MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

ΣΕΒ για το brain drain: Kίνητρα για τον επαναπατρισμό των 500.000 νέων ανθρώπων

( John.k - Από βλακεία σε βλακεία αυτός ο ΣΕΒ. Είναι σαν να σκοτώνεις κάποιον μετά του ζητάς συγνώμη , και μετά θέλεις τα πράγματα να γίνουν όπως πριν. Όχι κύριοι , θα πορευθείτε με το χαμηλής παιδείας και κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό που έχετε εισάγει …. Με τους Πακιστανούς, Αφγανούς  κ.α «πρόσφυγες»….. θα τους εκπαιδεύσετέ από την αρχή, και αν δεν σας σκοτώσουν γιατί έχουν και διαφορετική κουλτούρα …. θα στελεχώσετε τις επιχειρήσεις σας. Πρέπει να τους μάθετε και Ελληνικά, για να μπορείτε να συνεννοηθείτε. Φυσικά υπάρχει πάντα η δυνατότητα να πάρετε τις επιχειρήσεις σας από την Γερμανική Αποικία Χρέους και να τις μεταφέρετε σε κάποιο άλλο οργανωμένο κράτος με σταθερή φορολογία και ελέγχους….. )

Την παροχή από τις επιχειρήσεις στοχευμένων πακέτων επαναπατρισμού με οικονομικά ή άλλα κίνητρα για την αντιστροφή του brain drain και τη μετατροπή του σε brain gain προτείνει μεταξύ άλλων ο ΣΕΒ σε σχετική έρευνα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται, περίπου 500.000 νέοι άνθρωποι, υψηλών προσόντων και δεξιοτήτων, εγκατέλειψαν τη χώρα την περίοδο 2008ω – 2017, εξέλιξη που – σύμφωνα με τον ΣΕΒ – εκτός από τις συνέπειες της κρίσης, αντανακλά και τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας (έλλειψη αξιοκρατίας, διαφθορά, κακής ποιότητας κοινωνικές παροχές και κακές εργασιακές συνθήκες) ενώ δυσχεραίνει περαιτέρω τη δυνατότητα προσαρμογής και αντιμετώπισης των προκλήσεων της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. 

Γιατί το ΝΑΤΟ πρέπει να διώξει την Τουρκία – και γιατί δεν θα το κάνει

Bloomberg

Εάν ο Οργανισμός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) ήταν ένα κανονικό club, δεν θα δίσταζε να εκδιώξει ένα από τα μέλη του: την Τουρκία. Η χώρα είναι εδώ και δεκαετίες ένας δύσκολος εταίρος: το 1974 έφτασε να πολεμήσει εναντίον του στρατού ενός άλλου κράτους-μέλους, της Ελλάδας (σ.μ. στην Κύπρο). Ωστόσο, υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία φαίνεται να μεταμορφώνεται όλο και περισσότερο από έναν φίλο με εχθρική και ασταθή συμπεριφορά σε έναν ανοικτό αντίπαλο. Κι όμως, το ΝΑΤΟ δεν μπορεί απλώς να την πετάξει έξω. Αυτό συμβαίνει επειδή η Τουρκία μπορεί να αντιδράσει “πυρηνικά” – και όχι με τη μεταφορική, αλλά με την κυριολεκτική έννοια του όρου.

Τι πραγματικά συμβαίνει στον εμφύλιο της Λιβύης – Ποια κράτη στηρίζουν ποιους

Γράφει ο Γιώργος Λυκοκάπης

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε την περασμένη Δευτέρα όλες τις χώρες να συμμορφωθούν με το εμπάργκο όπλων στην Λιβύη. Συγκεκριμένα ανέφερε πως Ιορδανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Τουρκία έχουν επανειλημμένα παραβιάσει τις αποφάσεις του διεθνούς οργανισμού. Φυσικά η συγκεκριμένη προτροπή θα αγνοηθεί, όπως εξάλλου και τα υπόλοιπα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Λιβύη. 

Άγγελος Συρίγος: Οι Τούρκοι θα κατεβάσουν πλοίο και στην Κρήτη

Ο Ερντογάν δεν θα διστάσει να κατεβάσει πλοίο και σε περιοχές κοντά στην Κρήτη, όπως αυτές ορίζονται από τις συντεταγμένες που συμπεριέλαβε στη συμφωνία με την Λιβύη, δηλώνει στο liberal.gr ο Αγγελος Συρίγος, κρούοντας ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς «το επίμαχο κείμενο παράγει αποτελέσματα, δεν είναι μνημόνιο συνεργασίας». 

Σχολιάζοντας το τι σημαίνει αυτό στην πράξη, ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο, απαντά ότι ακριβώς επειδή οι διεκδικήσεις που απορρέουν από την συμφωνία, σταματούν εκεί που αρχίζουν τα ελληνικά τεμάχια νοτίως της Κρήτης, όταν η Τουρκία αποφασίσει να στείλει γεωτρύπανο, θα υποστηρίξει ότι το πλοίο της δεν καταπατά «οικόπεδα» που η Ελλάδα θεωρεί δικά της και τα οποία αυτή έχει παραχωρήσει για έρευνα και εκμετάλλευση, παρά δραστηριοποιείται σε γειτονικές θαλάσσιες περιοχές. 

Όσο μεγαλύτερο το ψέμα…

«Όσο μεγαλύτερο το ψέμα, και όσο περισσότερο επαναλαμβάνεται, τόσο πιο πιστευτό γίνεται»

Πάουλ Γιόζεφ Γκαίμπελς, Υπουργός Προπαγάνδας Ναζιστικής Γερμανίας, 1933 – 1945. 

Άποψη 

– του Λεωνίδα Κουμάκη 

Είναι πλέον πεντακάθαρο σε όλους ανεξαιρέτως πως ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν αντιγράφει ένα προς ένα τα βήματα της φασιστικής Γερμανίας που οδήγησαν στον παγκόσμιο όλεθρο των εξήντα και πλέον εκατομμυρίων νεκρών του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου: 

Ο φορολογικός εμπαιγμός των Ελλήνων

Η πτώση του φορολογικού συντελεστή από το 28% στο 24% είναι σταγόνα στον ωκεανό και δεν θα έχει καμία ωφέλεια για το κράτος. Εάν δεν είναι ανταγωνιστικός με τις γύρω χώρες, σε συνδυασμό με την αύξηση του ΠΔΕ στα 10 δις € ετησίως, δεν θα βοηθήσει καθόλου την Ελλάδα. Σύμφωνα τώρα με το Politico, η Αρχή Καταπολέμησης της Απάτης, η OLAF δηλαδή της ΕΕ, απείλησε με πρόστιμο 200 εκ. € την Ελλάδα, με την αιτιολογία ότι δεν εμπόδισε τη φοροδιαφυγή ευρείας κλίμακας μέσω του λιμανιού του Πειραιά – από κινεζικές εγκληματικές συμμορίες που εισάγουν λαθραία προϊόντα, προφανώς με τη συμμετοχή της COSCO. Επί πλέον πως η OLAF έχει ολοκληρώσει την έρευνα σχετικά με την παράνομη εισαγωγή υποτιμημένων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και υποδημάτων στην Ελλάδα από την Κίνα, για την περίοδο από 01.01.2015 έως 31.05.2018 – βρίσκοντας πως τα ελληνικά τελωνεία έχασαν δασμούς ύψους 202,3 εκ. €. Εν προκειμένω, είναι σαφής ο αθέμιτος ανταγωνισμός των ελληνικών προϊόντων – ενώ αποτελεί ένα ακόμη «θανατηφόρο χτύπημα» στον ελληνικό παραγωγικό ιστό.