MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

Πολεμικές συμμαχίες

Η γερμανική UNIPER που ιδρύθηκε από την Ε.ΟΝ έχει συνάψει μία μακροπρόθεσμη ενεργειακή συμφωνία με τη SOCAR του Αζερμπαϊτζάν, για την εισαγωγή 1,5 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως έως το 2045 – ενώ είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί η Ελλάδα δεν θα εισπράττει καν χρήματα για τη διέλευση του. Ο αγωγός πάντως διέρχεται από τη Μακεδονία – υπενθυμίζοντας πως σύμφωνα με ειδικούς, με τη συμφωνία των Πρεσπών παραδώσαμε Έθνος και μισό κράτος, εξυπηρετώντας τα γερμανικά συμφέροντα, με πιθανότερο αντάλλαγμα την επιμήκυνση των 95 δις € χρέους για μετά το 2032. Πρόκειται για ένα έγκλημα που δυστυχώς θα το πληρώσουν ακριβά τα παιδιά μας – έχοντας αναφερθεί με το κείμενο μας «Ο Δούρειος Ίππος των Σκοπίων». Πόσο μάλλον όταν τα επόμενα ανταλλάγματα που θα κληθεί σύντομα να δώσει η Ελλάδα έναντι των χρεών της, θα είναι εδαφικά και θαλάσσια – εκβιαζόμενη ξανά με τη χρεοκοπία της που είναι προ των πυλών. Εκτός τώρα από την ενεργειακή συνεργασία όμως, υπάρχουν επί πλέον δεσμοί μεταξύ της Γερμανίας και του Αζερμπαϊτζάν – γνωρίζοντας πως πριν από κάποια χρόνια είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο της δωροδοκίας πολλών Γερμανών πολιτικών της σημερινής κυβέρνησης από το Αζερμπαϊτζάν, με στόχο τη στήριξη του καθεστώτος του. Ειδικότερα, βρέθηκαν πολλά χρηματικά εμβάσματα με αποδέκτες Γερμανούς πολιτικούς – οι οποίοι, έναντι αμοιβής, έκαναν αξιοσημείωτες δημόσιες δηλώσεις προς το συμφέρον της αυταρχικής κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν. Εύλογα λοιπόν υποψιάζεται κανείς πως η Γερμανία είναι αυτή που διεξάγει πόλεμο στην περιοχή «δι’ αντιπροσώπων» – εν προκειμένω της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν, οι οποίες έχουν επιτεθεί στην Αρμενία. Ο στόχος πίσω από όλα αυτά είναι ασφαλώς η Ρωσία – όπως επίσης με την υπόθεση του δήθεν δηλητηρίασης του Navalny από τους Ρώσους, με τη μεταφορά του σε γερμανικό νοσοκομείο. Άγνωστος μέχρι στιγμής είναι ο ρόλος των Η.Π.Α. και η στάση που θα κρατήσει η Κίνα – η οποία εξαγοράζει ότι βρει στην Τουρκία, στηρίζοντας την οικονομικά.
 

Τουρκία και Κυρώσεις (Παρουσίαση-Ανάλυση από IISCA)

Κυρώσεις, Τουρκία και πιθανές επιπτώσεις.

Slide 1

Το ζήτημα της Τουρκίας δεν μας είναι άγνωστο ούτε κάτι καινούριο, όμως είναι η πρώτη φορά που έχει επιλέξει η Ελλάδα να ακολουθήσει ένα δρόμο πιέσεων προς επιβολή κυρώσεων έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η εχθρικότητα της γειτονικής χώρας. Πόσο όμως αυτό μπορεί να φέρει αποτέλεσμα θα το δούμε παρακάτω.