MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Ν. Λυγερός: ΑΟΖ, Ελληνισμός, Ε.Ε, ΗΠΑ και Μ. Ανατολή

Ν. Λυγερός: ΑΟΖ, Ελληνισμός, Ε.Ε, ΗΠΑ και Μ. Ανατολή. DNV GL Hellas

29 Οκτ 2019

Με θέμα : Γεωπολιτικά, Εξελίξεις,  Μ.Ανατολή, ΗΠΑ

Ερευνα- καταπέλτης: 77 νόμοι ψηφίστηκαν το 2018, κανένας δεν πληροί τις προϋποθέσεις καλής νομοθέτησης

( John.k - Και φυσικά για αυτό και η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο .. που δεν έχει Συνταγματικό Δικαστήριο. Για να μην χαλάσει την νιρβάνα των τόσο «Δημοκρατικών» κυβερνήσεων που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια της μεταπολίτευσης. Έτσι το εκάστοτε κόμμα που κυβερνάει μπορεί να νομοθετεί ότι γουστάρει, χωρίς να υπάρχει θεσμική αρχή ελέγχου, ώστε οι πολίτες να αναγκάζονται να να κινηθούν μεμονωμένα και ανά περίπτωση με περιορισμένα μέσα, και να έχουν να αντιμετωπίσουν  το κράτος που διαθέτει απεριόριστα…. Τόση «Δημοκρατία» είχαμε να δούμε από την χούντα !!! ) 

Καταπέλτης είναι τα αποτελέσματα έρευνας του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών- Μάρκος Δραγούμης, σύμφωνα με την οποία κανένας από τους νόμους που ψηφίστηκαν το 2018 δεν πληροί τις προϋποθέσεις καλής νομοθέτησης, που ορίζει τόσο ο ισχύων (4622/2019) όσο και ο προηγούμενος (4048/2012) σχετικός νόμος. 

Το 2018 ψηφίστηκαν 77 νόμους (41 νόμοι και 36 κυρώσεις). Αυτοί αριθμούν 9.541 σελίδες, 3.027 άρθρα, 9.820 παραγράφους. Οι τροπολογίες φτάνουν τις 248 συνολικά- από τις οποίες 212 άσχετες με τα περιεχόμενα των νόμων και 178 εκπρόθεσμες- οι εξουσιοδοτήσεις για υπουργικές αποφάσεις φτάνουν τις 1.110, ενώ τα προεδρικά διατάγματα υπολογίζονται στα 29. 

Κόλαφος για την Τουρκία: 405 βουλευτές υπέρ της αναγνώρισης της Αρμενικής Γενοκτονίας, μόνο 11 κατά

Με ψήφους 405 υπέρ και 11 κατά, η αμερικανική Βουλή αναγνώρισε το τουρκικό έγκλημα της Γενοκτονίας εναντίον των Αρμενίων.

Το αποτέλεσμα είναι καταπέλτης και κόλαφος για την Τουρκία και προσωπικά τον πρόεδρό της, Ταγίπ Ερντογάν. 225 Δημοκρατικοί και 178 Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας. Έντεκα Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν εναντίον της αναγνώρισης

Η κρίση του τουρκικού ισλαμισμού

Γράφει ο Νίκος Μούδουρος* 

Είναι γεγονός ότι ο πόλεμος στη Συρία έχει επικαλύψει με «θεαματικό τρόπο» την καθημερινότητα στην Τουρκία. Ωστόσο στο παρόν στάδιο δεν πέτυχε να ακυρώσει ένα από τα σημαντικότερα θέματα της αντιπαράθεσης που σχετίζεται με το μέλλον του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Ηλεκτρονικά και συμβατικά ΜΜΕ έστρεψαν την προσοχή τους στο μέτωπο του πολέμου, όμως είναι γεγονός ότι το ερώτημα εάν «το Κόμμα Δικαιοσύνης βρίσκεται σε διαδικασία κατάρρευσης», συνεχίζει να επιβιώνει αναπαράγοντας μια βασική αντιπαράθεση μετά τις δημοτικές εκλογές του 2019. Ο βασικός λόγος εμφάνισης αυτής της αντιπαράθεσης είναι η πρόθεση πρώην στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, όπως ο Αλί Μπαμπατζιάν και ο Αχμέτ Νταβούτογλου, να προχωρήσουν στην ίδρυση νέων κομμάτων.

Το Brexit φοβίζει την γερμανική Ευρώπη

From left to right: Mr Xavier BETTEL, Luxembourg Prime Minister; Mr Mark RUTTE, Dutch Prime Minister; Ms Angela MERKEL, German Federal Chancellor; Mr Emmanuel MACRON, President of France. Photo via European Union 

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Την ώρα που το Brexit κρέμεται από μια κλωστή ο Μακρόν έκανε επίδειξη πατριωτικής –ή «εθνικιστικής»– πολιτικής και έβαλε βέτο στην είσοδο της Αλβανίας και των Σκοπίων στην Ε.Ε., δυσαρεστώντας σφόδρα τη Γερμανία. Το μήνυμα είναι απλό: Αν η Ε.Ε., υπό την αιγίδα της Γερμανίας, απορρίπτει ως επίτροπο τη Γαλλίδα υποψήφια, τότε το Παρίσι θα δείξει τα δόντια του. Τα περί οικονομικών σκανδάλων της Γαλλίδας, ως αιτία της απόρριψης, να τα πούνε αλλού, υπονοεί ο Μακρόν. Η εξίσου Γαλλίδα κ. Λαγκάρντ έχει οριστική καταδίκη για λοβιτούρες αλλά αντί να οδηγηθεί φυλακή (είναι έξω με αναστολή) πάει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στη θέση του Ντράγκι!

Τρία πράγματα που δεν γνωρίζατε για το απόλυτο κραχ της Wall Street τον Οκτώβριο του 1929

Τρία πράγματα που δεν γνωρίζατε για τη Μαύρη Πέμπτη του 1929 

Στις 24 Οκτωβρίου 1929 - πριν από 90 χρόνια αυτή την εβδομάδα – έλαβε χώρα η γνωστή «Μαύρη Πέμπτη».

Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά είχε βρεθεί σε ιστορικά υψηλά τον προηγούμενο μήνα, στις 3 Σεπτεμβρίου 1929, με το δείκτη Dow Jones να φτάνει στο ρεκόρ των 381 μονάδων.

Όμως, όλο το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, οι νευρικοί επενδυτές άρχισαν να προχωρούν σε πωλήσεις μετοχών.

Και σε διάστημα τριών ημερών στα τέλη Οκτωβρίου (συμπεριλαμβανομένης της μαύρης Δευτέρας), η Wall Street έχασε περισσότερο από το 30% της αξίας της.
Ενενήντα χρόνια αργότερα, θα ήταν συνετό να εξετάσουμε τρεις βασικές ιδέες από την ιστορική αυτή κρίση, ξεκινώντας από:

Σπύρος Στάλιας – Δημοσιονομική Πολιτική: Η νοικοκυρά της Σουηβίας και ο παραγκωνισμός

Σπύρος Στάλιας, Οικονομολόγος Ph.D

Σύμφωνα με τους μετακεϋνσιανούς (σχολή που έλκει την καταγωγής της από τον Μάρξ, Καλέτσκι, Κέϋνς, Σράφα με κοινή επιστημονική βάση την ενεργό ζήτηση) και από τα μαθήματα που έχουμε πάρει από την μεγάλη κρίση του 1929 αλλά και από τις μεταγενέστερες, το κράτος που εκδίδει το νόμισμα του, έχει την θεμελιώδη υποχρέωση να διατηρεί το επίπεδο της εθνικής δαπάνης-ζήτησης σε εκείνο το επίπεδο έως ότου επιτύχει την πλήρη απασχόληση του εργατικού δυναμικού και των πόρων, την προστασία της αξίας του νομισματος, την δίκαιη κατανομή του εισοδήματος και του πλούτου και την σταθερότητα του πιστωτικού συστήματος.