MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Παγκόσμια «φυλακή χρέους» το δολάριο, τα κράτη πρέπει να το εγκαταλείψουν – Νέα νομισματική τάξη από BRICS και Κίνα

«Το αμερικανικό δολάριο διαδραματίζει υπερβολικά κυρίαρχο ρόλο στη παγκόσμια χρηματοπιστωτική τάξη», επισήμανε o πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jim O'Neill σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην οικονομική επιθεώρηση Global Policy
 
Οι φωνές για την εγκατάλειψη του δολαρίου και την εγκαθίδρυση μιας νέας νομισματικής τάξης εναλλακτικής σε αυτήν όπου σήμερα κυριαρχεί το δολάριο πληθαίνουν. 

Χαρακτηριστικά, o πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jim O'Neill, καλεί την ομάδα των BRICS να επεκτείνει την οικονομική ισχύ της και να αμφισβητήσει την κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ. 

Οι πρόσφατες ενέργειες της Κίνας  όσον αφορά το γιουάν κατατείνουν ήδη σε αυτό ακριβώς.

Οι αποφάσεις του ΣτΕ που καλούν να επιστρέψουν οι μετοχές ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ στο δημόσιο

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Οι δυο αποφάσεις που δίνουν προθεσμία 6 μηνών στο υπουργείο Οικονομικών να συμμορφωθεί με τις προηγούμενες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
 
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει αποφανθεί ρητά ότι το νερό δεν είναι εμπόρευμα.
 
Στο φως της δημοσιότητας έρχονται οι δυο αποφάσεις του ΣτΕ που δίνουν προθεσμία 6 μηνών στο υπουργείο Οικονομικών να συμμορφωθεί με τις προηγούμενες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου και να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, για να επιστραφούν οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο που τώρα βρίσκονται στο Υπερταμείο.
 
Πρόκειται για τις αποφάσεις 7/2023 και 8/2023 του Τριμελούς Συμβουλίου του ΣτΕ για τη μη συμμόρφωση της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας στις αποφάσεις της Ολομελείας ΣτΕ 190 & 191/2022, που έκριναν αντισυνταγματική την υπαγωγή των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο.
 

Παρέμβαση Schiff: H μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή στην Ιστορία προ των πυλών - Το bail out στις τράπεζες θα το πληρώσουν όλοι

Ο Peter Schiff εμφανίστηκε στο NTD News για να μιλήσει για τη διάσωση των τραπεζών των ΗΠΑ... 
 
 Να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για τη μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή στην Ιστορία των ΗΠΑ, αλλά και παγκοσμίως (ως γνωστόν, όταν φταρνίζεται η αμερικανική οικονομία, ο υπόλοιπος κόσμος παθαίνει πνευμονία), προέτρεψε την επενδυτική –και όχι μόνον– κοινότητα ο γνωστός οικονομολόγος Peter Schiff, εμφανιζόμενος στο NTD News, όπου κλήθηκε να μιλήσει για τη διάσωση των τραπεζών αλλά και όσα ειπώθηκαν για τη συνεδρίαση της Federal Reserve τον Μάρτιο.

Όπως εξήγησε, «αυτές τις τραπεζικές διασώσεις θα τις πληρώσουν, επειδή τελικά το δολάριο θα υποτιμηθεί, καθώς ο πληθωρισμός εκτοξεύεται στα ύψη.

Η AI - Η Ψηφιακή Παρακολούθηση και το ChatGPT //Ευκαιρίες και Δυστοπίες

Μία μεγάλη συζήτηση για τον "θαυμαστό  νέο κόσμο της τεχνολογίας",  σε μια κοινωνιολογική  προσέγγιση που θα τροφοδοτήσει κύκλο συζητήσεων
 
Ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας  του Πανεπιστημίου Κρήτης,Μηνάς Σαματάς,  μέλους του Δικτύου Μελέτης Παρακολούθησης για την Νέα Ψηφιακή Παρακολούθηση και  στην Ευρωπαϊκή Δράση COST Living in Sur­veillance Society, ανοίγει το φάκελο της τεχνολογίας αιχμής με μια άκρως ενδιαφέρυοσα θεματολογία :

-  Η ψηφιακή παρακολούθηση: των Big Data, των Μέ­σων Κοινωνικής Δικτύωσης, των ψηφοφόρων, των καταναλωτών, την αστυνο­μική, του χώρου, του φύλου, των παιδιών, στην πανδημία και τη βιοπολιτική. Αναδεικνύουν την ποικιλόμορφη και πανταχού παρούσα νέα ψηφιακή παρακο­λούθηση από κυβερνήσεις και εταιρείες, με μηχανισμούς τελευταίας ψηφιακής τεχνολογίας, με ή χωρίς τη συναίνεση των υποκειμένων, σε βάρος της ιδιωτικής τους ζωής αλλά και της δημοκρατίας.