MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Γιώργος Φίλης, πώς επηρεάζει την Ευρώπη και την χώρα μας μια πολιτική αστάθεια στην Γαλλία

Αναπόφευκτα η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην Γαλλία επηρεάζει και την Ευρώπη αλλά και την χώρα μας δηλώνει ο καθηγητής Γεωπολιτικής Γιώργος Φίλης,
 
Τόσο μια δύσκολη διακυβέρνηση από τον Πρόεδρο Μακρόν αλλά και μια πιθανή στροφή της Γαλλίας στα εσωτερικά της θέματα θα είναι προβληματική και για την χώρα μας. Η Ελληνογαλλική συμφωνία αποτελούσε πυλώνα και πιθανό παράδειγμα για την Ευρώπη αλλά πιθανόν να επηρεαστεί από την δυσκολία που θα έχει ο Πρόεδρος Μακρόν στο εσωτερικό της χώρας του. 
 

 
Θυμίζουμε ότι τα αποτελέσματα των Βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία που ανακοινώθηκαν το πρωί της Δευτέρας δείχνουν ένα κατατεμαχισμένο κοινοβούλιο, με παρουσία και άλλων αριστερών σχηματισμών μεταξύ των 577 βουλευτών, και καθιστούν επιτακτική για την κυβέρνηση όχι μόνο την εξεύρεση συμμάχων, που πιθανότατα θα προκύψουν από την κεντροδεξιά παράταξη, αλλά και την αλλαγή πολιτικής, προς της στήριξη των πολιτών με πιο απτά αποτελέσματα, σύμφωνα με παρατηρητές. Πολλοί μιλούν ότι εφεξής, ο Πρόεδρος Μακρόν θα αναγκαστεί να ψάχνει κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες κατά το δοκούν Μια προβληματική Ευρώπη που αντιμετωπίζει θέματα πλέον συνοχής, θα μπορούσε ουσιαστικά να οδηγηθεί ακόμα και σε διάλυση αν η Γαλλία σταματήσει να είναι ο κινητήριος και συνδετικός κρίκος της ένωσης τονίζει ο καθηγητής. 
 
Αυτό δείχνει και πόσο αδύναμος είναι ο τρόπος που σχηματίστηκε η ένωση μιας και λείπει ο συνδετικός κρόκος που είναι τα κοινά συμφέροντα. Έχουμε κοινά συμφέροντα με την Ευρώπη; Εγγυάται η Ευρώπη τα σύνορα της Ελλάδας; Τα Ίμια; Διερωτάται ο καθηγητής Κοινός στρατός και κοινή εξωτερική πολιτική προϋποθέτει κοινά συμφέροντα
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου