MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

Η Γεωπολιτική του σήμερα, 82 χρόνια μετά το Έπος των Ελλήνων του 1940

Οι " Αντιθέσεις" 82 χρόνια μετά την εποποία των Ελλήνων σε μια εκπομπή που επιχειρεί να αντιστοιχίσει τις προκλήσεις παγκόσμια αλλά και για την πατρίδα μας τότε και σήμερα

Η εισβολή της φασιστικής Ιταλίας στον πλαίσιο του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου και της γεωπολιτικής ανακατονομής ισχύος του τότε, με την παγκόσμια γεωπολιτική ρευστότητα και κρίση των μεγάλων παικτών ισχύος σήμερα, στην οπτική των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και της στρατηγικής επιλογής της Τουρκίας σε συγκρουσιακή τροχιά με τον Ελληνισμό.

Τσόμσκι: 20 χρόνια μετά το Ιράκ, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να περιφρονούν το Διεθνές Δίκαιο

Αυτές τις μέρες είναι η 20ή επέτειος από την ψηφοφορία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για την έγκριση του θανατηφόρου πολέμου στο Ιράκ, ο οποίος σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις προκάλεσε τον θάνατο μεταξύ 800.000 και 1,3 εκατομμύρια ανθρώπων.
 
Στην συνέντευξη για το Truthout που ακολουθεί, ο Νόαμ Τσόμσκι μοιράζεται τις σκέψεις του για τα αίτια και τις συνέπειες αυτού του φρικτού εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας.
 

«Όλα δείχνουν αποστρατιωτικοποίηση»! Ο Γ.Λακόπουλος γράφει για την υπόθεση Marder

Το άρθρο του Γιώργου Λακόπουλου
 
To νόμισμα των – διαβόητων πλέον- γερμανικών αρμάτων Marder, έχει… τρεις όψεις. Και οι τρεις μαζί οδηγούν σε κάτι περισσότερο από σκάνδαλο.
 
Η μια είναι ότι, αυτή καθ εαυτή, η άμυνα των ελληνικών νησιών βρίσκεται πλέον με έλλειμμα: τα άρματα που έφυγαν για την Ουκρανία. Όπως αποκαλύφθηκε από τρίτους και όχι από την κυβέρνηση- που μιλούσε για «πολεμικό υλικό».
 
Ο Πρωθυπουργός και ο, άβουλος, υπουργός Άμυνας Παναγιωτόπουλος, δεσμεύτηκαν τότε ότι θα αντικατασταθούν μετά με καινούργια που αγοράζουν από τους Γερμανούς. Άρα η άμυνα θα ενισχυθεί.
 

Ο νέος ενεργειακός Αρμαγεδδών

Ο πλανήτης συνεχίζει να χρειάζεται πετρέλαιο και φυσικό αέριο – αφού δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη αποτελεσματικός τρόπος κάλυψης των αναγκών του μόνο από τις ΑΠΕ. Μπορεί λοιπόν οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου να υποχωρούν τώρα, κάτι που συμβαίνει συνήθως σε αυτήν την εποχή, αλλά η υποχώρηση θα είναι παροδική – ενώ θα φανεί μόλις μπει ο χειμώνας. Ενδεχομένως αμέσως μετά τις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, αφού η αμερικανική κυβέρνηση διατηρεί χαμηλά τις τιμές του πετρελαίου, χρησιμοποιώντας τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ – ξεκάθαρα για πολιτικούς λόγους, εκ μέρους του προέδρου Biden. Οι κίνδυνοι μίας τέτοιας εξέλιξης για την παγκόσμια οικονομία είναι πάντως τεράστιοι – κυρίως για τις υπερχρεωμένες χώρες με δίδυμα ελλείμματα και με καλπάζοντα πληθωρισμό, όπως η Ελλάδα.

Μαθητευόμενοι μάγοι οι κυβερνήσεις της ΕΕ – Στους πολίτες ο λογαριασμός

Τα δυσθεώρητα υψηλά τιμολόγια ενέργειας στην Ευρώπη δεν έχουν προκύψει τυχαία, αλλά κατόπιν σχεδιασμού, ο οποίος συμπεριλαμβάνει την εκθετική αύξηση των πρόσθετων φόρων και εισφορών, των ρυθμιζόμενων χρεώσεων και των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων. Όλα αυτά ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων κυβερνητικών αποφάσεων. Στο προηγούμενο άρθρο είδαμε πως οι κυβερνήσεις της ΕΕ προχώρησαν σε παρεμβάσεις, που αντί να λύσουν, ή έστω να αμβλύνουν, το πρόβλημα το ενέτειναν.


Ο περιορισμός της συμμετοχής στο ενεργειακό μείγμα απόλυτα αξιόπιστων πηγών, όπως των πυρηνικών και των υδροηλεκτρικών σταθμών, που παρέχουν το πλεονέκτημα της συνεχούς λειτουργίας, και η αντικατάστασή τους με τις ευμετάβλητες λόγω καιρικών συνθηκών ανανεώσιμες πηγές, απαιτεί την υποστήριξη των δικτύων από μονάδες φυσικού αερίου. Επιπλέον, απαιτεί μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές κυρίως στις δαπανηρές μονάδες αποθήκευσης.