MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Η απειλή του ακρωτηριασμού της Ελλάδας

Λογικά δεν θα τολμήσει η Τουρκία να εκμεταλλευτεί την αδυναμία της Ελλάδας, η οποία είναι η μοναδική χώρα στην ιστορία που παραμένει ακόμη βυθισμένη στην κρίση, μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια; Με τις προοπτικές της να επιδεινώνονται κάθε φορά, ημέρα με την ημέρα, αντί να βελτιώνονται; Ή μήπως είναι κανείς τόσο αιθεροβάμων, ώστε να πιστεύει πως η Ελλάδα βγήκε από την κρίση με το δημόσιο και με το ιδιωτικό χρέος της στη στρατόσφαιρα και με τους δανειστές της να υφαρπάζουν ότι βρουν, χωρίς καμία απολύτως αντίδραση των ιθαγενών;

Το άρθρο του Αγγελου Συρίγου χτυπά καμπανάκια και πλέον όλοι καταλαβαίνουν γιατί δεν έγινε ΥΠΕΞ

Freepen.gr - «Ταχέως προς τουρκικά τετελεσμένα» είναι ο τίτλος του σημερινού άρθρου του καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής της Παντείου και βουλευτή Α' Αθήνας της ΝΔ, Αγγελου Συρίγου στην Καθημερινή. Ο καθηγητής κινείται σε εντελώς διαφορετικά πλαίσια από τη ρητορική του Νίκου Δένδια που προσεγγίζει τα πράγματα περισσότερο ως δικηγόρος υπό το πρίσμα του τι είναι νόμιμο και τι όχι. 

Σημειώνει χαρακτηριστικά:

Η συμφωνία για οριοθέτηση με τη Λιβύη και ήταν στρατηγικής σημασίας. Η Τουρκία έως τώρα έδινε τη δική της ερμηνεία σε υφιστάμενα νομικά καθεστώτα που είχαν συσταθεί στο παρελθόν από διεθνείς συνθήκες. Εφεξής θα έχει τη δική της συνθήκη που προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νέο νομικό καθεστώς.

Οι «Πρέσπες» ρίχνουν και τη ΝΔ; – Πανελλήνια Ομοσπονδία Μακεδόνων σε Μητσοτάκη: «Προδοσία η μετεκλογική αλλαγή στάσης, θα πληρώσετε»

Ιδιαίτερη οργή για τη στάση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ, εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων. Με ηχηρά λόγια και υπενθυμίσεις των προεκλογικών υποσχέσεων της ΝΔ, η Ομοσπονδία κατηγορεί την κυβέρνηση για προδοσία, κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα Γερμανίας και ΗΠΑ, και προειδοποιεί με νέεα κινητοποιήσεις, υπογραμμίζοντας με νόημα πως «ο κόσμος βράζει».

Περί ουδετερότητας του ΝΑΤΟ και ποιος ο ρόλος του

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 

Άκουγα σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο, πιο συγκεκριμένα στο Real Fm, τους κυρίους Χουδαλάκη και Ρογκάκο να σχολιάζουν τις δηλώσεις του ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ στην Εφημερίδα Καθημερινή. 

Στάθηκαν ιδιαίτερα στην εξής δήλωση: «Και η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο αξιόλογοι σύμμαχοι και οι δύο συμβάλλουν στην κοινή μας ασφάλεια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στόλτενμπεργκ.«Υπάρχουν κάποιες διαφωνίες και χαιρετίζω ότι υπάρχουν διμερείς επαφές που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις διαφορές, το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας αντιμετώπισης αυτών των θεμάτων», τόνισε. 

Ασύμμετρες, υβριδικές εξελίξεις

Ευτυχώς, όσον αφορά τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν θερμό επεισόδιο, η συμμαχία μας με τις Κύπρο-Αίγυπτο-Ισραήλ τις εμποδίζει – αν και η δειλία μας να ανακηρύξουμε την ΑΟΖ που μας ανήκει, δεν βοηθάει καθόλου. Όσον αφορά το θέμα που προέκυψε με τη Λιβύη, υποστηρικτές της κυβέρνησης της οποίας είναι η Τουρκία, η Γερμανία και η Ιταλία (παραδόξως οι σύμμαχοι του 2ου ΠΠ), ενώ τάσσονται με το στρατηγό αντίπαλο της η Γαλλία, η Αίγυπτος, η Ελλάδα και μάλλον οι Η.Π.Α., δεν φαίνεται να είναι σημαντικό. Για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής πάντως η προβλεπόμενη χρεοκοπία του Λιβάνου, η κατάσταση του οποίου επιδεινώνεται, με πολλούς να θεωρούν πως η κεντρική του τράπεζα λειτουργεί ως πυραμίδα, ίσως αποτελέσει τη θρυαλλίδα επικίνδυνων εξελίξεων – σε συνδυασμό με τις κοινωνικές αναταραχές στο Ιράκ και στο Ιράν. Τέλος, από τη σύγχρονη νομισματική θεωρία συμπεραίνεται μεταξύ άλλων η θηριώδης παγίδα ρευστότητας, στην οποία έχει βυθιστεί η ελληνική οικονομία.