MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Τουρκία: Οι 11 «εχθροί» του Ερντογάν και οι λόγοι της μεγάλης έντασης

Γράφει ο Γιώργος Σκαφιδάς 

Από την κυπριακή ΑΟΖ έως και τη Λιβύη και από το Ριάντ έως και την Ουάσινγκτον, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βλέπει «εχθρούς» 

Το σκηνικό διαγράφεται δυσοίωνο για την Τουρκία στη Μέση Ανατολή, με τις τελευταίες εξελίξεις να περιορίζουν την όποια διαπραγματευτική ισχύ της Άγκυρας σε μια σειρά από μέτωπα και τα περιθώρια των τουρκικών ελιγμών να στενεύουν. Είναι άλλωστε η ίδια η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έχει φροντίσει τα περασμένα χρόνια, για τους δικούς της καιροσκοπικούς λόγους, να συγκρουστεί με κυριολεκτικά όλους τους γείτονες εκβιάζοντας ανταλλάγματα είτε άμεσα από τους ιδίους, είτε από άλλα τρίτα μέρη μέσω των γειτόνων (από την ΕΕ για παράδειγμα μέσω Συρίας, από τις ΗΠΑ μέσω Ριάντ κ.ά.). Συνοψίζοντας, εν έτει 2019 βλέπει κανείς την τουρκική ηγεσία να βρίσκεται στα «μαχαίρια» με: 

Μόσχα: «Τα F-35 είναι "αόρατα" μόνο στους αγοραστές και στους φορολογούμενους των ΗΠΑ - Εμείς τα βλέπουμε»!

Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Σε μια άκρως «καυστική» δήλωση προχώρησε το ρωσικό ΥΠΑΜ απαντώντας σε ισχυρισμούς Αμερικανού στρατηγού ότι οι ΗΠΑ μπορούν να διεισδύσουν στη ρωσική αεράμυνα στην περιοχή του Καλίνινγκραντ λέγοντας πως «τα F-35 είναι "αόρατα" μόνο στους ξένους αγοραστές τους και τους φορολογούμενους των ΗΠΑ»!

Αν μη τι άλλο οι μη φημιζόμενοι για το χιούμορ Ρώσοι (ειδικά στον καιρό της Σοβιετικής Ένωσης) τα τελευταία χρόνια έχουν μάθει πολλά σε αυτόν τον τομέα και απαντούν με βρετανικού τύπου... δηλώσεις.

Η δήλωση ήταν ιδιαίτερα ειρωνική σε δύο σκέλη: Πρώτον αναφέρεται στην «αορατότητα» του αμερικανικού μαχητικού για τους αγοραστές λόγω του «παγώματος» της παράδοσής του στην Τουρκία και κατά δεύτερον στους Αμερικανούς φορολογούμενους διότι όπως ισχυρίζεται η Μόσχα, τους έχει δημιουργηθεί αυτή η ιδέα από τις αμερικανικές κυβερνήσεις.

Παραμείνετε προσδεμένοι!

Οι διεθνείς συγκυρίες, όσον αφορά τη ραγδαία μείωση των επιτοκίων με τη στήριξη της ΕΚΤ, διευκολύνουν το βιώσιμο δανεισμό – προαναγγέλλοντας όμως ταυτόχρονα μία παγκόσμια ύφεση, εάν όχι κραχ, απέναντι στην οποία η οικονομία της Ελλάδας είναι μάλλον ανοχύρωτη. Βέβαια, η χώρα μας διαθέτει ένα σημαντικό μαξιλάρι χρηματοδότησης – οπότε είναι θεωρητικά ασφαλής. Εν τούτοις, τα 52,1 δις € νέα δάνεια που θα χρειαστεί στα επόμενα τρία χρόνια, υπό τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις, δεν είναι καθόλου λίγα – ενώ δύσκολα εμπιστεύεται κανείς μία ουσιαστικά χρεοκοπημένη χώρα, με κατεστραμμένο παραγωγικό ιστό, με εξαθλιωμένα νοικοκυριά, με έντονες μεταναστευτικές πιέσεις, με δημογραφικά προβλήματα, με προβληματικό ασφαλιστικό σύστημα, καθώς επίσης με σημαντικούς γεωπολιτικούς κινδύνους. Επομένως δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς τα χειρότερα, ευχόμενος φυσικά τα καλύτερα – χωρίς όμως να λύνει τη ζώνη ασφαλείας, πιστεύοντας ότι πέρασε η καταιγίδα και η Ελλάδα απέφυγε την επόμενη χρεοκοπία της.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΙΣΛΑΜ

Γράφει Συντακτική Ομάδα Χειλαδάκη 

Το κανάλι του Youtube «Datteltäter», το οποίο ανήκει στους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς ARD και ZDF, προωθεί ανοιχτά τη μεταστροφή στο Ισλάμ. Η κλήση μεταστροφής χρηματοδοτείται από τις υποχρεωτικές αμοιβές των συνεισφερόντων.

Μετά την πρόσκληση της Μέρκελ, η μουσουλμανική μετοχή αναπτύχτηκε πάλι, έτσι ώστε οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς αναγνώρισαν ένα μεγάλο δυναμικό και γρήγορα – σε βάρος των αναγκαστών πληρωτών – τη φόρμα Youtube «Datteltäter» ξεσηκώθηκε. Η μορφή, η οποία σχεδιάστηκε ως «σειρά κωμωδιών», στράφηκε κυρίως σε μουσουλμανικό κοινό. Τώρα, όμως, έχουν ξεκινήσει ανοιχτά την εκστρατεία για το πολυγαμικό Ισλάμ. 

Lagarde: Εύθραυστη η παγκόσμια ανάπτυξη – Απειλή οι εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ – Κίνας και το Brexit

Οι ηγέτες να αντιμετωπίσουν τις αβεβαιότητες μέσω του διαλόγου υποστήριξε η Christine Lagarde 

Για εύθραυστη παγκόσμια ανάπτυξη, η οποία απειλείται κυρίως από την εμπορική αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας και από το Brexit έκανε λόγο η απερχόμενη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και μέλλουσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Christine Lagarde.

Σε συνέντευξη της στο Γαλλικό Πρακτορείο, η Lagarde χαρακτήρισε την ανάπτυξη «μάλλον μέτρια» και παρότρυνε τους ηγέτες να προβούν σε διάλογο για να προσπαθήσουν να «αντιμετωπίσουν αβεβαιότητες σε όλο τον κόσμο» αναφερόμενη κυρίως στο Brexit και στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας.

Καρκινογόνες ουσίες παντού: Συναγερμός για γνωστά φάρμακα στομάχου – Ξεκινούν διαδικασίες ανάκλησης στην Ευρώπη

Στάση αναμονής διατηρούν οι εθνικές αρχές, αρμόδιες για την ασφάλεια των φαρμάκων στην Ευρώπη, για τα σκευάσματα που περιέχουν την ουσία ρανιτιδίνη, μεταξύ των οποίων και το ευρέως γνωστό Zantac, μετά την απόφαση τόσο του Αμερικανικού όσο και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων να επανεξεταστούν οι γραμμές παραγωγής.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο Οργανισμοί, ΕΜΑ και FDA, ζήτησαν την επανεξέταση των γραμμών παραγωγής στα σχετικά σκευάσματα επειδή έλεγχοι έδειξαν ότι ορισμένα περιείχαν μια πρόσμιξη που ονομάζεται N-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA) και η οποία ταξινομείται ως δυνητικά καρκινογόνος ουσία στον άνθρωπο, βάσει μελετών σε ζώα.