MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

Απάντηση στον Ροζάκη σημείο προς σημείο – Καστελλόριζο, χωρικά ύδατα και γκρίζες ζώνες

Η τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν άρκεσε για να ξαναβγούν στην πολιτική αγορά οι γνωστοί κύκλοι που υψώνουν τη σημαία "να τα βρούμε" με την Τουρκία, αποσιωπώντας το τίμημα. Η συνέντευξη Ροζάκη στον Σαχίνη πολυσυζητήθηκε, επειδή ακριβώς ήταν πιο ειλικρινής. Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για τις προσωπικές απόψεις ενός έγκριτου νομικού, αλλά για τον εκφραστή μίας σχολής σκέψης, η οποία επηρέασε αποφασιστικά την ελληνική πολιτική έναντι της Τουρκίας. 

Έχει δίκιο ο Ροζάκης όταν λέει ότι η διεθνής νομολογία δεν δίνει αυτομάτως σε όλα τα νησιά, ανεξαρτήτως γεωγραφικής θέσης και μεγέθους, πλήρη επήρεια σε ΑΟΖ. Σε αρκετές περιπτώσεις δόθηκε περιορισμένη επήρεια και σε ελάχιστες (π.χ. Νήσος των Φιδιών στη Μαύρη Θάλασσα) καθόλου επήρεια.

Αν λέει αλήθεια το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για “ουδέτερη στάση” στη Λιβύη, τότε ο Τσαβούσογλου ψεύδεται…

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
 
Μία γραπτή δημόσια ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναρτημένη στην ιστοσελίδα του, ήρθε να ταράξει τα «νερά» του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη, καθώς -όπως λέμε στη δημοσιογραφική γλώσσα- γίνονται αποκαλύψεις για το ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στην πολύπαθη χώρα. 

Μία φράση, στην οποία δόθηκε μεγάλη σημασία είναι ότι οι Αμερικανοί τηρούν ενεργή ουδετερότητα στη Λιβύη, που σημαίνει ότι αναμειγνύονται και συζητούν με όλους, αλλά δεν λαμβάνουν θέση ακόμα, υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς. Οι Αμερικανοί δείχνουν ξεκάθαρα ότι είναι εναντίον της διχοτόμησης, που σύμφωνα με γαλλικές πηγές, αποφάσισαν η Τουρκία και η Ρωσία. 

Γαλλία και Τουρκία βρίσκονται «λίγο πριν από τη διαταγή να ανοίξουν πυρ»: Πραγματικά θυμωμένος ο Μακρόν

«Λίγο πριν από τη διαταγή να ανοίξουν πυρ», είναι ο τίτλος ανταπόκρισης της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, για το περιστατικό που συντάραξε το ΝΑΤΟ όταν οι Τούρκοι απείλησαν γαλλική φρεγάτα. 

Υπότιτλος: «Ένα περιστατικό στη θάλασσα μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας επιβαρύνει το ΝΑΤΟ. Μια μυστική έκθεση εξέτασης της υπόθεσης επιχειρεί να αποσαφηνίσει τις εκατέρωθεν κατηγορίες. Τι ακριβώς συνέβη στη Μεσόγειο στις 10 Ιουνίου;» 

Η ανταπόκριση του Thomas Gutschker από τις Βρυξέλλες και της Michaela Wiegel από το Παρίσι αναφέρει, μεταξύ άλλων: