MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Το νέο «εργαλείο» της ΕΚΤ είναι μια «μπλόφα» που θα αποτύχει - Για πόσο ακόμη η Lagarde θα πιέζει τη Γερμανία για το χρέος της Ελλάδας;

Η αλήθεια είναι όμως πως δεν υπάρχει νέο εργαλείο… και, φυσικά, δεν θα υπάρξει.
 
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde δηλώνει πως είναι «αποφασισμένη» να αντιμετωπίσει το φαινόμενο του κατακερματισμού των ομολόγων και της διεύρυνσης των spreads στην ΕΕ. 

Για αυτό τον λόγο μετέφερε στους υπουργούς της ζώνης του ευρώ πως ένα νέο «εργαλείο» της ΕΚΤ θα τεθεί σε εφαρμογή αν το κόστος δανεισμού των υπερχρεωμένων χωρών του Νότου αυξηθεί σε δυσθεώρητα ύψη, πολύ γρήγορα. 

Την προηγούμενη εβδομάδα, στο Λουξεμβούργο, εξήγησε ότι ο νέος μηχανισμός που σχεδιάζουν οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχει σκοπό να αποτρέψει πιθανές κινήσεις της αγοράς να ασκήσουν πίεση σε μεμονωμένα κράτη του ευρώ, καθώς λαμβάνει χώρα η νομισματική σύσφιξη μέσω της αύξησης των επιτοκίων. 

Γιώργος Φίλης, πώς επηρεάζει την Ευρώπη και την χώρα μας μια πολιτική αστάθεια στην Γαλλία

Αναπόφευκτα η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην Γαλλία επηρεάζει και την Ευρώπη αλλά και την χώρα μας δηλώνει ο καθηγητής Γεωπολιτικής Γιώργος Φίλης,
 
Τόσο μια δύσκολη διακυβέρνηση από τον Πρόεδρο Μακρόν αλλά και μια πιθανή στροφή της Γαλλίας στα εσωτερικά της θέματα θα είναι προβληματική και για την χώρα μας. Η Ελληνογαλλική συμφωνία αποτελούσε πυλώνα και πιθανό παράδειγμα για την Ευρώπη αλλά πιθανόν να επηρεαστεί από την δυσκολία που θα έχει ο Πρόεδρος Μακρόν στο εσωτερικό της χώρας του. 
 

Ισημερινός: Ο κόσμος παραμένει στους δρόμους λόγω της ακρίβειας ο πρώην τραπεζίτης πρόεδρος απειλεί με χρησιμοποίηση του στρατού

Ο συντηρητικός πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο αντί να παραδεχτεί ότι η ακρίβεια και η φτώχεια έχει βγάλει τους πολίτες του στους δρόμους , ρίχνει το «φταίξιμο» στο κίνημα των αυτοχθόνων, που πρωτοστατεί στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της τελευταίας εβδομάδας.

«Τείναμε το χέρι, καλέσαμε σε διάλογο, αλλά δεν θέλουν ειρήνη, επιδιώκουν χάος, θέλουν να διώξουν τον πρόεδρο», υπογράμμισε ο κ. Λάσο σε βίντεο που μεταφόρτωσε στο Twitter.
🇬🇶 Όγδοη ημέρα γενικής απεργίας στοn Iσημερινό ενάντια στην αύξηση των τιμών και την κυβέρνηση. Χιλιάδες ιθαγενείς κατευθύνονται τώρα προς την πρωτεύουσα Κουίτο. pic.twitter.com/axWpqn0q6X

— Maria Denaxa (@mdenaxa) June 21, 2022