MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

ΗΠΑ: Καταρρέουν τα ποσοστά του Biden – Οι χειρότερες επιδόσεις από όλους τους προέδρους μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και η εκτόξευση του πληθωρισμού έδωσαν τέλος στο «μήνα του μέλιτος» και έπονται τα χειρότερα...


Το ποσοστό αποδοχής της πολιτικής του προέδρου Joe Biden από την έναρξη της θητείας του έχει μειωθεί περισσότερο σε σύγκριση με οποιονδήποτε άλλον πρόεδρο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
 
Μια νέα δημοσκόπηση της Gallup η οποία δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021, που διενεργήθηκε μεταξύ 1 και 19 Οκτωβρίου δείχνει ότι το ποσοστό αποδοχής του Biden μειώθηκε από 56% το πρώτο τρίμηνο σε 44,7% το τρίτο τρίμηνο: 11,3 ποσοστιαίες μονάδες, απώλειες που κανένας πρόεδρος δεν αντιμετωπίσει εδώ και 75 χρόνια.

Ο φαύλος κύκλος της υπερχρέωσης

Εάν οι Έλληνες επιλέξουν ξανά ένα από εκείνα τα κόμματα που τους κατέστρεψαν, ενώ συνεχίζουν να υπηρετούν πιστά τους Γερμανούς και τα μνημόνια, θα χάσουν την τελευταία τους ευκαιρία να ξεφύγουν από την κρίση οι ίδιοι, τα παιδιά τους και τα παιδιά των παιδιών τους – αφού η Ελλάδα ασφαλώς θα αναπτυχθεί υπό το νέο ιδιοκτησιακό της καθεστώς, άλλα όχι προς όφελος των Πολιτών της, όπως ακριβώς η Γουατεμάλα.


“Μετά την πτώση της χούντας, το 1974, υπήρχε διάχυτη ευφορία, νομίζαμε ότι όλα τα προβλήματα θα λυθούν αυτόματα. Η προσέγγισή µου ήταν πως η ξεχαρβαλωμένη ελληνική οικονομία απαιτούσε µια περίοδο νοικοκυρέματος. Χρειαζόμασταν δύο τετραετίες για να αλλάξουμε τις δομές, µε μεταρρυθμίσεις και με διαρθρωτικές αλλαγές…. Όταν ήμουν υπουργός Οικονομικών, είδα ότι το χρέος άρχισε να παίρνει πολλαπλασιαστικές διαστάσεις. Το 1981 το δημόσιο χρέος έφθανε το 30% του ΑΕΠ – το 1989 ανήλθε στο 72% και σήμερα (2011) πλησιάζει στο 170%. Το «προπατορικό αμάρτημα» της υπερχρέωσης συνέβη τη δεκαετία του 1980. Το αίτημα της αποκατάστασης όσων ζούσαν αποκλεισμένοι και κυνηγημένοι από το κράτος της Δεξιάς, επί δεκαετίες ολόκληρες, ήταν δίκαιο και κυρίαρχο. Οδήγησε όμως σε νοοτροπίες και σε πρακτικές που σήμερα θεωρούνται από πολλούς η αρχή των δεινών που υφίσταται τώρα η Ελλάδα.