MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Πετρέλαιο: H θεωρία "peak oil"

(Αναδημοσίευση παλαιότερου άρθρου)

Η θεωρία peak oil είναι με απλά λόγια η εκτίμηση ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα αγγίξει σύντομα το σημείο κορύφωσής της.

Αλλά ας κάνουμε μια ιστορική ανασκόπηση του θέματος:

Η θεωρία " peak oil " διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον γεωλόγο Μάριον Κινγκ Χάμπερτ (M. K. Hubbert), ο οποίος, το 1956, προέβη στην εκτίμηση ότι η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα αγγίξει το σημείο κορύφωσής της μεταξύ 1965 και 1970 και έπειτα θα ακολουθούσε πτωτική καμπύλη, γνωστή τώρα ως η καμπύλη του Χάμπερτ.

Η χρεοκοπία της ελληνικής ηγεσίας

Είναι υπεύθυνοι οι Πολίτες για την κατάρρευση της παιδείας τους, ή μήπως η κομματική και πνευματική τους ηγεσία η οποία, είτε όταν ενεργεί, είτε όταν ενημερώνει, ευρίσκεται εντελώς εκτός τόπου και χρόνου;

Επικαιρότητα

Ακούγονται πάρα πολλά και θλιβερά, σχετικά με την έλλειψη παιδείας των Ελλήνων – η οποία όμως, εάν δεχθούμε πως έτσι είναι, δεν μπορεί παρά να οφείλεται στην πνευματική ηγεσία της χώρας. Δυστυχώς αυτό ακριβώς διαπίστωσα χθες, παρακολουθώντας τυχαία σε γνωστό κανάλι μία συζήτηση σχετικά με την ελληνική οικονομία – όπου οι καλεσμένοι οικονομολόγοι διατύπωσαν ορισμένους πρωτοφανείς ισχυρισμούς, οι οποίοι δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα, ενώ τα λάθη στους αριθμητικούς τους υπολογισμούς (θα ήταν ντροπή να πω μαθηματικούς), ήταν θηριώδη.

ΣΥΝΤΑΓΜΑ: ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ

Σύμφωνα με το ελληνικό Σύνταγμα άρθρο 80 παρ. 2 “Nόμος ορίζει τα σχετικά με την κοπή ή την έκδοση νομίσματος”.

Και ακολουθεί η ερμηνευτική δήλωση που διευκολύνει τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ: “Η παράγραφος 2 δεν κωλύει τη συμμετοχή της Ελλάδας στις διαδικασίες της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, στο ευρύτερο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 28”.

Οι νέες ταυτότητες

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων που θα λάβουν οι Έλληνες πολίτες. Τα νέα δελτία ταυτότητας θα έχουν ισχύ μέχρι και 15 έτη για τα άτομα που έχουν συμπληρώσει τα 12 έτη της ηλικίας τους.

Η έκδοση των νέων ταυτοτήτων αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2019.

Αναλυτικότερα, τα δελτία ταυτότητας παλαιού τύπου, τα οποία έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.δ. 127/1969, αντικαθίστανται υποχρεωτικά, εντός διαστήματος πέντε (5) ετών από την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης του άρθρου 13, ως εξής :

Το δεύτερο γερμανικό θαύμα

Ο καλύτερος επενδυτικός προορισμός σήμερα είναι χωρίς καμία αμφιβολία η Γερμανία – αφού είναι η μοναδική βιομηχανική χώρα με τόσο μεγάλα πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της, με θετικό προϋπολογισμό και με τα χρέη της να μειώνονται.

Επενδύσεις & Αγορές

Για πέμπτη συνεχή χρονιά το γερμανικό δημόσιο εισπράττει περισσότερα από όσα δαπανά, τεκμηριώνοντας πόσο επικερδής ήταν η κρίση των άλλων – κάτι που δεν οφείλεται στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών, αλλά στον εξαιρετικά θετικό ρυθμό ανάπτυξης που είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο των φόρων σε απόλυτο μέγεθος, κατά περίπου 2% ετησίως μετά το 2010.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΕΞΕΓΕΡΘΟΥΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ

Η εμφάνιση της βιομηχανικής εποχής συνοδεύτηκε από τη βίαιη διάλυση των επιμέρους μικρών φεουδαρχικών κρατιδίων και τη συνένωσή τους σε μεγάλες ενιαίες αγορές για τις ανάγκες της μαζικής κατανάλωσης (εξ αιτίας της νεοεμφανισθείσας μαζικής παραγωγής), τα λεγόμενα αστικά εθνικά κράτη.

Σήμερα είμαστε σε μεταβατικό στάδιο κατά το οποίο περνάμε στην επόμενη εποχή. Δηλαδή περνάμε από την βιομηχανική εποχή στην μεταβιομηχανική (ψηφιακή - χρηματοπιστωτική) εποχή, όπου οι επιμέρους εθνικές κυριαρχίες των εθνικών κρατών διαλύονται βίαια για να συγχωνευθούν πλέον σε μια ενιαία παγκόσμια αγορά (παγκοσμιοποίηση) με επιμέρους κρατικές επαρχίες.

Μεταναστευτική εισβολή σε αργή κίνηση

Η Ελλάδα απειλείται από ένα μεταναστευτικό σοκ και δέος, από ένα χάος τεραστίων διαστάσεων, το οποίο φαίνεται να μη συνειδητοποιεί η κυβέρνηση, σχεδιάζοντας ενδεχομένως την απόδοση της ελληνικής υπηκοότητας σε χιλιάδες αλλοεθνείς.

Επικαιρότητα

Κατά την άποψη μου βιώνουμε μία μαζική εισβολή Ασιατών και Αφρικανών μεταναστών σε αργή κίνηση, υποκινούμενη κυρίως από την Τουρκία. Στόχος της είναι η σταδιακή κατάληψη της Ελλάδας από ξένους, μέσω της αντικατάστασης ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού της και ειδικά αυτών που φεύγουν στο εξωτερικό, για να δραπετεύσουν από την κρίση και τη μιζέρια.