MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

Πανικός στις διεθνείς τράπεζες, θέλουν να ξεφορτωθούν τη τουρκική λίρα

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας έχουν μειωθεί από τις 17 Ιουλιού στα 49,2 δισ. δολάρια

Πανικός κυρίευσε τις διεθνείς τράπεζες την Τρίτη όταν το επιτόκιο ανταλλαγής (swap) ημέρας της τουρκικής λίρας για τις εξωχώριες συναλλαγές εκτοξεύθηκε στο 1.050%.

Τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προσπάθησαν να ξεφορτωθούν το τουρκικό νόμισμα, καθώς το κόστος δανεισμού σε τουρκική λίρα εκτινάχθηκε σε δυσθεώρητα ύψη. Ωστόσο πολλές από αυτές δεν κατάφεραν να κλείσουν τις θέσεις στο τουρκικό νόμισμα, απόρροια της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση Ερντογάν και η οποία υπονομεύει τη ρευστότητα της λίρας στις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Bloomberg. 

Η Τραγωδία της Τμηματικής Οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο: Και αν κατέβουν οι Τούρκοι ψαράδες;

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας,
στο Κάιρο της Αιγύπτου. EPA, KHALED ELFIQI
Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ
 
Θέλαμε να εμβολίσουμε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και καταλήξαμε σε ένα οδυνηρό συμβιβασμό με την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ, που εύχομαι να μη μας κοστίσει μακροπρόθεσμα. 

Ο επόμενος χάρτης είναι ο επίσημος χάρτης, που δόθηκε στην δημοσιότητα από τις δύο κυβερνήσεις, και δείχνει την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο. 

Η τουρκική κατάρρευση

Κανένας δεν θέλει σήμερα να έχει στην κατοχή του τουρκικές λίρες, ούτε βέβαια καταθέσεις στις υπό χρεοκοπία τράπεζες της χώρας – η οποία συνεχίζει παρ’ όλα αυτά να απειλεί την Ελλάδα. Κατά τη γνώμη μας βέβαια με άσφαιρα πυρά, αφού ευρίσκεται τόσο από οικονομικής, όσο και από γεωπολιτικής πλευράς σε άθλια κατάσταση – με τους ελάχιστους συμμάχους που έχει να είναι στην ουσία άσπονδοι εχθροί της, λόγω της αμετροεπούς συμπεριφοράς του δικτάτορα της.

Ή αυτοί, ή εμείς

Η επόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση που θα φανεί καθαρά από το Φθινόπωρο, θα είναι πολύ οδυνηρότερη από τη Μεγάλη Ύφεση των ετών 2009-2019 που προηγήθηκε – αφού έχουν συσσωρευτεί πολλά άλυτα προβλήματα, εκτός από την υποθήκευση της Ελλάδας για 99 χρόνια. Πυροδοτούμενη και επιδεινούμενη (α) από τον COVID 19 και το αυθαίρετο κλείδωμα της οικονομίας που πλέον η κυβέρνηση δηλώνει πως δεν θα επαναληφθεί, προφανώς κατανοώντας το χάος που προκάλεσε, καθώς επίσης (β) από την αυξανόμενη τουρκική απειλή που αν μη τι άλλο θα μας κοστίσει στρατιωτικές δαπάνες, δεν θα έχει μόνο ως αποτέλεσμα την περαιτέρω φτωχοποίηση των μαζών – αλλά, επί πλέον, το γκριζάρισμα και την απώλεια της εδαφικής μας κυριαρχίας. Η δικαιολογία που θα χρησιμοποιηθεί εδώ, όπως το «σχέδιο Πισσαρίδη» για τα μνημόνια, θα είναι η Χάγη – όσον αφορά τις διαπραγματευτικές συζητήσεις με την Τουρκία για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου που ανέκαθεν επιθυμούσε η εγχώρια ελίτ, έτσι ώστε να αυξήσει ακόμη περισσότερο τον πλούτο της. Ως εκ τούτου η χρεοκοπημένη Ελλάδα θα οδηγηθεί με γρήγορα βήματα στη βαλκανιοποίηση της – δηλαδή, στην ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ της που μόνο για το 2020 θα υπερβεί το 10%, στο δημογραφικό μαρασμό, στη μετανάστευση, στο βίαιο εποικισμό της από τους παράνομους μετανάστες, μεταξύ άλλων για τη συμπίεση των αμοιβών των εργαζομένων και για την αλλοίωση της κοινωνίας έτσι ώστε να είναι ευκολότερα ελεγχόμενη, στον αυταρχισμό, στην ολοκληρωτική κατάρρευση της μεσαίας τάξης, στην περαιτέρω υποχώρηση του Κράτους Δικαίου κοκ.