MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

Πως Κίσινγκερ και Λονδίνο έδωσαν την χαριστική βολή στην Κύπρο

MALLINSON WILLIAM

 
Ήδη από την 20η Ιουλίου, μετά την τουρκική εισβολή, ο Κίσινγκερ είχε πει στον πρέσβυ του να ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση ότι εάν η τελευταία πραγματοποιούσε την απειλή της να κηρύξει πόλεμο στην Τουρκία και υλοποιούσε την Ένωση, οι ΗΠΑ θα διέκοπταν αμέσως την στρατιωτική βοήθεια.
 
Πάντως η πλέον έντονη πίεση ασκήθηκε στην νέα κυβέρνηση Καραμανλή αμέσως μετά την “δεύτερη” τουρκική εισβολή, τη νύχτα της 14ης Αυγούστου: Σε ένα περιέργως κισινγκερικό μήνυμα προς τον Καραμανλή, ο Κάλαχαν δήλωνε: «Η άφιξη των ελληνικών δυνάμεων [στην Κύπρο], ανεξαρτήτως λόγου και αιτίας, θα αυξήσει τον κίνδυνο αποστολής επί πλέον τουρκικών δυνάμεων στο νησί καθώς και περαιτέρω προέλαση των ήδη υφισταμένων. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε δολοφονικές επιθέσεις εναντίον των Ελληνοκυπρίων της περιοχής – η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Επίσης θα ήγειρε το φάσμα μιας καταστροφικής επεκτάσεως της διαμάχης και εκτός Κύπρου, με ελάχιστες προοπτικές έξωθεν επεμβάσεως για την προστασία των ελληνικών συμφερόντων».
 

Δ.Ν.Τ: «Κόκκινο» από τα «αφεντικά» για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις στο Δημόσιο!

Ζητά να αυξηθούν και οι φόροι στα καύσιμα
 
Το ΔΝΤ έκανε «δυναμικά» την επανεμφάνισή του στο εσωτερικό της ελληνικής οικονομίας (και κοινωνίας) και στο κείμενο των συμπερασμάτων του τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρξουν αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς στον δημόσιο τομέα, αλλά αντίθετα αυξήσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως οι τιμές των καυσίμων!
 
Οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν περισσότερο, καθώς το ΔΝΤ κάνει συστάσεις για αυξήσεις φόρων (αλλά στον άνθρακα και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης των καυσίμων).
 
Όπως αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει μακροοικονομικές προκλήσεις εν μέσω σημαντικών αυξήσεων επιτοκίων, επίμονα υψηλού πληθωρισμού και ανόδου στις τιμές των ακινήτων.