MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023

Τρομακτικό χτύπημα του Newsweek στον Μπάιντεν: «Σε εκβιάζει ο Ζελένσκι»;

Αρχίζει και σπάει το απόστημα για την «περίεργη στάση» του αμερικανού προέδρου στην Ουκρανία
 
Με ένα άρθρο – καταπέλτη, γραμμένο από τον Μαξ Άμπραμς, το δημοφιλές αμερικανικό περιοδικό Newsweek ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για την προκλητική και αδικαιολόγητη – στα όρια της παράνοιας – στήριξη του Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία.
 
Ο αρθρογράφος κάνει μία αντιπαραβολή με τις θεωρίες συνωμοσίας που είχαν αναπτυχθεί για την δήθεν σχέση εκβιασμού του Τραμπ με την Ρωσία και την πραγματικότητα, με την ευθεία εμπλοκή της οικογένειας Μπάιντεν σε βρώμικες δουλειές στην Ουκρανία, γεγονός που ενδέχεται να τους έχει καταστήσει πιόνια του Ζελένσκι!
 
Τα ντοκουμέντα που παραθέτει ο αρθρογράφος – ακαδημαϊκός, είναι πράγματι ατράνταχτα και προκαλούν ήδη σάλο στις ΗΠΑ.
 

Τα αδιέξοδα της Γαλλία στην Αφρική. Δεν κάνουν πίσω οι στρατιωτικοί στον Νίγηρα

Γράφει ο
Γιώργος Βενέτης
 
Μια συμμαχία αφρικανικών χωρών εναντίον της Γαλλίας είναι πραγματικότητα. Πρόκειται για μία  εκθαμβωτική απώλεια του ρόλου της γαλλικής πολιτικής στην Αφρική, όταν η ήπειρος περιλαμβάνει πολλές γαλλόφωνες χώρες. Η γεωπολιτική πραγματικότητα τείνει να ακυρώσει το στρατηγικό όραμα της Γαλλίας που αφορά την επιρροή της στην Αφρική.
 
« Ο Εμμανουέλ Μακρόν σε αδιέξοδο στο Σαχέλ »,  τιτλοφορεί  η Le Point , προσθέτοντας: « Το πραξικόπημα στον Νίγηρα μόλις του προκάλεσε άλλο ένα. Το πραξικόπημα που υπέστη ο Πρόεδρος του Νίγηρα στις 27 Ιουλίου βάζει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της πολιτικής του Μακρόν νότια της Σαχάρας ». Για τα γαλλικά ΜΜΕ, η πολιτική του Εμμανουήλ Μακρόν στην Αφρική δίνει στρατηγικό έδαφος στη Ρωσία προσθέτοντας: «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν μπορούσε να ονειρευτεί καλύτερο πλαίσιο για τη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής που διεξήγαγε την ίδια στιγμή στην Αγία Πετρούπολη ».
 

Τρύπια το κράτος και το δόγμα «νόμος και τάξη»

Τρύπια το κράτος και το δόγμα «νόμος και τάξη»
 
Η κυβέρνηση επιχειρεί να αποποιηθεί τις ευθύνες της για την αιματηρή τραγωδία στη Νέα Φιλαδέλφεια δείχνοντας ως μοναδική υπεύθυνη την ΕΛ.ΑΣ. ● «Δεν παραιτούμαι» η απάντηση Οικονόμου στη σφοδρή κριτική που δέχεται ● Απομακρύνθηκαν 7 αξιωματικοί της αστυνομίας, κυρίως της Τροχαίας ● Παραμένει στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
 
Φιάσκο μεγατόνων αποτελεί για την κυβέρνηση, για το λεγόμενο «επιτελικό κράτος» και ασφαλώς για το περιβόητο κυβερνητικό δόγμα του «νόμου και της τάξης», η αντιμετώπιση της υπόθεσης των νεοναζί χούλιγκαν από την Κροατία που αφέθηκαν να διασχίσουν την Ελλάδα ανενόχλητοι (παρότι ήταν γνωστές όχι μόνο οι κινήσεις τους, αλλά ακόμα και οι πινακίδες κυκλοφορίας τους), να φτάσουν στην Αθήνα και (μαζί με τους Ελληνες συνεργούς τους) να δολοφονήσουν τον 29χρονο Μιχάλη Κατσουρή.
 

Από την μία αποτυχία στην άλλη η κυβέρνηση – Στο απυρόβλητο ο Κυριάκος!

Αντιμέτωπη με τα συσσωρευμένα προβλήματα που εν πολλοίς η ίδια δημιούργησε κατά την πρώτη τετραετία της, αλλά και με τις αυξημένες προσδοκίες που προκάλεσε η δεύτερη νίκη και το 40,55% που την ψήφισε, βρίσκεται η κυβέρνηση Μητσοτάκης. Οι μέχρι στιγμής επιδόσεις της είναι απογοητευτικές και
φυσικά δεν μπορεί να επικαλεστεί το κλασσικό “παραλάβαμε καμένη γη”, όσο και αν το Μαξίμου θέλει στο απυρόβλητο τον πρωθυπουργό.
 
Οι πυρκαγιές κατέδειξαν την απουσία δασικής προστασίας και την αναποτελεσματικότητα του πυροσβεστικού μηχανισμού, που η κυβέρνηση είχε στην διάθεσή της τέσσερα χρόνια να βελτιώσει. Η απομάκρυνση του Νότη Μηταράκη και η αποδοκιμασία του Γιώργου Πατούλη ήταν κινήσεις εκτόνωσης της λαϊκής οργής από τον “πρίγκηπα του Μαξίμου”, που φυσικά δεν απαντούν στα αίτια. Το “κίνημα της πετσέτας”, όπως ονομάστηκε, αποτελεί ένα ακόμη ράπισμα στο επιτελικό κράτος, καθώς αποδεικνύει ότι μερικές εκατοντάδες ή χιλιάδες αποφασισμένοι πολίτες μπορούν να επιβάλουν την νομιμότητα ή έστω να βάλλουν μία στοιχειώδη τάξη εκεί που απέτυχε –ή μήπως ευνόησε λόγω διαφθοράς– η κεντρική διοίκηση και οι τοπικοί γαλάζιοι δήμαρχοι.