MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

Ελληνο-Τουρκική Σκακιέρα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Οι οριακές καταστάσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο , μετά την ΤουρκικήNavtex για έρευνες στην Ελληνική Υφαλοκρηπίδα, με την χρήση πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και την Ελληνική απάντηση με κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων

-Τα σενάρια και οι επιδιώξεις της Τουρκίας με φόντο την πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία ως τζαμί

- Τι αποκαλύπτουν τα στίγματα και οι συντεταγμένες της Τουρκικής Navtex, οι θαλάσσιες ζώνες των νησιών στο Αιγαίο και το «κλειδί» του Συμπλέγματος στο Καστελόριζο 

Στην πολιτική Ντόρας-Ροζάκη με «σβηστές μηχανές» ψυχής...

Κρινιώ Καλογερίδου

Η στρατηγική των τετελεσμένων είναι αναμφίβολα το άλφα και το ωμέγα της τουρκικής Εξωτερικής πολιτικής.Σε αυτό αποσκοπούν η προκλητικότητα και η ανάληψη παράνομων πρωτοβουλιών εκ μέρους των Τούρκων στις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες, όπου είναι φανερή η προσπάθειά τους να καλλιεργούν καθημερινά τον ελληνικό φόβο με τη συνεχή αεροναυτική παρουσία τους στην περιοχή.
 
Είναι φανερή η προσπάθειά τους να εμπεδώσουν στους Έλληνες και τους ξένους ότι έχουν υπό τον στρατιωτικό έλεγχό τους τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου, Κρήτης, Κύπρου και λιβυκών ακτών. Τον ίδιο σκοπό υπηρετεί και η εμμονή τους στη διεκδίκηση της θαλάσσιας περιοχής νοτίως των νήσων Καστελλόριζου-Ρόδου-Καρπάθου-Κάσου και Κρήτης. 

Υβριδικός πόλεμος

Γιατί προκαλεί η Τουρκία

Η Τουρκία επανέρχεται, ως αναμενόταν, στην περιοχή νοτίως του Καστελλορίζου, με την έκδοση Navtex για σεισμικές έρευνες. Το επιχείρησε και το 2018 και μας προϊδέασε στις 31 Ιανουαρίου του 2020, όταν το «Ορούτς Ρέις» έκανε αβλαβή διέλευση σχεδόν 200 μίλια νοτίως του Καστελλορίζου. Ακόμη και τώρα, δεν είναι σίγουρο ότι θα προχωρήσει στην πρόκληση κρίσης με την Ελλάδα, αν και η ένταση κλιμακώνεται επικίνδυνα.

Αν τελικά το τουρκικό σεισμογραφικό διεξαγάγει έρευνες στο σύνολο της επικράτειας που έχει δεσμεύσει η Αγκυρα (σημειώνεται πως σε ανάλογες περιπτώσεις το μεν 2012 το είχε αποφύγει, το δε 2018 είχε αποτύχει), θα πρόκειται για μονομερή προκλητική ενέργεια, που θα δώσει επιπλέον επιχειρήματα και μοχλούς πίεσης στην Αθήνα για να απαιτήσει κυρώσεις.

Ο «εφιάλτης» της ανεργίας στο 20% και το νέο πακέτο μέτρων για να μην επιβεβαιωθεί

Ο εφιάλτης της υψηλής ανεργίας επιστρέφει στην «καρδιά» του καλοκαιριού. Στις 9 Αυγούστου, η Ελληνική Στατιστική Αρχή είναι προγραμματισμένο να δημοσιεύσει τα στοιχεία με την εξέλιξη της ανεργίας κατά τον μήνα Μάιο. Ο Μάιος ήταν ο πρώτος μήνας κατά τον οποίο οι ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ μπορούσαν να συμπληρώσουν ελεύθερα τα ερωτηματολόγια χωρίς να περιορίζονται από την καραντίνα. Στο οικονομικό επιτελείο περιμένουν αύξηση του ποσοστού ακόμη και στο επίπεδο του 20-21% και προετοιμάζονται για ένα νέο «στοχευμένο» πακέτο στήριξης από το φθινόπωρο το οποίο αυτή τη φορά θα περιλαμβάνει και άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις ειδικά για τους χιλιάδες επαγγελματίες του τουρισμού που κατά τη φετινή σεζόν θα μείνουν χωρίς εισόδημα.