MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Πετρέλαιο: H θεωρία "peak oil"

(Αναδημοσίευση παλαιότερου άρθρου)

Η θεωρία peak oil είναι με απλά λόγια η εκτίμηση ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα αγγίξει σύντομα το σημείο κορύφωσής της.

Αλλά ας κάνουμε μια ιστορική ανασκόπηση του θέματος:

Η θεωρία " peak oil " διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον γεωλόγο Μάριον Κινγκ Χάμπερτ (M. K. Hubbert), ο οποίος, το 1956, προέβη στην εκτίμηση ότι η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα αγγίξει το σημείο κορύφωσής της μεταξύ 1965 και 1970 και έπειτα θα ακολουθούσε πτωτική καμπύλη, γνωστή τώρα ως η καμπύλη του Χάμπερτ.

Παγκόσμια ανησυχία για την κλιμάκωση στην Α.Μεσόγειο – Έλληνας αναλυτής: «Κλειδί η οριοθέτηση ΑΟΖ» – «Προσοχή στο μέτωπο Τουρκία-Λιβύη»

Παγκόσμια ανησυχία επικρατεί για τις εξελίξεις στην Α.Μεσόγειο, καθώς οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, καθώς και Ρωσία-Κίνα, έχουν παρέμβει λεκτικά και ζητούν άμεση αποκλιμάκωση της κρίσης. 

Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας έχουν προκαλέσει μια πρωτοφανή ένταση που απειλεί την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή και ανά πάσα στιγμή που μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση δίχως επιστροφή. Η εμπλοκή ισχυρότερων χωρών στις ενεργειακές εξελίξεις και η αντίδραση αυτών στις τουρκικές ενέργειες θα καθορίσει το μέλλον της Α.Μεσογείου. 

Στο επίκεντρο των συζητήσεων και των εκτιμήσεων αναλυτών βρίσκονται τα παραπάνω και συνεχώς προειδοποιούν για τους κινδύνους αλλά και για πιθανές λύσεις. Μένει να δούμε ποια θα είναι η πολιτική που θα διατηρήσει η νέα κυβέρνηση σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο. 

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Σ. Πολύζο, "TRT"

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Σ. Πολύζο, "TRT"

16 Ιουλ 2019

Με θέμα : Γεωπολιτικά, Εξελίξεις, Τουρκία, Προκλήσεις

H αβάσταχτη ελαφρότητα της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία και η «αδυναμία» της Ελλάδας

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

Το σκηνικό ανάμεσα σε Τουρκία και ΕΕ προσωπικά με κάνει και παρατηρώ πόσο μεγάλος είναι ο βαθμός παραδοξότητας της αντίληψης κάποιων πραγμάτων από την ΕΕ, τη χώρα μας και την Κύπρο.

Χθες η ΕΕ ανακοίνωσε τα μέτρα που θα επιβληθούν προς την Τουρκία. Η Ελλάδα και η Κύπρος έδειξαν ευχαριστημένες (αν και μάλλον ξέφυγε η παράγραφος που έλεγε για ισότιμο διάλογο επί διεθνούς δικαίου ενώ η Κύπρος ακόμα είναι υπό κατοχή, αλλά φευ…)

Η Τουρκία εισήγαγε γερμανικά όπλα αξίας 184 εκατ. ευρώ μεταξύ Ιανουαρίου – Απριλίου 2019

Η Τουρκία εισήγαγε γερμανικά όπλα αξίας 184 εκατ. μέσα σε τέσσερις μήνες

Γερμανικά όπλα αξίας 184,1 εκατ. ευρώ εισήγαγε η Τουρκία το πρώτο τετράμηνο του 2019, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο dpa, επικαλούμενο επίσημα κυβερνητικά δεδομένα.

Οι γερμανικές εξαγωγές φέρεται να αφορούσαν αμιγώς τον «ναυτικό τομέα».

Tουρκία και Ευρώπη – Η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως τραγωδία

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

Κάθε φορά που η Ευρώπη συγκαλεί τα ανώτατα όργανα της με στόχο να επιβάλλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, έρχεται η πολιορκία της Βιέννης. Αναρωτιέμαι αν οι σημερινοί τεχνοκράτες έχουν διαβάσει Ιστορία

Να θυμίσω λοιπόν εδώ πως μετά την πτώση του Βυζαντίου το 1453 (που ήταν αποτέλεσμα της Άλωσης της Πόλης από τους σταυροφόρους και της μετέπειτα αδυναμίας Καθολικών και Ορθοδόξων να βρουν λύση ενώ οι Οθωμανοί πλησίαζαν, αλλά και της πεποίθησης πολλών Ορθοδόξων πως ήταν θέλημα Θεού η Πόλη να τουρκέψει) ο δρόμος προς την Ευρώπη έμεινε ανοιχτός για την εξάπλωση των Τούρκων που προχώρησαν καταλαμβάνοντας σταδιακά την Πελοπόνησσο, Στερεά Ελλάδα, Αλβανία, Ουγγαρία, προχωρώντας μέσα από τα Βαλκάνια μέχρι που έφτασαν στην Βιέννη, μια από τις μεγαλουπόλεις της κεντρικής Ευρώπης, την οποία τώρα μέσα στα φιλόδοξα επεκτατικά τους σχέδια αποκαλούσαν «κόκκινο μήλο», όπως τα χρόνια πριν από την Άλωση του 1453 ονόμαζαν την Κωνσταντινούπολη.