MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

Η αντίστροφη μέτρηση του παγκοσμίου κραχ

Εάν οι Η.Π.Α. επιτρέψουν την επέμβαση της Fed με στόχο την υποτιμητική χειραγώγηση του δολαρίου, τον ανοιχτό νομισματικό πόλεμο δηλαδή εναντίον των άλλων χωρών και ειδικά της Κίνας, ο πλανήτης θα οδηγηθεί σε επικίνδυνα μονοπάτια – πόσο μάλλον με την ύφεση προ των πυλών που μας προϊδεάζει για μία παγκόσμια καταιγίδα των καταιγίδων. Για μία κρίση που θα βρει εντελώς απροετοίμαστες πολλές χώρες – με υπερχρεωμένο το δημόσιο και τον ιδιωτικό τους τομέα, με προβληματικές εμπορικές τράπεζες, με τις κεντρικές χωρίς κανένα όπλο, με τεράστιες εισοδηματικές ανισότητες, με τις αγορές παγίων περιουσιακών στοιχείων σε υπερβολικά ύψη (φούσκες) κοκ. Είναι περιττό δε να αναφέρουμε πως η πλέον ανοχύρωτη χώρα διεθνώς, μέλος μίας θνησιγενούς νομισματικής ένωσης και υποχείριο των δανειστών της (ανανεώθηκε μόλις η αυστηρή επιτήρηση της για έναν ακόμη χρόνο από την Τρόικα), είναι η Ελλάδα – με μία κυβέρνηση που ξεκίνησε τη θητεία της με το χειρότερο δυνατόν τρόπο, μεταξύ άλλων με τη διασπορά ψευδών ελπίδων και με την υιοθέτηση ενός εθνικοσοσιαλιστικού κυβερνητικού μοντέλου που θυμίζει τις εποχές πριν την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία.

Το τεράστιο σχέδιο επέκτασης της Τουρκίας: Εμμονή για αλλαγή της συνθήκης της Λωζάνης – Στόχος της Άγκυρας το Καστελόριζο

Εκτενή άρθρα εμφανίστηκαν στον τουρκικό τύπο με την ευκαιρία της 96ης επετείου της υπογραφής της συνθήκης της Λωζάννης, αλλά και του πώς δόθηκαν αργότερα τα Δωδεκάνησα από την Ιταλία στην Ελλάδα. Αυτό εξετάστηκε σε βάθος στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού Derin Tarih. 

Εκεί οι Τούρκοι εμπειρογνώμονες, όπως οι Δρ Necdet Hayta, Δρ Μουσταφά Μπουντάκ, Δρ Cemalettin Taşkıran, Ph.D. A. Γιλμάζ, παρουσίασαν τα αρχεία που συνέβαλαν να ριχθεί φως για πρώτη φορά για το θέμα που καίει πραγματικά τους Τούρκους και αφορά το Καστελόριζο. 

Ο Δρ Mustafa Armağan, σε άρθρο του παρουσιάζει το πώς χάθηκαν τα Δωδεκάνησα για την Τουρκία. 

Επιστροφή στο παρελθόν

Δεν χρειαζόμαστε Επιτελικό Κράτος και Επιτελική τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι σχέδιο για την Οικονομία, δικό μας σχέδιο. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ανάπτυξη, αφού χωρίς ανάπτυξη δεν θα λύσουμε κανένα απολύτως πρόβλημα των Ελλήνων. Ανάπτυξη όμως με εγχώριες επενδύσεις που υπερέβαιναν ανέκαθεν το 20% του ΑΕΠ μας, έναντι κάτω του 2% των ξένων.Δεν χρειαζόμαστε απλά επενδύσεις, αλλά αειφόρες επενδύσεις. Τέτοιες δηλαδή που δεν θα θυσιάζουν το μέλλον των παιδιών μας στο παρόν και στο βωμό του χρέους, όπως πιστεύω για το Ελληνικό – αλλά θα είναι κοινωνικά και διαχρονικά δίκαιες, σε σχέση με τις εισοδηματικές τάξεις και με όλες τις γενιές των Ελλήνων. Για να τα καταφέρουμε, πρέπει να προηγηθούν οι δημόσιες επενδύσεις – έτσι ώστε να δημιουργηθεί ζήτηση και να ακολουθήσουν οι ιδιωτικές. Καμία χώρα άλλωστε ποτέ στον κόσμο δεν τα κατάφερε να ξεφύγει από μία τέτοια παγίδα, χωρίς δημόσιες επενδύσεις.