MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Καταπέλτης η Le Figaro, μετά το «καψόνι» στη Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη είναι ανησυχητικά αδύναμη

Ανησυχητική αδυναμία της Ευρώπης κρύβει, σύμφωνα με ανάλυση της Le Figaro, το γεγονός ότι ο Ερντογάν άφησε όρθια την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, στην πρόσφατη συνάντησή τους.


Η Τουρκία δείχνει περιφρόνηση και η Ευρώπη δεν μπορεί να αντιδράσει, γράφει η συγγραφέας και ακτιβίστρια Céline Pina.

Η ανάλυση έχει τίτλο «Ο Ερντογάν πιστεύει ότι όλα του επιτρέπονται, γιατί η Ευρώπη του τα παραχωρεί όλα» και αναφέρει τα εξής:

Τα πέντε ψεύδη του Βερολίνου για να μην πληρώσει την Ελλλάδα

Παρότι η ηττημένη Γερμανία ευνοήθηκε γενναιόδωρα από τους νικητές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δεν ανταποκρίθηκε στην ηθική και συμβατική υποχρέωσή της προς την Ελλάδα για την καταβολή επανορθώσεων και βεβαίως για την εξόφληση του αναγκαστικού κατοχικού δανείου. Ακολούθησε παρελκυστική τακτική όσον αφορά τις γερμανικές οφειλές. Παρέπεμψε την ικανοποίηση των ελληνικών διεκδικήσεων μετά την ενοποίηση των δύο Γερμανιών. Όταν αυτή πραγματοποιήθηκε, το Βερολίνο ισχυρίσθηκε ότι το θέμα έχει κλείσει!


Πτωχεύσεις, λουκέτα, χιλιάδες νέοι άνεργοι

Ζοφερές προειδοποιήσεις στην ετήσια έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος για τη σκοτεινή πλευρά της επανεκκίνησης στην μετά πανδημία οικονομία 

● Πλήγμα στα εισοδήματα των νοικοκυριών, ανάγκη σταδιακής και προσεκτικής απόσυρσης των μέτρων στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Στη ζοφερή πραγματικότητα ενός μελλοντικού κόσμου από την πανδημική κρίση με δεκάδες χιλιάδες ανέργους, «κανόνια», λουκέτα, χρέη και κινδύνους που ελλοχεύουν στον δρόμο για την επανεκκίνηση προσγειώνει την οικονομία η ετήσια έκθεση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Είναι μια έκθεση η οποία αν μη τι άλλο προκαλεί αμηχανία στους κόλπους της κυβέρνησης και ειδικά στο Μαξίμου, που υπερασπίζεται ένα διαφορετικό αφήγημα για την αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης και πολύ πιο αισιόδοξο από αυτό των εμπειρογνωμόνων της κεντρικής τράπεζας. Ότι δηλαδή η κυβέρνηση είναι «κοντά στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους» με τα 38 δισ. ευρώ των μέτρων που έχουν δοθεί στη διετία 2020 – 2021.