MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Με κομμένη την ανάσα ο πλανήτης - Ιράν: Τα 400 drones ήταν η αρχή - ΝΥΤ: Θρίλερ με τα αντίποινα Ισραήλ, ανακαλεί ο Netanyahu

Νηνεμία πριν την... επόμενη καταιγίδα στην Μέση Ανατολή; - Ανησυχία για την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν - Η «αργή» επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη «βαθμονομήθηκε», ώστε να αποτελεί μια προειδοποίηση έναντι ενός ευρύτερου χτυπήματος, και αντιπροσωπεύει μια επίδειξη δύναμης αλλά που όμως αφήνει χρόνο για αμυντικά μέτρα. 
 
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και συνεχείς οι ανατροπές μετά την  την πρώτη στην ιστορία, ευθεία επίθεση του Ιράν στο έδαφος του Ισραήλ, το οποίο σχεδίαζε την ανταποδοτική απάντηση στην Τεχεράνη. 

Γιατί η ιρανική επίθεση ήταν περισσότερο προσχηματική – Το ενδιάμεσο μονοπάτι

Τελικώς, η Τεχεράνη εκτόξευσε ένα πλήθος drones αυτοκτονίας και μικρότερο αριθμό πυραύλων εναντίον του Ισραήλ αργά τη νύκτα του Σαββάτου. Παραλλήλως, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον του βορείου Ισραήλ, ενώ drones εξαπέλυσαν και οι Χούθι από την Υεμένη. Η ιρανική επίθεση φαινομενικά ήταν επίθεση κορεσμού, δηλαδή ότι είχε σκοπό ένα μέρος από τα drones και τους πυραύλους να καταφέρουν να διατρήσουν την ισραηλινή αεράμυνα, η οποία θεωρείται από τις καλύτερες παγκοσμίως.
 
Τα πρακτικά αποτελέσματα που είχε η ιρανική επίθεση ήταν σχετικά μηδαμινά. Το ερώτημα που εγείρεται είναι εάν αυτό προέκυψε αποκλειστικά από την αποτελεσματικότητα της ισραηλινής αεράμυνας, ή μήπως η επίθεση ήταν εξαρχής σχεδιασμένη έτσι, ώστε να μην προκαλέσει σημαντικές απώλειες; Όπως έχω εξηγήσει, η Τεχεράνη δεν μπορούσε να αφήσει αναπάντητη την ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, επειδή εάν την άφηνε αναπάντητη θα καταρρακωνόταν το κύρος της σε εχθρούς και φίλους. Από την άλλη πλευρά, δεν ήθελε να απαντήσει κατά τρόπο που θα κλιμάκωνε και γενίκευε τη σύγκρουση, επειδή κάτι τέτοιο θα έστρεφε εναντίον της όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά και τις ΗΠΑ.