MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

Ματιές στο μέλλον

Αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσει η προβλεπόμενη καταιγίδα των καταιγίδων σε παγκόσμιο επίπεδο, με κριτήριο το ότι η επιβράδυνση του διεθνούς εμπορίου οφείλει να ερμηνευθεί ως μία γενικότερη πτώση της παγκόσμιας ζήτησης – πιθανότατα ως αποτέλεσμα της μη ισορροπημένης αναδιανομής των εισοδημάτων, καθώς επίσης της υπερχρέωσης κρατών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Είναι αλήθεια η Ελλάδα προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο, γνωρίζοντας πως με κριτήριο τόσο το υπέρογκο δημόσιο, όσο και το τρομακτικό κόκκινο ιδιωτικό της χρέος θεωρείται ως η πιο χρεοκοπημένη χώρα στην παγκόσμια ιστορία; Πολύ φοβόμαστε πως όχι, ενώ συνεχίζει να ξεπουλάει όλα της τα «ασημικά» σε εξευτελιστικές τιμές, χωρίς να μειώνονται καθόλου τα χρέη της – όταν παράλληλα ευρίσκεται σε πορεία παρακμής και απειλείται με μία υποβάθμιση σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, σε σχέση με την παγκόσμια κοινωνία των Εθνών.

Άγγελος Συρίγος: Η συνάντηση του Καΐρου για το East Med Gas Forum αναδεικνύει την απομόνωση της Τουρκίας

Του Γιώργου Φιντικάκη

Την ενεργειακή απομόνωση της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο αναδεικνύει μια ακόμη διεθνής σύνοδος, το East Med Gas Forum, που διεξάγεται σήμερα και αύριο στο Κάιρο, με την συμμετοχή των ΗΠΑ, της Αιγύπτου, του Ισραήλ, της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιορδανίας, της Παλαιστίνης και της Ιταλίας.

«Σε μια συγκυρία όπου ο Τ. Ερντογάν συνεχίζει την επιθετική του ρητορική, διαμηνύοντας ότι θα επιμείνει στις διεκδικήσεις του στην Αν.Μεσόγειο, και βάλλοντας κατά της ΕΕ για τις κυρώσεις που επέβαλε στην Τουρκία, η «Σύνοδος των 8″ στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, στέλνει στην Άγκυρα ένα ακόμη πολιτικό μήνυμα, ως προς το πόσο απομονωμένη είναι από τις εξελίξεις, κατάσταση που δεν πρόκειται να αλλάξει, όσο αυτή ακολουθεί την ίδια γραμμή», όπως δηλώνει στο Liberal.gr, ο βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος.

Ο πρόεδρος Τραμπ έγινε “ατζέντης” της Τουρκίας και όχι της Αμερικής όπως λέει το σύνθημα του

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ αποκαλύφθηκε. Όχι ότι δεν το είχαμε αντιληφθεί από την αρχή, στις αρχές του 2018 όταν ξεκίνησε η γιγαντιαία προσπάθεια των ακτιβιστών του HALC να συνδεθεί η αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία με την πώληση των αμερικανικών μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ στην κατοχική δύναμη. 
• Τα δύο συστήματα ΔΕΝ είναι συμβατά με τα δυτικά οπλικά συστήματα και οι S-400 έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο που να νικούν ακόμα και τα «αόρατα» F-35. Άρα οι επιλογές της Αμερικής ήταν μηδενικές και πολλοί στην κυβέρνηση του κ. Τραμπ και όλο σχεδόν το Κογκρέσο, συμφώνησαν ότι η αγορά του ρωσικού συστήματος είναι μία προκλητική κίνηση του Ταγίπ Ερντογάν, ακραία αντι-δυτική, αντι-αμερικανική και αντι-ισραηλινή, αφού αν οι S-400 εγκατασταθούν στη νότιοανατολική Τουρκία θα μπορούν να φτάσουν και μέχρι το Ισραήλ.

Τουρκικός “τσαμπουκάς” για S-400, αλλά η λίρα πέφτει, η οικονομία παραπαίει

Του Burak Bekdil
ΠΗΓΗ: Gatestone Institute

Από τότε που η Τουρκία επέλεξε επίσημα το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400, στα τέλη του 2017, ο Ερντογάν δεν έχει μεταβάλει τη ρητορική του δηλώνοντας συνεχώς πως η συμφωνία δεν αλλάζει και πως οι πύραυλοι αποτελούν κυρίαρχη επιλογή της Άγκυρας.