MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Πάρτι αναθέσεων – 63,5 εκατ. ευρώ σε συμβούλους παραμονές εκλογών

Στο φως επτά συμβάσεις, έξι υπουργείων. Χρυσώνουν συμβουλευτικές εταιρείες με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και εθνικούς πόρους. Τοπίο στην ομίχλη το έργο που καλούνται να επιτελέσουν. Τι αποκαλύπτει έρευνα των datajournalists
 

Η Γεωοικονομία των παγκοσμίων συγκρούσεων

Oι πόλεμοι είναι γεωπολιτικοί και συχνά κερδίζονται μέσω της βιομηχανικής ικανότητας των κρατών που έχει πρωτίστως σχέση με την οικονομία – ενώ η οικονομία και η παγκόσμια στρατηγική, ήταν ανέκαθεν συνυφασμένες μεταξύ τους. Η σημερινή εξέλιξη όμως, το καινούργιο δηλαδή, είναι το ότι, η οικονομία δεν αποτελεί απλά ένα συμπλήρωμα της γεωπολιτικής, αλλά το κύριο γεγονός – χωρίς φυσικά να σημαίνει κάτι τέτοιο πως οι πόλεμοι έχουν τελειώσει. Σημαίνει πως οι μεγάλες δυνάμεις, στην παγκοσμιοποιημένη εποχή μας, βασίζουν τους υπολογισμούς τους στο οικονομικό κέρδος και στις ζημίες – ενώ χρησιμοποιούν τα οικονομικά όπλα όχι ως βοηθητικά, όπως στο παρελθόν, αλλά ως κύρια. Εάν πάντως η Κίνα στηρίξει τελικά τη Ρωσία, σε έναν πόλεμο δια αντιπροσώπων με τις ΗΠΑ, τότε οι ΗΠΑ θα χάσουν – με το δολάριο να χάνει την παγκόσμια ηγεμονία του και να καταρρέει.
.