MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Η ιστορία των κρατικών χρεοκοπιών

Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα, χαρακτηρίζεται ουσιαστικά ως μία «κυλιόμενη χρεοκοπία», ως μία άκρως επικίνδυνη, παράνομη καθυστέρηση της πτώχευσης – παράνομη επειδή επιδεινώνονται συνεχώς οι συνθήκες της οικονομίας της, με κίνδυνο να μετατραπεί σε ένα αποτυχημένο κράτος. Στις επιχειρήσεις κάτι τέτοιο απαγορεύεται, ενώ τιμωρείται ποινικά πάρα πολύ αυστηρά ο υπεύθυνος διαχειριστής τους – ο οποίος, στην περίπτωση των κρατών, είναι η εκάστοτε κυβέρνηση. Εάν συνεχίσει να συμβαίνει κάτι τέτοιο, θεωρούμε πως θα προκληθούν μεγάλες εκρήξεις βίας – το αργότερο τη στιγμή που οι Πολίτες θα αντιληφθούν την οικονομική βία που ασκείται στους ίδιους, όταν καταδικάζονται στην ανεργία, στην εξαθλίωση, σε υπερβολικούς φόρους, καθώς επίσης σε απάνθρωπες μειώσεις των εισοδημάτων τους, χωρίς καμία απολύτως προοπτική για το μέλλον τους, ιδίως δε για το μέλλον των παιδιών τους. Μπορεί βέβαια να κάνουμε λάθος, αλλά το καπάκι μίας κατσαρόλας που βράζει χωρίς σταματημό, δεν μπορεί να διατηρηθεί αιώνια κλειστό – ενώ, όσο πιο πολύ επιμένει κανείς να το κρατάει βίαια στη θέση του, τόσο πιο επικίνδυνη θα είναι η έκρηξη που θα ακολουθήσει


Ολλανδική μελέτη για το μέλλον της Τουρκιάς στο ΝΑΤΟ: 3 σενάρια για τον…ελέφαντα στο δωμάτιο

Σε μελέτη16 σελίδων πολύ γνωστής «δεξαμενής σκέψης» για στρατηγικές μελέτες της Ολλανδίας, που διατηρεί στενές σχέσεις με την κυβέρνηση στη Χάγη, με τίτλο «Δυστροπία της Αγκυρας και ενόχληση στο ΝΑΤΟ», αναλύονται τα σενάρια σχετικά με τη μελλοντική συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ατλαντική Συμμαχία.


Κατ’ αρχάς, εξετάζονται διάφορες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια σε Συρία- Καύκασο-Λιβύη και S-400 και πώς αντανακλώνται στις θέσεις, επιλογές και προσανατολισμούς της Ατλαντικής Συμμαχίας. Επίσης, καταγράφεται η προ εξαμήνου έντονη λεκτική αντιπαράθεση της Αγκυρας με το Παρίσι και ποιες επιπτώσεις είχε στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Επίσης, εξετάζονται οι σχέσεις της Τουρκίας με το Πεκίνο, που έχουν προκαλέσεις «ανησυχίες» στο στρατηγείο των Βρυξελλών.