MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Στ. Σταυρόπουλος : Η «στρατηγική» μας σε ένα σκίτσο

Ο γνωστός σκιτσογράφος- αρθρογράφος Στάθης Σταυρόπουλος, μιλώντας στον 98.4 για την πολιτική , κοινωνική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, παρέπεμψε σε ένα πρόσφατο σκίτσο του , που συμπεριλαμβάνει με φόντο τα Ελληνοτουρκικά, την αίσθηση με την οποία λειτουργεί το πολτιικό σύστημα της χώρας.

Όπως είπε μπροστά στις επερχόμενες δυσκολίες για την Ελλάδα, θα έπρεπε να υπάρχει ένα μίνιμουμ συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων της χώρας που να οδηγεί σε ενότητα σαν μια γροθιά τους πολίτες. Αντί αυτού όμως, εδώ και τρεις μέρες το λεγόμενο «πολιτικό σύστημα της χώρας» φαίνεται ότι έχει βάλει «στην άκρη» τα ελληνοτουρκικά , την κοινωνία και την οικονομία, τα σοβαρότερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε, όπως και ο ίδιος εκτιμά πάρα πολύ σύντομα. 

Στρίμωξαν την Γκρέτα σε συνέντευξη και εκείνη την «κοπάνησε»

ΑΓΓΕΛΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ

Όταν η δημοσιογραφία είναι ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ!

Σε προηγούμενο άρθρο το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ανέλυσε πως η νεαρή ακτιβίστρια Γκρέτα επιδιώκει να ανακατευτεί στα εσωτερικά χωρών όπως πχ ο Καναδάς.

Η εμπλοκή της στα εσωτερικά της χώρας λίγο πριν από τις εκλογές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όπου ήταν υποψήφιος ο Καναδάς έχει δημιουργήσει αναστάτωση, αλλά ήρθε η ώρα η Σουηδέζα να τα βρει μπαστούνια! Η επονομαζόμενη “Climate-Greta” δραπέτευσε από μια συνέντευξη με κρίσιμα θέματα, αλλά βέβαια ουδείς από τα μεγάλα μίντια το έκανα θέμα!

Πλέον όμως η εικόνα της Greta Thunberg κινδυνεύει. Το ότι έφυγε από μια συνέντευξη στον Καναδά πριν από λίγες ημέρες όταν οι ερωτήσεις έγιναν πολύ δύσκολες έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο δημοσιογράφος των Rebel Media, Keean Bexte πιστεύει ότι η επίσκεψή της εκεί ήταν χωρίς αμφιβολία ένας τρόπος να “εμπλακεί” στις εκλογές.

Γέμισε ο τόπος από πολιτικούς καραγκιόζηδες με παχυδερμία ιπποπόταμου

Πολιτικούς χωρίς έρμα ευθύνης, που φέρουν ωστόσο ακαριαία την ευθύνη για τη φθορά των εννοιών όλων των "ωραίων λέξεων", που έχουν αγιαστεί από θυσίες και ολοκαυτώματα τούτου του λαού. 

Του Στέλιου Συρμόγλου 

Πολιτικούς, εκτρωματικές αποφύσεις των κομματικών συνευρέσεων ή κληρονόμους απανθρακωμένων πολιτικών τζακιών. 

Πολιτικούς με ελαστικές συνειδήσεις, "βολεμένους" εντός ενός κοινοβουλευτικού συστήματος, που απέχει από την ιδέα του κοινοβουλευτισμού και της ευεργετικής του επίδρασης σε μια δημοκρατική κοινωνία. 

Πολιτικούς της κυνικότητας, της οσφυοκαμψίας και των επικύψεων, του κσιροσκοπισμού και του οπορτουνισμού, των οβιδιακών μεταμορφώσεων, των λεονταρισμών και των παλινωδιών, των κυβιστήσεων, με τις παραμυθίες και την αναλγησία τους έναντι του κοινωνικού πόνου. 

Η υπερβολικά φιλελεύθερη ιδεολογία

Το ιδιαίτερο πρόβλημα, όμως, με την παρεμπόδιση της έκφρασης μιας γνώμης είναι ότι πλήττει ολόκληρο το ανθρώπινο είδος, τόσο τη μέλλουσα όσο και την παρούσα γενιά- εκείνους που υποστηρίζουν αυτή τη γνώμη, αλλά ακόμα περισσότερο εκείνους που διαφωνούν μ’ αυτήν. Αν η γνώμη είναι σωστή, τότε χάνουν την ευκαιρία να αντικαταστήσουν το σφάλμα με την αλήθεια∙ αν είναι λαθεμένη, τότε στερούνται κάτι που είναι σχεδόν εξίσου ωφέλιμο: τη δυνατότητα διαυγέστερης αντίληψης και πιο ζωηρής εντύπωσης της αλήθειας, που είναι αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεταξύ αλήθειας και σφάλματος.

Ξένη Δημοσίευση
Το πρόβλημα του υπερφιλελευθερισμού
Του John Gray 

Η πρόσφατη μεταμόρφωση των πανεπιστημίων σε θεσμούς αφοσιωμένους στην εξάλειψη των εγκλημάτων γνώμης, θα πρέπει να φαίνεται στα μάτια των φιλελεύθερων ένα αρκετά παράδοξο φαινόμενο. Στο παρελθόν, το ιδανικό της απροκατάληπτης έρευνας καθόριζε σημαντικά την φυσιογνωμία της ανώτερης εκπαίδευσης: Σοσιαλδημοκράτες και Συντηρητικοί, Φιλελεύθεροι και Μαρξιστές δίδασκαν και ερευνούσαν μαζί με άλλους πανεπιστημιακούς όχι και τόσο έντονα πολιτικοποιημένους. Σίγουρα, κάθε γνωστικό αντικείμενο υπηρετούσε την δική του ορθοδοξία, που κανείς δεν μπορούσε να αμφισβητήσει εύκολα. Ωστόσο, ομιλίες επισκεπτών καθηγητών δεν ακυρώνονταν επειδή κάποιοι βρήκαν τις απόψεις τους αποκρουστικές, η εκπαιδευτική ύλη δεν περνούσε από αυστηρότατους ελέγχους μήπως περιέχει υλικό το οποίο θα μπορούσε να φανεί προσβλητικό στους φοιτητές, και οι καθηγητές που πήγαιναν πέρα από την κυρίαρχη συναίνεση δεν αντιμετώπιζαν εκστρατείες φίμωσης, ή προσπάθειες ώστε να μπει ένα τέλος στην καριέρα τους. Το σημερινό ιεροεξεταστικό πνεύμα, δεν είχε επικρατήσει ακόμα. 

Παρακολουθεί και Έλληνες ο ΠΗΓΑΣΟΣ από το Ισραήλ ;

Του Μιχάλη Ψύλου

Από την εφημερίδα Δημοκρατία

Ο Μαροκινός δημοσιογράφος Ομάρ Ράντι εξέφραζε φόβους εδώ και καιρό ότι η κυβέρνηση της χώρας του παρακολουθούσε το τηλέφωνό του.Είχαν ενοχλήσει πολλούς άλλωστε οι έρευνές του Ομάρ και οι καταγγελίες του για διαφθορά στους κόλπους της βασιλικής οικογένειας του Μαρόκου, για τη διαπλοκή της πολιτικής εξουσίας και διαφόρων οικονομικών συμφερόντων στη χώρα, αλλά και για περιπτώσεις αστυνομικής .Τον περασμένο Μάρτιο, ο Ομάρ Ράντι καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών για συκοφαντίες κατά της Μαροκινής δικαιοσύνης επειδή με ένα tweet είχε επικρίνει έναν δικαστή που είχε επιβάλει εξοντωτικές ποινές εναντίον κάποιων YouTubers που ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση.