MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Ακρίβεια έως και το 2027

Ακόμα και αν η Ελλάδα καταφέρει να εφαρμόσει μέτρα στήριξης και να υιοθετήσει παρεμβάσεις που θα μπουν «ανάχωμα» στην κρίση, οι αυξήσεις επιτοκίων δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη την ελληνική οικονομία
 
Δυσοίωνες είναι όλες οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών για την πορεία της ακρίβειας στην Ελλάδα. Την ώρα που οι μισθοί και οι συντάξεις παραμένουν καθηλωμένοι έπειτα από μια δεκαετή οικονομική κρίση, δύο χρόνια πανδημίας και έναν χρόνο ανατιμήσεων και ενεργειακής κρίσης, στη χώρα μας η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο εφιαλτική. Κι αυτό γιατί το οικονομικό «απόθεμα» των πολιτών έχει εξαντληθεί προ πολλού, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμα και στα βασικά.
 

«Πεινάνε» οι Έλληνες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα – Ένας στους τρεις παίρνει μισθό που δεν φτάνει για τα στοιχειώδη

677.618 εργαζόμενοι, με καθεστώς μερικής απασχόλησης, αμείβονται με 330 ευρώ καθαρές αποδοχές!
 
Σχεδόν ένας στους τρεις εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, αμείβεται με μισθούς που δεν επαρκούν ούτε για τα στοιχειώδη, πόσο μάλλον για να τραφούν σωστά και για να πληρώνουν για την θέρμανσή τους, τις μετακινήσεις τους και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Αν δεν έχουν και δικό τους σπίτι και είναι αναγκασμένοι να ζουν στο ενοίκιο, εκεί μιλάμε για τραγωδία.
 
Το ζήτημα είναι μαθηματικής φύσεως. Τα έσοδα δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα και δεν μιλάμε για… οριακή αποτυχία, αλλά για πρόβλημα πολλών εκατοντάδων ευρώ.