MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 22 Αυγούστου 2020

Θέλουν να στηρίξουν και δημόσια τον Ερντογάν αλλά δεν τους παίρνει...

Υπάρχει ένα αφήγημα, όχι μόνο από τους Τούρκους, τους Γερμανούς, τους τρίτους γενικά, αλλά και από τους εκφραστές του τουρκικού εθνικισμού σε Ελλάδα και Κύπρο, σύμφωνα με το οποίο τις εντάσεις με την κατοχική Τουρκία τις προκαλούμε εμείς. Ισχυρίζονται –διατυπώνεται και δημόσια– πως πρώτοι οι Κύπριοι προκάλεσαν και μετά η Ελλάδα, που φευ παρασύρθηκε από τη Λευκωσία. 
Το αφήγημα αυτό ξεκινά και τελειώνει με ένα και μοναδικό στόχο: Ότι πρέπει να αυτοπεριοριστούν κυριαρχικά δικαιώματα. Να αυτοπεριοριστούν επειδή «δεν μπορούμε να τα βάλουμε με την Τουρκία». Και επειδή η Τουρκία είναι ισχυρή, επιθετική, επεκτατική δεν υπάρχουν -για αυτούς που εκφράζουν αυτό το αφήγημα- διλήμματα. Υποστηρίζουν ευθέως την προσαρμογή στις επιδιώξεις της Άγκυρας. Δεν πρόκειται για ένα συμβιβασμό, αλλά μια αλά τούρκα εκδοχή διαπραγμάτευσης, παράδοσης.

Η κρίση του ΝΑΤΟ

Γράφουν οι Αυγερινός Θ. – Γρηγοράκος Λεων 

Η ένταση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας έχει φθάσει στο ανώτατο σημείο . Το ότι η σύγκρουση των δύο πλοίων προχθές δεν είχε συνέχεια, έγκειται , καθαρά, για μας, τουλάχιστον, στην αμφιβολία του Τούρκου καπετάνιου, ο οποίος ως φαίνεται ενήργησε μόνος του, από υπερβάλλοντα ζήλο. Εάν αντίθετα αυτός εκτελούσε διαταγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Αρχηγείου Ναυτικού, σίγουρα θα είχαμε εκτεταμένες συγκρούσεις. 

Κύρα Αδάμ : Προκλητικές «μαγκιές» της κυβέρνησης σε βάρος ελληνικής κυριαρχίας

Της Κύρας Αδάμ

Εν μέσω παρατεταμένης και επικίνδυνης κρίσης στα ελληνοτουρκικά, με την κυβέρνηση να έχει χάσει αμαχητί την ελληνική ΑΟΖ ανατολικά του 28ου μεσημβρινού και να έχει παραδώσει οικειοθελώς στην Άγκυρα και το Κάιρο τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα επί της ΑΟΖ του Καστελόριζου, Ρόδου, Καρπάθου, Κρήτης, δύο πρόσφατες αντιδράσεις κυβερνητικού εκπροσώπου και υπουργού Αμύνης- δηλαδή του Μεγάρου Μαξίμου- δημιουργούν κάκιστες και αρνητικές εντυπώσεις.

Η πρώτη αφορά στην αστραπιαία αποπομπή του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Αλ. Διακόπουλου, ο οποίος είπε το προφανές, (δια γυμνού οφθαλμού ανειδίκευτου και ανίδεου Έλληνα) , ότι το Όρους Ρέις κάνει παράνομες έρευνες στην περιοχή της ΝΑVΤΕΧ. 

Χαστούκι Fitch στον Ερντογάν μία μέρα μετά τη φιέστα: Υποβάθμισε σε «αρνητική» την προοπτική της οικονομίας

File Photo. To Μεγάλο Παζάρι στην Κωνσταντινούπολη.
EPA/SEDAT SUNA
Η Fitch υποβάθμισε την προοπτική της τουρκικής οικονομίας σε «αρνητική» από «σταθερή», σημειώνοντας ότι διάφοροι παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της εξαντλήσεως των συναλλαγματικών αποθεμάτων και της μειωμένης αξιοπιστίας νομισματικής πολιτικής έχουν επιδεινώσει τους «εξωτερικούς χρηματοδοτικούς κινδύνους». 

Με απλά λόγια η Τουρκία κινδυνεύει όλο και περισσότερο να μη μπορεί να δανειστεί. 

Η Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της τουρκικής οικονομίας στο BB-, τρία επίπεδα δηλαδή κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, σε επίπεδο που βρίσκονται αυτή τη στιγμή, η Βραζιλία, η Ιορδανία και η Αρμενία. 

Η Fitch επισημαίνει επίσης (αρνητικά) τις μεγάλες παρεμβάσεις που έχουν γίνει για τη στήριξη της λίρας και την παρεπόμενη εξασθένηση της αξιοπιστίας. 

Ο νέος Χίτλερ

Η πολιτική ίσων αποστάσεων μεταξύ του θύτη και των θυμάτων των επιθετικών «ενεργειών» του Ερντογάν φέρνουν πιο κοντά ένα νέο αιματοκύλισμα, με ευθύνη όσων σιωπούν ή παραβλέπουν τα εγκλήματα του τουρκικού καθεστώτος, όπως ακριβώς συνέβη πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο απέναντι στον Αδόλφο Χίτλερ και στοίχισε στην ανθρωπότητα 60 εκατομμύρια νεκρούς.

Ξένη Δημοσίευση
– του Λεωνίδα Κουμάκη 

Προς : Όλες τις χώρες-μέλη των Ηνωμένων Εθνών και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας 

Κοινοποίηση: Όλα τα μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου, της Αμερικανικής Γερουσίας, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ρωσικού Κοινοβουλίου και τα Διεθνή Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας 

Η «μεγάλη» τουρκική ανακάλυψη

Μπορεί ο Τούρκος δικτάτορας να απευθύνεται σε ηλιθίους στη χώρα του, αλλά οι επενδυτές δεν είναι καθόλου ανόητοι – οπότε, ταυτόχρονα με τις ανακοινώσεις του περί ανακάλυψης φυσικού αερίου, η λίρα έχασε τα κέρδη της παρά τις μαζικές πωλήσεις δολαρίων λίγο πριν για να τη στηρίξουν από τις τουρκικές τράπεζες. Γιατί τα έχασε υποχωρώντας ξανά στο 7,33 σε σχέση με το δολάριο; Επειδή οι επενδυτές κατάλαβαν πως η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε ακόμη πιο δύσκολη κατάσταση από όσο υπολόγιζαν – αφού διαφορετικά ο δικτάτορας δεν θα έδινε εντολή πώλησης δολαρίων για να στηρίξουν τη λίρα και δεν θα προέβαινε σε τέτοιες βιαστικές δηλώσεις, για μη αποδεδειγμένα ακόμη αποθέματα φυσικού αερίου. Έχει νόημα επομένως να φοβάται η ελληνική κυβέρνηση τις ενέργειες ενός τέτοιου ανθρώπου; Μπορεί να απειλήσει πραγματικά τη χώρα μας, όταν δεν έχει καν την ικανότητα να δρομολογήσει μία σωστή στρατηγική στήριξης του νομίσματος του, αλλά ανατολίτικες κουτοπονηριές που δεν πείθουν κανέναν; Δεν υπέστη άλλωστε μία διπλή ήττα στο Αιγαίο από το πολεμικό ναυτικό μας που διαθέτει ασύγκριτα μεγαλύτερες δυνατότητες, ειδικά στον τομέα των υποβρυχίων; Συμπερασματικά λοιπόν, μόνο από τον κακό μας εαυτό θα μπορούσαμε να χάσουμε έναν πόλεμο που θα προκαλούσε η Τουρκία – από κανέναν άλλο!

«Έπεσαν οι μάσκες»... στην Οικονομία: Ολική καταστροφή με μείωση του ελληνικού ΑΕΠ άνω του 12%!

Ολική καταστροφή του τουριστικού οικοδομήματος στην χώρα προκαλούν τα πάσης φύσεως μέτρα που έλαβε και εξακολουθεί και λαμβάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εξαϋλώνοντας σε ποσοστό άνω κατά 80% τα τουριστικά έσοδα από το επίπεδο-ρεκόρ των 18 δισ. ευρώ του 2019!

Και δεν είναι μόνο τα 15 δισ. ευρώ που χάνονται στον τουρισμό. Είναι περίπου άλλα τόσα που θα χαθούν από την λοιπή οικονομία που ανέμενε να εργαστεί επάνω στα 15 δισ. του τουρισμού!

Συνολικά η οικονομική καταστροφή στην οποία ωθείται για ανεξήγητους λόγους η χώρα, θα οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ σε ποσοστό άνω του 12%!

Από το 2009 οι ελληνικές κυβερνήσεις που κυβέρνησαν την χώρα την οδήγησαν σε μείωση του ΑΕΠ σε ποσοστό της τάξης του 33%.