MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

“Δεν έχουμε απομακρυνθεί από το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία”-Α.Συρίγος

“Δεν έχουμε απομακρυνθεί από το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία”, υποστηρίζει ο Άγγελος Συρίγος, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και εξωτερικής πολιτικής και βουλευτής Α’ Αθηνών με τη ΝΔ.


Ο κ.Συρίγος εξηγεί τι σημαίνουν οι κυρώσεις που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ για την Τουρκία. Ανακοίνωση που έγινε την πιο κατάλληλη περίοδο, όπως εκτιμά. Κι αυτό ,γιατί το διάστημα μέχρι την ανάληψη καθηκόντων από τον Μπάϊντεν κρίνεται επικίνδυνο. Η ανακοίνωση των κυρώσεων και μάλιστα ενώ ο πρόεδρος Τραμπ είναι ακόμη στο Λευκό Οίκο, ίσως κάνει τον Ερντογάν να σκεφτεί διαφορετικά, εκτιμά ο κ.Συρίγος.

Δημοκρατία και Πανδημία

Στην εκπομπή καταθέτουν την οπτική τους : -

Ο Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας στο Πάντειο και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου 

-Ο Γιώργος Σωτηρέλης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών -Ο Δημήτρης Χριστόπουλος , Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου, πρώην Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου 

- Ο Ανδρέας Τάκης Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας και Μεθοδολογίας του Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ 

Ο θανάσιμος γερμανικός κίνδυνος

Δεν υπήρξε ποτέ στην ιστορία μία πιο ηλίθια και πιο καταστροφική προσπάθεια είσπραξης χρεών – τόσο για τους οφειλέτες που πρέπει να πληρώσουν, όσο και για τους πιστωτές που συγκεντρώνουν όλο και μεγαλύτερα βουνά άχρηστων περιουσιακών στοιχείων. Δανείων και ομολόγων δηλαδή, τα οποία είναι μόνο φαινομενικά πολύτιμα – επειδή μεσολαβεί η ΕΚΤ, με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί στον πραγματικό επίσημο οφειλέτη. Μπορεί δε η Ελλάδα να ήταν μακράν η πιο ηλίθια χώρα, υποθηκεύοντας τα περιουσιακά στοιχεία της και παραδίδοντας την εθνική της κυριαρχία στους Γερμανούς, οπότε αναγκαστικά θα πληρώσει τα υπέρογκα χρέη της σε είδος (με την κρατική περιουσία, με την ιδιωτική, με εδάφη της, με κυριαρχικά θαλάσσια δικαιώματα της κλπ.), αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί με τις άλλες χώρες – οπότε αργά ή γρήγορα η Ευρωζώνη θα διαλυθεί, εκτός εάν όλα τα κράτη της αποδεχθούν την οικονομική κατοχή τους από τη Γερμανία, μέσω των ενδοτικών κυβερνήσεων που προσπαθεί να τους επιβάλει, όπως στην περίπτωση της Ιταλίας. Η Ιρλανδία ξέφυγε προς στιγμήν με «κάλπικο» τρόπο και η Πορτογαλία με την ανατροπή της ενδοτικής της κυβέρνησης, αλλά όλα τα άλλα κράτη κινδυνεύουν θανάσιμα από τη Γερμανία που δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ την πολιτική της – ενώ η Ελλάδα έχει μετατραπεί στο 17ο κρατίδιο της, μόνο με υποχρεώσεις και χωρίς κανένα δικαίωμα. Όπως έχουμε άλλωστε αναλύσει, είναι σε πολύ χειρότερη θέση από το Πουέρτο Ρίκο όσον αφορά τη σχέση του με τις Η.Π.Α. – με έναν γερμανόφιλο πρωθυπουργό που μάλλον δεν έχει κανέναν ηθικό ενδοιασμό να αποδεχθεί την κατοχή της Γερμανίας, το μοίρασμα του Αιγαίου με τη σύμμαχο της Γερμανίας, με την Τουρκία και τη μετατροπή της πατρίδας του σε μία εθελόδουλη αποικία-εξοχική κατοικία των Γερμανών. Συμπερασματικά λοιπόν, δεν υπάρχει ζωή εντός της γερμανικής ΕΕ και Ευρωζώνης, εάν δεν αλλάξει στάση η Γερμανία, όσο και αν μας στενοχωρεί κάτι τέτοιο – ενώ εκτός υπάρχει μία αμυδρή έστω πιθανότητα, αν και είναι ήδη πολύ αργά για την Ελλάδα. Δεν είναι αργά όμως για την Ιταλία – η οποία, εάν παραμείνει μέλος του ευρώ, θα καταλήξει σύντομα σαν την Ελλάδα, ακολουθούμενη από την Ισπανία, τη Γαλλία κλπ.