MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

Μέθοδοι προπαγάνδας και υπονόμευσης

Ο Yuri Bezmenov (alias Tomas Schuman), ένας πρώην σοβιετικός υπονομευτής της KGB, εξηγεί λεπτομερώς τις τεχνικές που χρησιμοποιεί η KGB για να υπονομεύσει και να καταλάβει στρατιωτικά χώρες – στόχους σε μια διάλεξη του στο Los Angeles το 1983.


Yuri Bezmenov ήταν προπαγανδιστής της KGB στον οποίο ανατέθηκε αποστολή στην Ινδία, η οποία παραδόθηκε στους δυτικούς το 1970.

Ο Bezmenov εξηγεί μερικές από τις τεχνικές πάνω στις οποίες εκπαιδευτηκε και τον τρόπο με τον οποίο η σοβιετική προπαγάνδα απλώνεται σε τρίτες χώρες για να υπονομεύσει τους δασκάλους, τους πολιτικούς και τους υπόλοιπους διαμορφωτές της κοινής γνώμης της χώρας – στόχου ώστε οι κάτοικοι να δεχθούν την σοβιετική ιδεολογία.

Συστημικά ΜΜΕ: Ο μεγάλος εχθρός της ενημέρωσης

* Γράφει ο τραγουδοποιός Γιώργος Μάρτος 
 
Αν εξαιρέσουμε συγκεκριμένες περιπτώσεις ανθρώπων που αξιοποιούν τη δυνατότητα που παρέχει ο ηλεκτρονικός Τύπος ως προς τη διασταύρωση των πληροφοριών και την πολυσχιδή αναζήτηση της αλήθειας, είναι εμφανές πως το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας ενημερώνεται και διαμορφώνει την πολιτική και κοινωνική του συνείδηση, σε καθημερινή βάση, από τα μεγάλα και κυρίαρχα συστημικά ΜΜΕ.
 
Είτε μιλάμε για ένα δελτίο ειδήσεων, είτε για μια πολιτική εκπομπή, είτε ακόμα για μια εφημερίδα, ένα περιοδικό ή ένα ραδιόφωνο, μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματίες-ιδιοκτήτες των ΜΜΕ κρατάνε στα χέρια τους τη διάπλαση της κοινής γνώμης και κυρίως τον πνευματικό και συναισθηματικό έλεγχο μιας ολόκληρης χώρας. Ποιοι είναι όμως αυτοί οι “μεγαλοκαρχαρίες” των ΜΜΕ και ποιος ο ρόλος τους; Ποια τα συμφέροντά τους και με ποιον τρόπο αυτά εξυπηρετούνται εν μέσω οικονομικής κρίσης;
 

Κυβερνητική σιγή ιχθύος για το «πάρτι» στη χονδρική ρεύματος

Στέργιος Ζιαμπάκας
 
Χάος για 14η μέρα ανάμεσα στις τιμές Ελλάδας και λοιπής Ευρώπης ● Σταθερά πάνω από το 35% οι εισαγωγές στο καθημερινό ενεργειακό μείγμα, επιβεβαιώνουν το κερδοσκοπικό παιχνίδι του ενεργειακού καρτέλ ● Τα στοιχεία για τα υπερκέρδη των εταιρειών ζητούν για πολλοστή φορά Φάμελλος και Πέρκα
 
Οι χαώδεις αποκλίσεις μεταξύ Ελλάδας και υπόλοιπης Ευρώπης στη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας διατηρούνται. Ομοίως και η κραυγαλέα άρνηση της κυβέρνησης να δώσει αφενός τεκμηριωμένες εξηγήσεις για αυτό το φαινόμενο, αφετέρου στοιχεία για τον υπολογισμό των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών.
 

ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ:Ο Ερντογάν και απειλεί και πάει Ταμείο το 2023 μετά το νέο ευρωπαϊκό πεσκέσι

Νότης Μαριάς, Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής,
notismarias@gmail.com
 
Ο Ερντογάν πάει ξανά Ταμείο μετά την πανηγυρική έγκριση του Προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2023 που προβλέπει και νέα ευρωπαϊκά κονδύλια για την Τουρκία. Και όλα αυτά βέβαια την ώρα που κλιμακώνει την εμπρηστική του ρητορική κατά της Πατρίδας μας με αποκορύφωμα την απειλή που εκτόξευσε πρόσφατα ότι θα χτυπήσει την Αθήνα με τον πύραυλο Tayfun (www.kathimerini.gr 11/12/2022). 
 
Όπως έχουμε ήδη αναλύσει σε προγενέστερο άρθρο μας (www.notismarias.gr 7/6/2021) για το χρονικό διάστημα 2021-2027 προβλέπεται ότι η Τουρκία θα ενθυλακώσει από την ΕΕ τουλάχιστον  3,5 δις ευρώ από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ ΙΙΙ), συν 3 δις ευρώ για το προσφυγικό, συν 3,5 δις ευρώ ως δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), συν εγγυήσεις μέσω του Ταμείου Invest EU το οποίο προβλέπει ένα πολλαπλασιαστή επένδυσης της τάξης τουλάχιστον των 11,4 ευρώ για κάθε 1 ευρώ χορηγούμενης εγγύησης (www.consilium.europa.eu/el/press 17/3/2021).