MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

Κυβερνητική σιγή ιχθύος για το «πάρτι» στη χονδρική ρεύματος

Στέργιος Ζιαμπάκας
 
Χάος για 14η μέρα ανάμεσα στις τιμές Ελλάδας και λοιπής Ευρώπης ● Σταθερά πάνω από το 35% οι εισαγωγές στο καθημερινό ενεργειακό μείγμα, επιβεβαιώνουν το κερδοσκοπικό παιχνίδι του ενεργειακού καρτέλ ● Τα στοιχεία για τα υπερκέρδη των εταιρειών ζητούν για πολλοστή φορά Φάμελλος και Πέρκα
 
Οι χαώδεις αποκλίσεις μεταξύ Ελλάδας και υπόλοιπης Ευρώπης στη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας διατηρούνται. Ομοίως και η κραυγαλέα άρνηση της κυβέρνησης να δώσει αφενός τεκμηριωμένες εξηγήσεις για αυτό το φαινόμενο, αφετέρου στοιχεία για τον υπολογισμό των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών.
 
Ευρωπαϊκή «πρωταθλήτρια» ακρίβειας για 14η συναπτή ημέρα στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αναδεικνύεται η Ελλάδα, με τη μέση τιμή χονδρεμπορικής να ανέρχεται σήμερα στα 269,48 ευρώ/Mwh, τη στιγμή που στις υπόλοιπες χώρες της ηπείρου η αντίστοιχη τιμή είναι περίπου στο μισό. Ενδεικτικά, για τη σημερινή ημέρα: σε Γερμανία και Βέλγιο η μέση χονδρική τιμή ανέρχεται σε 145,95 ευρώ/Mwh, στη Γαλλία σε 146,05 ευρώ/Mwh, στη γειτονική Βουλγαρία σε 149,39 ευρώ/Mwh, ενώ στην Ιβηρική χερσόνησο η τιμή ανέρχεται σε 136,85 ευρώ/Mwh στην Πορτογαλία και σε 138,79 ευρώ/Mwh στην Ισπανία. Οσον αφορά την Ιταλία, που συνήθως καταγράφει τη δεύτερη μεγαλύτερη τιμή μετά την Ελλάδα, για σήμερα η τιμή χονδρικής ανέρχεται σε 174,74 ευρώ/Mwh – δηλαδή 35% φθηνότερη από την ελληνική. Τα παραπάνω δεδομένα αναδεικνύουν «τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά και το πάρτι αισχροκέρδειας που γίνεται στην Ελλάδα. […] Αυτά τα παιχνίδια εδώ και 13 ημέρες οφείλει να τα ελέγξει η ΡΑΕ αλλά και η Δικαιοσύνη. Είναι ακόμη προφανές ότι το πάρτι αισχροκέρδειας στην αγορά ενέργειας, στο οποίο βάζει πλάτη η κυβέρνηση με τα γαλάζια παιδιά της ΔΕΗ, συνεχίζεται και το νέο έτος», σχολίασε ο βουλευτής και τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκρ. Φάμελλος.

Ταυτόχρονα, οι εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από το εξωτερικό αποτελούν το βασικό τμήμα του ενεργειακού μείγματος (μεγαλύτερο του 1/3) για πολλοστή ημέρα. Για σήμερα, οι εισαγωγές φτάνουν το 35,64% του μείγματος και αποτέλεσαν:
 
■ το 37,70% στο μείγμα της 2ας Ιανουαρίου,
■ το 39,45% στο μείγμα της 1ης Ιανουαρίου,
■ το 39,22% στο μείγμα της 31ης Δεκεμβρίου,
■ το 35,61% στο μείγμα της 30ής Δεκεμβρίου,
■ το 36,40% στο μείγμα της 29ης Δεκεμβρίου.
 
Οι εισαγωγές, όπως αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» με το χθεσινό της πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, αποτελούν βασικό παράγοντα κερδοσκοπίας του εγχώριου καρτέλ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας από το «ράλι» της χονδρικής τιμής ηλεκτρικού ρεύματος έχουν υπολογιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, με βάση στοιχεία της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ, σε 2,2 δισ. ευρώ σε ένα 12μηνο (Ιούλιος 2021-Ιούλιος 2022). Υπάρχουν από πλευράς κυβέρνησης στοιχεία που να αντικρούουν αυτόν τον υπολογισμό των αστρονομικών υπερκερδών; Εάν υπήρχαν, ουδέποτε θα γίνουν γνωστά στην κοινή γνώμη.
 
Οπως καταγγέλλουν με κοινή τους δήλωση οι τομεάρχες Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκρ. Φάμελλος και Πέτη Πέρκα, η κυβέρνηση αρνείται να καταθέσει στη Βουλή τα στοιχεία για τα υπερκέρδη των παραγωγών (περιόδου Οκτωβρίου 2021-Ιουνίου 2022), ασχέτως εάν έχουν διαβιβαστεί σε αυτήν από τη ΡΑΕ από τις 21 Νοεμβρίου, σύμφωνα πάντα με τους αντιπολιτευόμενους βουλευτές.
 
«Η επίκληση δήθεν εμπορικού απορρήτου, με σκοπό την απόκρυψη των σχετικών με τα υπερκέρδη στην ηλεκτροπαραγωγή στοιχείων, αποτελεί ξεκάθαρη ευθύνη και πολιτική επιλογή της κυβέρνησης», τονίζουν οι βουλευτές, ξεκαθαρίζοντας ότι για την αποκάλυψη των στοιχείων «θα αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία του κράτους δικαίου».
 
Πηγή : https://www.efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου