MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Αιφνιδίως…ανέκυψε «ζήτημα ευρώ»;

Του Πέτρου Ι. Μηλιαράκη*

Την περασμένη εβδομάδα (και αυτό δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο), η κοινή γνώμη αιφνιδιάστηκε από την πρόσκληση που έλαβε χώρα από την Ιδιωτική Πανεπιστημιακή Σχολή ESMT της Γερμανίας, προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα της ευρωζώνης-ευρωσυστήματος.

Το ζήτημα που ετίθετο προς «προβληματισμό» αφορούσε κατά πόσον το ευρώ είναι πράγματι βιώσιμο, και σε περίπτωση που δεν είναι βιώσιμο «τι» μπορεί να συμβεί. Έτσι τέθηκαν σε συζήτηση οι συνέπειες μιας πιθανής κατάρρευσης της ευρωζώνης και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο «όλον σύστημα». Άξιο όμως προβληματισμού είναι ότι υπήρξαν εισηγήσεις για «μεταρρυθμίσεις» ώστε να διευκολύνεται η έξοδος κράτους-μέλους από την ευρωζώνη και το ευρωσύστημα.

Το Facebook χάνει την εμπιστοσύνη των χρηστών, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις

Η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών του διαδικτύου έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στο Facebook, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν σήμερα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, την ίδια ώρα που ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Μαρκ Ζάκερμπεργκ ζήτησε και πάλι συγγνώμη για το πρόσφατο σκάνδαλο υπεξαίρεσης προσωπικών δεδομένων, με ολοσέλιδες καταχωρίσεις σε βρετανικές και αμερικανικές εφημερίδες.

Τί σπρώχνει τη Γερμανία έξω από την Ευρωζώνη

Του Κωνσταντίνου Κόλμερ

Όπως με την συνθήκη Σένγκεν, έτσι και με εκείνη του Μάαστριχτ, η Γερμανία είναι πιθανότερο πρώτη να την καταλύσει. Όσο και αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως παράδοξο, το ευρώ έχει παύσει να εξυπηρετεί τα γερμανικά συμφέροντα και εντείνει τις φωνές στην χώρα, όπως εκείνη των «εναλλακτικών», για έξοδο από την Ευρωζώνη.

Τέλος στις ψευδαισθήσεις

Δεν υπάρχουν πλέον βιώσιμες λύσεις για την Ελλάδα, είτε εντός, είτε εκτός της Ευρωζώνης – με εξαίρεση ίσως την αναγκαστική στάση πληρωμών εντός της νομισματικής ένωσης με την άρνηση της εξόδου της στις αγορές, καθώς επίσης με την ταυτόχρονη προσφυγή της στο νόμο περί δημοσιονομικής αδυναμίας του Ο.Η.Ε.

Άποψη

Τα οφέλη ενός εθνικού νομίσματος που όμως εκδίδεται από μία 100% κρατική κεντρική τράπεζα και όχι από μία ιδιωτική όπως η Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία ευρίσκεται επί πλέον στη συντριπτική της πλειοψηφία στα χέρια ξένων που κανένας δεν γνωρίζει επίσημα, τα έχουμε αναφέρει πολλές φορές – τελευταία στην ανάλυση μας «Η αλήθεια για το δημόσιο χρήμα».

Το κόστος της εκλογικής ψήφου

Οι συντηρητικοί υποψήφιοι στη Γαλλία λαμβάνουν αρκετά υψηλότερες χρηματικές δωρεές από τους αριστερούς ή ακροδεξιούς ανταγωνιστές τους – κατά μέσον όρο 18.000 €, έναντι 9.800 € των σοσιαλιστών που κατέχουν τη δεύτερη θέση.

Επικαιρότητα

Για μία ακόμη φορά συνελήφθη ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, με την κατηγορία των ενδεχομένων παρατυπιών στην προεκλογική εκστρατεία του 2007 – ο κ. N. Sarkozy, ο οποίος κατά τη σύσκεψη των G20 στις Κάννες το 2011 είχε επιδιώξει να χειροδικήσει εναντίον του κ. Γ. Παπανδρέου που αιφνιδιάσθηκε και διαλύθηκε ψυχολογικά. Υπενθυμίζουμε πως τότε οι Ευρωπαίοι ήθελαν να «σκοτώσουν» το δημοψήφισμα για το μακράν μεγαλύτερο έγκλημα εις βάρος της Ελλάδας, για το PSI, όταν την ίδια εποχή χέρι-χέρι οι πρωτεργάτες του, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς, προσπαθούσαν να ανατρέψουν τον κ. Παπανδρέου – με τον κ. Σαμαρά αργότερα να παραπλανεί τους Έλληνες με τις ομιλίες του Ζαππείου, λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Θα υποσχεθώ τα πάντα για να γίνω πρωθυπουργός και μετά θα δω τι θα κάνω» (Γ. Β.). 

Έρευνα – «βόμβα» του Spiegel! Η Ε.Ε χρηματοδοτεί την Τουρκία για τεθωρακισμένα στα…

Το περιοδικό Spiegel, δημοσιεύει μια έρευνα – σοκ, για πακτωλό χρημάτων της Ε.Ε στην Τουρκία, προκειμένου αυτή να κατασκευάσει άρματα με τα οποία περιπολεί τα Ελληνοτουρκικά σύνορα.

Παράλληλα κάνει λόγο για βία και πυροβολισμούς Τούρκων στρατιωτών σε Σύρους πρόσφυγες, προκειμένου να μην περάσουν τα σύνορά της.

Και το καλύτερο απ’ όλα; Οι σφαίρες που δολοφονούν πρόσφυγες, αγοράζονται με… χρήματα της Ε.Ε, η οποία τα δίνει ακριβώς γι αυτό τον λόγο.
 

Η αλήθεια για το δημόσιο χρήμα

Το κράτος θα μπορούσε να αγοράζει απεριόριστα αγαθά και υπηρεσίες χρησιμοποιώντας την πιστωτική κάρτα της κεντρικής του τράπεζας, χωρίς να είναι υποχρεωμένο να έχει ανάλογα έσοδα – επομένως χωρίς να επιβάλλει φόρους και εισφορές, τουλάχιστον όσον αφορά τη χρηματοδότηση του.

«Ο μύθος, σύμφωνα με τον οποίο οι δημόσιες δαπάνες μπορούν να χρηματοδοτηθούν μόνο μέσω της φορολογίας, διατηρείται για να μη χαθεί η εμπιστοσύνη στην αξία των χρημάτων. Εν τούτοις, ο μύθος αυτός είναι εξαιρετικά επικίνδυνος, επειδή αναπόφευκτα υπονομεύει τα θεμέλια της νομισματικής οικονομίας και γενικότερα του πολιτισμού μας» (M. Hoepner).