MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023

Σε πανικό η Bank of Japan - Ιαπωνικός βρόχος καταστροφής απειλεί με «χαρακίρι» τις παγκόσμιες αγορές

Με τρομακτικές ανισορροπίες τροφοδοτεί τις παγκόσμιες αγορές η αδιάκοπα χαλαρή νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας (Bank of Japan - BOJ) - η μεταβλητότητα ήδη χτυπά κόκκινο…

Και ενώ το γεν είναι πιθανό να ανατιμηθεί, οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων στις ΗΠΑ έναντι των ιαπωνικών παρουσιάζουν σημάδια σύσφιξης και οι ιαπωνικές μετοχές έχουν πάρει την ανιούσα... φυσικά, η BOJ ποτέ δεν χάνει την ευκαιρία να… χάσει μια ευκαιρία.

Πιο αναλυτικά, για άλλη μια φορά, η τράπεζα επέλεξε να μην εγκαταλείψει την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική της αλλά να επιτρέψει την όξυνση των τεράστιων ανισορροπιών οι οποίες ενυπάρχουν στην αγορά.

Λεωνίδας Κουμάκης : Τουρκική πρωτιά στην Ευρώπη

Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης*
 
Επιτέλους, να και μια πεντακάθαρη τουρκική πρωτιά στην Ευρώπη!
 
Τον Σεπτέμβριο του 2023 η έκθεση της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Οργανωμένου Εγκλήματος με έδρα την Γενεύη (The Global Organized Crime Index), κατατάσσει πλέον την Τουρκία στην πρώτη θέση στην Ευρώπη για το οργανωμένο έγκλημα, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται στην 14η θέση μεταξύ 193 κρατών – μελών του ΟΗΕ.
 
Στην κατηγορία του εγκληματικού περιβάλλοντος στην οποία αναφέρονται οι δραστηριότητες της εμπορίας ανθρώπων, του λαθρεμπορίου όπλων, της ηρωίνης, της κοκαΐνης και της διακίνησης συνθετικών ναρκωτικών, του οικονομικού εγκλήματος και της παράνομης διακίνησης μη ανανεώσιμων πόρων, η σημερινή Τουρκία διατηρεί πληθωρική δραστηριότητα.