θέσει το θέμα με γραπτή ερώτηση πριν από τρεις μήνες. 

Καθώς όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ακόμα απαντήσει, με πρωτοβουλία της εισηγήτριας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία κας Κάτι Πίρι, του κ. Ανδρουλάκη και ευρωβουλευτών από άλλες πολιτικές ομάδες, αποφασίστηκε να κατατεθεί προφορική ερώτηση στην Ολομέλεια, αναγκάζοντας με αυτόν τον Επίτροπο Χαν να απαντήσει.