MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Εχουν σημασία σήμερα τα καταστατικά των κομμάτων;

Θα έρθει μια μέρα που θαρραλέοι δικαστές θα τα βάλουν κάτω, θα εφαρμόσουν τον νόμο και θα τα τινάξουν όλα στον αέρα
 
Παλιά, τα καταστατικά των κομμάτων δεν είχαν καμία σημασία. Ο Αρειος Πάγος εξέταζε τυπικά την πίστη και την προσήλωσή τους στη δημοκρατία -και λέμε «τυπικά», διότι ούτε κι αυτό το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν πιστεύει σε αυτήν, αλλά στην ανατροπή της και τη δικτατορία του προλεταριάτου-, και τα ανακήρυσσε, επιτρέποντάς τους να συμμετέχουν στις εκλογές. Μετά την είσοδο της Χρυσής Αυγής όμως στο Κοινοβούλιο, η οποία είχε κριθεί επανειλημμένως ως νόμιμο κόμμα σε προηγούμενες αναμετρήσεις, αλλά κανείς δεν ασχολείτο γιατί ήταν ακίνδυνη, και μετά την απαγόρευσή της, όσο και των παραγώγων της (όπως οι «Ελληνες» του Κασιδιάρη και οι «Σπαρτιάτες»), τα καταστατικά άρχισαν να αποκτούν σημασία, επειδή έτσι θέλησε το πολιτικό σύστημα, παραβιάζοντας τον κανόνα του άρθρου 29 του Συντάγματος. Δυστυχώς, η άρρωστη δημοκρατία μας έλαβε κατασταλτικά μέτρα για να πολεμήσει αυτά τα άκρα, αντί να κοιτάξει να ιαθεί η ίδια για να εξαφανίσει την παρουσία τους.
 

Αυξήσεις «φωτιά» στα τιμολόγια ρεύματος: Σε επίπεδα ενεργειακής κρίσης «σκαρφάλωσαν» οι τιμές

Στην ελληνική αγορά η τιμή της μεγαβατώρας τις βραδινές ώρες έφτασε να πωλείται έως και τα 500 ευρώ διαμορφώνοντας μια μέση ημερήσια τιμή στα υψηλά των 184,79 ευρώ
 
Αυξήσεις «φωτιά» φέρνουν οι τιμές σε επίπεδα ενεργειακής κρίσης που διαμορφώνονται στις χονδρεμπορικές αγορές της ΝΑ Ευρώπης με οδηγό την αγορά της Ουγγαρίας στο βόρειο άκρο του γεωγραφικού τόξου, όπου η τιμή εκτοξεύθηκε σήμερα στα 263,99 ευρώ/μεγαβατώρα.