MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

ΣΤΑΛΙΑΣ : Ένα μικρό πικρό μάθημα Πολιτικής Οικονομίας: Η ‘αριστερή’ πολιτική Ευκλείδη / Αχτσιόγλου 2015-2019 ή Γιατί θα χάνουν ”οι Σύριζα”.

( John.k - Ο Σύριζα βγήκε για να σταματήσει τους Δανειστές. Έγινε δημοψήφισμα και ο λαός είπε όχι στο σχέδιο των δανειστών και στα Μνημόνια με 62%. Αντ’ αυτού, υπερφορολόγησε τους Έλληνες, ξεπούλησέ το όνομα της Μακεδονίας, και με μυστική ατζέντα σε συνεργασία με τους Δανειστές εφάρμοσε τα μνημόνια και έκανε τα πάντα … εναντίον των Ελλήνων και υπέρ των δανειστών …. Τι να φταίει λοιπόν, που δεν βρίσκουν την ψήφο τους ;)
 
 
Ο πίνακας μας δίνει τα έσοδα και τις δαπάνες του δημόσιου τομέα στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019.
 
Αν εξαιρέσουμε το 2015 όπου το έλλειμμα ήταν -10,3 δις ευρώ, όλα τ’ άλλα χρόνια 2016-2019, τα έσοδα του δημοσίου (φόροι), ήσαν μεγαλύτερα από τις δαπάνες του συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης για την πληρωμή των τόκων.
 
Όπως βλέπουμε από τον πίνακα , τελευταία γραμμή, το δημόσιο είχε διαρκή πλεονάσματα με αποτέλεσμα ένας σημαντικός παράγων της ζήτησης, οι κρατικές δαπάνες, να μειωθεί.
 

«Θα μείνει στην ιστορία ως μια νύχτα συγκάλυψης» – Μύδροι κατά της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για το «όχι» στην προανακριτική για τα Τέμπη

«Πώς μπορεί ο κ. Μητσοτάκης, μετά από αυτό που συνέβη χθες, να κοιτάξει στα μάτια τους συγγενείς των θυμάτων;»
 
Η απόρριψη από την κυβερνητική πλειοψηφία των προτάσεων (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) σύστασης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών των πρώην Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών για την υπογραφή και εκτέλεση της σύμβασης 717, για την τηλεδιοίκηση δηλαδή του σιδηροδρομικού δικτύου που σχετίζεται με το έγκλημα των Τεμπών, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σε κοινωνία και πολιτική σκηνή.