MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Οι ελίτ και ο πόλεμος των μετρητών

Τα λογιστικά χρήματα προωθούνται ως μοναδικό μέσο συναλλαγών, ταυτόχρονα με την ψηφιακή/βιομετρική ταυτοποίηση κάθε χρήστη υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου και κάθε ταξιδιώτη – ενώ οι βιομετρικές πληροφορίες του πληθυσμού συγκεντρώνονται σε βάσεις δεδομένων, στις οποίες έχουν πρόσβαση οι δημόσιες υπηρεσίες που ελέγχονται από τις ελίτ της κάθε χώρας. 

Στα 247 τρις $ το παγκόσμιο χρέος

Συνεχίζεται ασταμάτητα η ανοδική πορεία, έχοντας ήδη φτάσει στο 318% του ΑΕΠ του πλανήτη – γεγονός που σημαίνει μεταξύ άλλων πως η ανάπτυξη στηρίζεται στις πιστώσεις, σε μία φούσκα που αργά ή γρήγορα θα σπάσει με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Επενδύσεις & Αγορές 

Το πρώτο τρίμηνο του 2018 το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε ξανά κατά 8 τρις $ στα 247 τρις $, σύμφωνα με το ινστιτούτο IIF, σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς της οικονομίας – στα νοικοκυριά, στις μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις, στα κράτη και στις τράπεζες, όπως φαίνεται από το γράφημα που ακολουθεί, το οποίο συγκρίνει το πρώτο τρίμηνο του 2018 με το αντίστοιχο του 2013, του 2008 και του 2003 (ανά πενταετία). 

Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση

Η τελική απάντηση στο ερώτημα αν η τεχνολογία, που αναπτύσσεται αντικειμενικά, θα ωφελήσει ή όχι την ανθρωπότητα, μπορεί να δοθεί μόνο από τους συσχετισμούς –και τη δυναμική τους– ανάμεσα στην εργατική και την αστική πολιτική. Εκεί, στη διεκδίκηση πρωτίστως όχι μόνο του χρόνου που απελευθερώνει η σύγχρονη επιστήμη αλλά και του χρόνου που απελευθερώνει την ίδια την εργασία. 

Γιατί -και- οι Ιταλοί επιστήμονες φεύγουν από τη χώρα τους

Πολλοί μιλάνε στην Ιταλία για τους μετανάστες που έρχονται , αλλά ξεχνάνε τους άλλους: αυτούς που φεύγουν από την Ιταλία» γράφει η Corierre dela Sera σε έρευνά της για τη νέα ιταλική μετανάστευση . «Οι Ιταλοί μετανάστες δεν φτάνουν σε άλλες χώρες χωρίς έγγραφα και δεν ζητούν άσυλο, αλλά εργασία, και μερικές φορές μια σταδιοδρομία στους πιο εξελιγμένους ακρογωνιαίους λίθους της οικονομίας της γνώσης. Χιλιάδες από αυτούς είναι από τους πιο ειδικευμένους και ανταγωνιστικούς στα μεγάλα ερευνητικά κέντρα του κόσμου.