MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

Η γενοκτόνος Τουρκία ως «μπροστινός» των ΗΠΑ

Γράφει ο
Γιώργος Ρωμανός
Συγγραφέας – Αναλυτής, Ιστορικός ερευνητής


Η γενοκτόνος Τουρκία ως «μπροστινός» των ΗΠΑ

Πολύ μελάνι έχει χυθεί παγκοσμίως για το «πώς οι ΗΠΑ θα συνετίσουν/εξαναγκάσουν την Τουρκία να επιστρέψει στην επικυριαρχία τους.» Όμως οι Αμερικανοί πάντοτε βρίσκονταν, βρίσκονται και θα εξακολουθούν να βρίσκονται πίσω από τους Τούρκους, επιτρέποντας με πολλούς έμμεσους και άμεσους τρόπους την κατακόρυφη ενίσχυση της παρουσίας τους σε Μέση Ανατολή, Αζερμπαϊζάν, Ουκρανία, Λιβύη, αρκετές αφρικανικές χώρες, κα. Όπου οι ΗΠΑ δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πάνε, προκειμένου να ανταγωνιστούν συμφέροντα άλλων δυνάμεων, όπως: Κίνας, Ρωσίας, Γαλλίας, Αιγύπτου κλπ, προωθείται η Τουρκία, πάντοτε με την στοργή των Αμερικανών.

Στο δρόμο για τον 3ο παγκόσμιο πόλεμο

Ο Biden εξίσωσε ουσιαστικά την ιστορική μάχη κατά της ναζιστικής Γερμανίας, με τη μελλοντική εναντίον των «δικτατόρων» της Ρωσίας και της Κίνας – γεγονός που σημαίνει πως το βαθύ κράτος που εκπροσωπεί, το στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα, έχει ήδη αποφασίσει τη διεξαγωγή πολέμου. Επικαλείται δε τις απειλές των αυταρχικών καθεστώτων, έναντι των δυτικών δημοκρατικών κρατών – προφανώς επειδή η ισχύς των Η.Π.Α. βασίζεται στην παγκόσμια ηγεμονία τους που με τη σειρά της προϋποθέτει τον έλεγχο, μέσω της δημιουργίας εχθρικών συνασπισμών.


Άποψη

Είναι φανερό πως τόσο ο πρόεδρος των Η.Π.Α., όσο και οι δυτικοί σύμμαχοι του, προσπαθούν να καλύψουν τις παγκόσμιες προκλήσεις με έναν τρόπο, με τον οποίο θα αποφευχθεί η αντιμετώπιση του βασικού, τεράστιου προβλήματος του νεοφιλελευθερισμού: της έκρηξης των εισοδηματικών ανισοτήτων, λόγω των οποίων έχουν διογκωθεί σε τεράστιο βαθμό τα ιδιωτικά και δημόσια χρέη της Δύσης, ενώ έχει καταρρεύσει το κοινωνικό κράτος.

Πώς η κυβέρνηση πετάει στα σκουπίδια 1,65 δισ. ευρώ

( John.k – Οι κυβερνήσεις των Δανειστών , φτωχοποιούν με ραγδαίο τρόπο τους Έλληνες πολίτες και την Ελληνική οικονομία ) 
 
Η τελευταία έκθεση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του ΟΗΕ για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (UNEP-EGR2020) αναφέρει ότι το 2019 οι εκπομπές συνέχισαν να αυξάνονται για τα τελευταία τρία έτη και έφθασαν τους 52,4 GtCO2e (γιγατόνοι ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα), στις οποίες θα πρέπει να προστεθούν άλλοι 6,8 GtCO2e που οφείλονται σε αλλαγές χρήσης γης (Land Used Change-LUC), κυρίως από τις πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις σε Ασία και στον Αμαζόνιο. Παραμένουν οι στόχοι για σταδιακή απολιγνιτοποίηση.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι το 78% των εκπομπών προέρχεται από τους G20, ενώ στην ομάδα των επτά κορυφαίων πηγών εκπομπών, που ευθύνεται για το 55%, κατατάσσονται η Κίνα (14 GtCO2e), οι ΗΠΑ (6,6 GtCO2e), η EU27+Βρετανία (4,3 GtCO2e), η Ινδία (3,7 GtCO2e), η Ρωσία (2,5 GtCO2e), η Ιαπωνία (1,4 GtCO2e) και ο τομέας των διεθνών μεταφορών (1,4 GtCO2e).