Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα
Άκουγα σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο, πιο συγκεκριμένα στο Real Fm, τους κυρίους Χουδαλάκη και Ρογκάκο να σχολιάζουν τις δηλώσεις του ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ στην Εφημερίδα Καθημερινή.
Στάθηκαν ιδιαίτερα στην εξής δήλωση: «Και η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο αξιόλογοι σύμμαχοι και οι δύο συμβάλλουν στην κοινή μας ασφάλεια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στόλτενμπεργκ.«Υπάρχουν κάποιες διαφωνίες και χαιρετίζω ότι υπάρχουν διμερείς επαφές που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις διαφορές, το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας αντιμετώπισης αυτών των θεμάτων», τόνισε.
Μάλιστα η ουδετερότητα που έδειξε ο Νορβηγός πολιτικός και 13ος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ (βρίσκεται σ΄αυτή τη θέση από το 2014) έκανε μεγάλη εντύπωση στους δυο δημοσιογράφους (Χουδαλάκη και Ρογκάκο) οι οποίοι ουσιαστικά αναρωτήθηκαν ποιος είναι ο ρόλος του ΝΑΤΟ.
Ο ρόλος της βορειοατλαντικής συμμαχίας δεν είναι άγνωστος, καθώς τον είχε αποκαλύψει ο πρώτος γραμματέας της, ο Εγγλέζος Lord Hastings Lionel Ismay ο οποίος είχε πει χαρακτηριστικά ότι το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε για τον εξής λόγο: “keep the Soviet Union out, the Americans in, and the Germans down.” Οτιδήποτε άλλο σίγουρα δεν το αφορά. Αν κάποιος Έλληνας πολιτικός αδυνατεί να δει αυτή την ουδετερότητα και έχει αυταπάτες, τότε απλά έχει άγνοια του Realpolitik, της ρεαλιστικής κατάστασης στην οποία βασίζονται οι διεθνείς σχέσεις. Όπως έγραψα και χθες, μην αναμένουμε τη βοήθεια κανενός αν δεν μπορούμε μόνοι μας να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας. Μια χώρα που μετατρέπει το στρατό της σε όργανο υποδοχής της μεταναστευτικής λαίλαπας, ας μην έχει αυταπάτες για την ουδετερότητα ή μη των συμμάχων (θυμίζω πως δεν υπάρχουν αιώνιες συμμαχίες).
Στο μεταξύ να τονίσουμε εδώ πως βρισκόμαστε και σε μια κρίσιμη καμπή για το ΝΑΤΟ, που γιορτάζει τα 70 έτη του. Την ώρα που το γεωπολιτικό ενδιαφέρον έχει στραφεί στην Ανατολή και ο γεωπολιτικός ρόλος της γηραιάς ηπείρου αναζητείται, λογικό είναι να αναδιαμορφώνεται και ο ρόλος του ΝΑΤΟ. Τόσο οι δηλώσεις Τραμπ που ασκούν πίεση στους συμμάχους όσο και η στάση Μακρόν που μιλάει για εγκεφαλικά νεκρό ΝΑΤΟ, αυτό δείχνουν. Αυτή τη στιγμή το ΝΑΤΟ ψάχνει τον ανανεωμένο ρόλο του και η Ελλάδα, η οποία ήταν πάντα συνεπής στις υποχρεώσεις της προς τη συμμαχία, οφείλει να βρει τη θέση μέσα σ΄αυτό χωρίς να αναμένει ότι το ΝΑΤΟ θα ενδιαφερθεί για την Ελληνοτουρκική κρίση. Θυμίζω ότι πολλοί από την αμερικάνικη πλευρά εδώ και χρόνια υποστηρίζουν μια λύση win win Ελλάδας Τουρκίας, γι΄αυτό αύριο στη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, η Ελληνική πλευρά πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική. Αν και εκτιμώ, ως δημοσιογράφος, ότι κακώς θα γίνει η συγκεκριμένη συνάντηση. Δεν έχουμε να κερδίσουμε κάτι από τον διάλογο με την Τουρκία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου