MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 18 Αυγούστου 2020

Έκανε ή δεν έκανε έρευνες το Oruc Reis: Ο Πέτσας λέει «όχι», ο Διακόπουλος «ναι»

Το ερώτημα υπάρχει από την πρώτη στιγμή που το Oruc Reis μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, πριν από περίπου μια εβδομάδα. Κάνει έρευνες ή απλώς περιδιαβαίνει για τη δημιουργία εντυπώσεων;

Σήμερα διαπιστώθηκε μια καθαρή διάσταση στις δηλώσεις που έγιναν με μικρή χρονική διαφορά από τον σύμβουλο Ασφαλείας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη Αλέξανδρο Διακόπουλο και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

Ο κ. Διακόπουλος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του OpenTv ανέφερε πως το τουρκικό πλοίο έκανε έρευνες στην περιοχή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ναι, έχει κάνει έρευνες, για να μην κοροϊδευόμαστε…»
 
Συμπλήρωσε βέβαια πως «η όλη του κίνηση του πλοίου τώρα δείχνει ότι δεν ήταν αυτός ο πρώτιστός του σκοπός. Έχει απλώσει 1 καλώδιο, όχι 2. Μαρκάρει την περιοχή του. Όποιος έχει βγάλει βόλτα τον σκύλο του καταλαβαίνει τι εννοώ…)» 

Γιατί ο Στόλτενμπεργκ σφυρίζει αδιάφορα

Εμπειροι διεθνολόγοι, μιλώντας στην «Κ», εκτιμούν
πως ο κ. Στόλτενμπεργκ είναι της άποψης ότι
η Τουρκία δεν πρέπει να αποξενωθεί περαιτέρω,
αφού ο ρόλος της είναι σημαντικός τόσο σε
σχέση με τη Ρωσία όσο και με το Ιράν. Είναι
επίσης χώρα-κλειδί για τις επιχειρήσεις της
Συμμαχίας σε Μαύρη Θάλασσα και Καύκασο.
Φωτ. A.P. / Rahmat Gul
Ο Εμανουέλ Μακρόν επιχείρησε τον περασμένο Νοέμβριο με τη συνέντευξή του στον Economist να προκαλέσει ένα ηλεκτροσόκ στη διεθνή κοινότητα χαρακτηρίζοντας το ΝΑΤΟ «εγκεφαλικά νεκρό», ωστόσο τίποτα δεν άλλαξε. Αμέτοχη η Βορειοατλαντική Συμμαχία παρακολουθεί την Αγκυρα να προχωρεί στην αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών με ένα ερώτημα να πλανάται στα κράτη-μέλη: «Ποιο είναι το μέλλον του άρθρου 5 που προβλέπει στρατιωτική συνδρομή μεταξύ των χωρών που την απαρτίζουν, εάν ένας από τους συμμάχους δεχθεί επίθεση». Η ενεργοποίησή του είναι σίγουρα προβληματική, όταν οι δύο εμπλεκόμενοι είναι μέλη, όπως συμβαίνει στην περίπτωση Ελλάδας - Τουρκίας.

Ο νέος εμπαιγμός των Ελλήνων

Με δεδομένο το ότι, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα εκτοξευθεί στο 225% του ΑΕΠ της στα τέλη του έτους από 127% τότε, ενώ το κόκκινο ιδιωτικό στο 190% περίπου από 10-20% στο παρελθόν και με την οικονομία απολύτως κατεστραμμένη από τη δεκαετή ύφεση, είναι δυνατόν να έχει αλλάξει άποψη, ο νομπελίστας, όσον αφορά την ανάγκη διαγραφής χρέους; Ως εκ τούτου δεν μας κοροϊδεύει, προτείνοντας μέτρα που απλά θα διαιωνίσουν την κρίση, δίνοντας το χρόνο που απαιτείται για τη λεηλασία των Ελλήνων; Καλιφόρνια θα γίνει η Ελλάδα ή χώρα αναψυχής για τους Ευρωπαίους, με τους Έλληνες εξαθλιωμένα γκαρσόνια τους; Ρητορικά τα ερωτήματα, αφού είναι εξόφθαλμες οι απαντήσεις