MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Covid 19 και οι μεταλλαγές του Ιού

Οι μεταλλαγές της νόσου, οι επιστημονικές παρατηρήσεις και η έρευνα για τον νέο κορωνοιό , οι επιδημιολογικές εξελίξεις, η φαρμακολογία και τα εμβόλια και οι αναφορές στα παιδιά, τις ειδικές κατηγορίες αλλά και την εξέλιξη της νόσου στον ανθρώπινο οργανισμό. Η ασφάλεια των τροφίμων και του νερού και τι επισημαίνουν Έλληνες επιστήμονες στην πρωτοπορία της έρευνας για τον νέο κορωνοϊό. 

Τα σενάρια για την προέλευση και οι απαντήσεις της επιστήμης. 

Δημ. Κουρέτας : Γιατί εύσημα μόνο στην Ελλάδα, οι αριθμοί δείχνουν κι άλλες πρωτιές στα Βαλκάνια

Ο καθηγητής Φυσιολογίας Zωικών Oργανισμών και Τοξικολογίας στο τμήμα Βιοχημείας- Βιοτεχνολογίας του Παν/μίου Θεσσαλίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας , Δημήτρης Κουρέτας, παρέθεσε στοιχεία στον 98.4 από όπου προέκυψε ότι την ώρα που ανεξήγητα πολλοί μιλούν μόνο για «ελληνικό θαύμα» και άλλες χώρες των Βαλκανίων και με περισσότερα καταγεγραμμένα κρούσματα και απείρως μεγαλύτερο αριθμό τεστ, έχουν πολύ καλύτερους αριθμούς θνητότητας και θνησιμότητας από την νόσο. 

Συνέντευξη Ν. Λυγερού: "Στρατηγική Ανάλυση Πανδημίας" στην Ά. Τσίμου.

Συνέντευξη Ν. Λυγερού: "Στρατηγική Ανάλυση Πανδημίας" στην Ά. Τσίμου.

02 Μαΐου 2020

Με θέμα : Virus, Εξελίξεις

Με ντιρέκτ ρίχνει ο ιός στο καναβάτσο την ελληνική οικονομία

«Φανέρωσέ μου τη μάσκα που κρύβεις κάτω απ' τη μάσκα που φοράς» (Γ. Αγγελάκας) 

Η επιτυχής ιατρική αντιμετώπιση της πανδημίας δεν θα πρέπει ούτε για μια στιγμή να αποκρύψει τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία. Η μη ενασχόληση με αυτά και η κάλυψή τους από αναφορές στον επιτυχή χειρισμό της πανδημίας δεν σημαίνει ότι αυτά δεν θα εμφανιστούν. 

Οι πρόσφατες προβλέψεις του ΔΝΤ (πάντα με επιφύλαξη) για υποχώρηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη κατά 7,5% το 2020 (με το βασικό σενάριο, δηλαδή το καλύτερο), δείχνουν με σαφήνεια το βάθος της κρίσης στο επίπεδο της οικονομίας. Για την Ελλάδα οι προβλέψεις είναι οι δυσμενέστερες (μόνο το Σαν Μαρίνο προβλέπεται να παρουσιάσει μεγαλύτερη ύφεση) από τις χώρες της ευρωζώνης: 10% το 2020.

Το τέλος της Ευρωζώνης

Η λύση δεν είναι άλλη από τη διάλυση της Ευρωζώνης, ταυτόχρονα όμως με τις μαζικές αναδιαρθρώσεις δημοσίων και ιδιωτικών χρεών που θα είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν στο εγγύς μέλλον – ενώ το όποιο ευρωομόλογο θα είχε τότε μόνο αποτέλεσμα, εάν αγοραζόταν από την ΕΚΤ και πάγωνε η αποπληρωμή του, συνεχίζοντας όμως να μην επιλύει το πρόβλημα της διαφορετικής ανταγωνιστικότητας και των διαφορετικών ευρώ. Όσο περνάει δε ο χρόνος, τόσο διογκώνεται το πρόβλημα και τόσο πιο επικίνδυνο γίνεται για την ΕΕ και για τον υπόλοιπο πλανήτη – γεγονός που σημαίνει πως οδηγούμαστε όλοι μαζί στο γκρεμό. Μία επόμενη δυνατότητα θα ήταν βέβαια η απόσχιση των χωρών του Βορά, έτσι ώστε να δημιουργηθούν δύο νομισματικές ζώνες, με σχετικά ισορροπημένα νομίσματα μεταξύ τους – οπότε να ανακτηθεί η χαμένη ανταγωνιστικότητα του Νότου. Σε κάθε περίπτωση, όποια και αν είναι η εξέλιξη, το μόνο σίγουρο είναι το ότι, η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολύ ακόμη – οπότε όλες οι χώρες οφείλουν να προετοιμαστούν για τα χειρότερα.

Πώς η κυβέρνηση μας οδηγεί στον αφελληνισμό της Ελλάδας

Ο πλέον εύκολος τρόπος της μείωσης του εμπορικού ελλείμματος, οπότε της ανόδου του ΑΕΠ, είναι η αγορά ελληνικών προϊόντων – τόσο από τα νοικοκυριά, όσο και από τις επιχειρήσεις, ιδίως από τις τουριστικές, έστω με την παροχή κινήτρων από την κυβέρνηση. Γενικότερα η αποφυγή αγορών προϊόντων που δεν μπορούν να παραχθούν στην Ελλάδα – ενώ με δεδομένη τη μείωση της αξίας των εξαγωγών των πετρελαϊκών προϊόντων, λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου εξαιτίας του ενεργειακού πολέμου που διεξάγεται, αλλά και της μείωσης της κατανάλωσης παγκοσμίως από την πανδημία, η ανάγκη αυτή είναι μεγαλύτερη από ποτέ, αφού οι εν λόγω εξαγωγές θα περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό. Λίγη υπευθυνότητα λοιπόν εάν έχει η κυβέρνηση, θα πάψει να σπαταλάει τα χρήματα μας στα επικοινωνιακά της παιχνίδια με στόχο να διατηρηθεί στην εξουσία – δαπανώντας τα αφενός μεν για να διαφημίζει το «αγοράζουμε ελληνικά» αντί «μένουμε σπίτι», αφετέρου προσφέροντας κίνητρα για την αγορά ελληνικών προϊόντων από τις τουριστικές επιχειρήσεις. Παράλληλα οφείλει να τοποθετήσει εμπόδια στις εισαγωγές, για να στηριχθεί η ελληνική μεταποίηση και η βιομηχανία – όχι φυσικά δασμούς αφού δεν επιτρέπονται από την ΕΕ, αλλά υιοθετώντας αυστηρές προδιαγραφές, όπως συνηθίζει η Γερμανία για να πετυχαίνει τα τεράστια πλεονάσματα στο εμπορικό της ισοζύγιο, η Ιαπωνία κοκ.