MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

Όταν μεταμφιέζεις την εξάρτηση σε συμμαχία

Τις ίδιες πάνω κάτω ημέρες που ο λαλίστατος κος Πομπέο βρισκόταν στην Κρήτη και γευόταν τα κρητικά εδέσματα στην οικία Μητσοτάκη, τίς ίδιες ημέρες που η ελληνική πολιτική ελίτ περίμενε ανυπόμονα την απόφαση περί κυρώσεων –ή εργαλείων ή ό,τι άλλο– κατά της ταραχοποιού Τουρκίας, τις ίδιες ημέρες που το ΝΑΤΟ διαμόρφωνε την συμφωνία της "αποσυμπίεσης", στην Μαύρη θάλασσα λάμβανε χώρα μια άλλη ιστορία.


Το αμερικανικό αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων βλημάτων της κλάσης Arleigh Burke, το USS Roosevelt, πραγματοποίησε από κοινού με την τουρκική φρεγάτα της κλάσης ΜΕΚΟ, την TCG Barbaros κοινά γυμνάσια τακτικού συντονισμού. Επρόκειτο για την έκτη φορά, μέσα στο 2020, που μονάδες του αμερικανικού ναυτικού επισκέπτονται την Μαύρη θάλασσα και ασκούνται μαζί με μονάδες του τουρκικού ναυτικού.

Ο ρόλος της Ελλάδας στα ενεργειακά πλάνα των ΗΠΑ

Τα «κρυφά» μέτωπα της επίσκεψης Πομπέο – Το ειδικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη Βόρεια Ελλάδα και τα ευρύτερα συμφέροντα της Ουάσιγκτον στα Βαλκάνια


Αθανασόπουλος Άγγελος Αλ.

 Η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα πριν από λίγες ημέρες έλαβε, ως αναμενόταν, τεράστια δημοσιότητα – ιδιαίτερα το σκέλος αυτής που αφορούσε τη μετάβασή του στην αεροναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη. Ωστόσο, πέραν των συναντήσεων του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, υπήρξε κινητικότητα και σε άλλα μέτωπα που ίσως να πέρασαν πιο απαρατήρητα στο… απλό μάτι. Τα μέτωπα αυτά δεν περιορίζονται στην αμυντική συνεργασία Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά σχετίζονται με τα ευρύτερα συμφέροντα της Ουάσιγκτον στην περιοχή, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις ενεργειακές εξελίξεις. Η αμερικανική πλευρά θεωρεί όλη την περιοχή, από τα Βαλκάνια ως την Ανατολική Μεσόγειο, υπό ενιαίο πρίσμα και η Ελλάδα καταλαμβάνει κρίσιμο ρόλο σε αυτό. Το σκέλος της Κοινής Δήλωσης για τον ελληνοαμερικανικό Στρατηγικό Διάλογο που αφορά την ενέργεια περιλαμβάνει όλα τα έργα υποδομής στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ κάνει ξεκάθαρη αναφορά στη σημασία του Φόρουμ για το Αέριο της Ανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum – EMGF) και για το σχήμα «3+1» με τη συμμετοχή Ελλάδος, Ισραήλ, Κύπρου, Ηνωμένων Πολιτειών.
 

Κινήσεις τακτικής από Μέρκελ και Ερντογάν: Έστειλαν για… ξεκούραση στην Αττάλεια το «Γιαβούζ»

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ


Και τώρα; Το αίτημα για κυρώσεις, επί του οποίου οικοδομήθηκε μια ολόκληρη στρατηγική εξουδετερώθηκε. Οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα οι Γερμανοί, έχουν «σκοτώσει» το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων κατά της κατοχικής Τουρκίας.

Οι προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα, όπως και στο παρελθόν, θα αποδειχθούν κενού περιεχομένου. Η Γερμανία εξαρχής είχε αποκλείσει συζητήσεις και προπαντός αποφάσεις που θα προκαλούσε κόστος στην Άγκυρα, διασφαλίζοντας τα δικά της συμφέροντα.

Η κίνηση αποχώρησης του «Γιαβούζ» από το θαλασσοτεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ παραπέμπει σε μερική αποκλιμάκωση. Το γεωτρύπανο παρέμεινε για μήνες στην περιοχή και η παράτυπη NAVTEX ολοκληρωνόταν στις 12 Οκτωβρίου.

Πρώην στέλεχος ΔΝΤ: Η Τουρκία είναι από τις πρώτες χώρες που θα χρεοκοπήσουν

Τουρκικές επιχειρήσεις και τράπεζες καταρρέουν


Σύντομα τουρκικές επιχειρήσεις και τράπεζες θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της αδύναμης οικονομίας και του ασθενούς νομίσματος που αυξάνουν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους τους σε δολάρια.

“Από τη στιγμή που οι παγκόσμιες συνθήκες ρευστότητας θα αρχίσουν να επιδεινώνονται, η Τουρκία θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα οδηγηθούν σε αθέτηση πληρωμών του εξωτερικού τους χρέους”, σημειώνει στο liberal ο ειδικός σε θέματα χρέους και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, Ντέσμοντ Λάχμαν.