MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Η Ρωσία ετοιμάζει τακτικά πυρηνικά όπλα και το «Χέρι του Νεκρού»

Γράφει ο
Γιώργος Βενέτης
 
Το λουτρό αίματος του B’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν φαίνεται να έχει  διδάξει στην ανθρωπότητα, ότι κάθε είδους άμεση αντιπαράθεση μεταξύ υπερδυνάμεων  έχει ολέθριες συνέπειες. Δυστυχώς, οι πολιτικές ελίτ τζογάρουν με πρακτικές που μπορεί να οδηγήσουν σε αφανισμό ολόκληρο τον κόσμο. Οι δυτικές ελίτ θεωρούν  ότι η ήττα στον πόλεμο αντιπροσώπων της Ουκρανίας είναι υπαρξιακού χαρακτήρα για το δυτικό σύστημα, που θα επιταχύνει  τη μετάβαση σε έναν πολυπολικό κόσμο, όπου τα κέντρα εξουσίας τους θα είναι σαφώς αποδυναμωμένα. Προς αποφυγή της πλήρους κατάρρευσης της ουκρανικής άμυνας, η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε στην Ουκρανία την άδεια να χτυπήσει στο έδαφος της Ρωσίας, αποκλειστικά κοντά στην περιοχή του Χάρκοβο. Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι το Κίεβο θα επιμείνει σε περιορισμένα χτυπήματα εναντίον σχετικά ασήμαντων στόχων. Αντίθετα, είναι πιθανό να στοχεύσει σε κρίσιμες υποδομές ασφαλείας, με την ελπίδα να προκαλέσει μια αμείλικτη ρωσική απάντηση, η οποία με τη σειρά της θα άνοιγε το δρόμο στο ΝΑΤΟ να επικαλεστεί το Άρθρο 5 και να εμπλακεί de facto σε έναν θερμό πόλεμο. Αυτή είναι η μόνη ευκαιρία για να παραμείνει το καθεστώς Ζελένσκι στη ζωή. Τίθεται όμως ένα ζήτημα: Ρωτήθηκε ο παγκόσμιος πληθυσμός αν θέλει να πεθάνει για το Ζελένσκι;
 

Πρωτοφανές - Εμπορικό μυστικό οι τιμές πώλησης ενέργειας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας - Οι ΑΠΕ δεν χαρίζουν λεφτά

Ποιες ώρες της ημέρας ανεβαίνουν οι τιμές 
 
Ως ευαίσθητα εμπορικά δεδομένα προσδιορίζονται από τη ελληνική νομοθεσία οι τιμές πώλησης ενέργειας ανά τεχνολογία στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, με συνέπεια οι παραγωγοί να προσπαθούν πουλήσουν ενέργεια στην καλύτερη τιμή για τους ίδιους.

Οι τιμές ανά τεχνολογία δεν δίνονται στη δημοσιότητα αλλά μόνο η τελική τιμή ανά ώρα. Στο 24ωρο των συναλλαγών διαμορφώνεται μια τελική τιμή, η οποία προσδιορίζει το κόστος αγοράς όπως και το κόστος πώλησης ανά MWh.
Η συνεδρίαση της Τετάρτης 3 Ιουλίου στο Χρηματιστήριο Ενέργειας προσδιόρισε την τιμή στα 112,23 ευρώ ανά MWh.